Luna trecuta a avut loc in Franta un eveniment interesant. Intrucat noi nu am fost pe faza la vremea respectiva, se va lasa cu sedinte furtunoase de partid, se vor cauta vinovatii si se vor pedepsii…nevinovatii cu avertismente, sanctiuni, tot tacamul 🙂
Partida care urmeaza are importanta si prin prisma partidei de ieri a lui Dieter Nisipeanu, comentariul competent al Alexandrei Kosteniuk aratand cateva posibilitati interesante de ambele parti daca Albul alege sa joace mai taios (7.Bf4!? in loc de 7.Nc4 aleasa ieri de Radjabov).
Evenimentul care a avut loc luna trecuta in Franta s-a numit Meciul Campioanelor, si s-a disputat intre Campioana Mondiala, Alexandra Kosteniuk, si Campioana Frantei, Sophie Milliet
(Sursa: ALEXANDRA KOSTENIUK’S WOMEN CHESS BLOG)
Sunt multe evenimente sahiste interesante pentru sahul feminin in Franta. In Franta locuiesc multi oameni creativi si adesea sahul plus idei noi duc la lucruri frumoase.
Am fost invitata in frumoasa insula corsica de catre principalul organizator Leo Battesti pentru “Meciul Campioanelor”. Meciul a avut loc pe 15 mai si sute de copii au avut sansa de a vedea acest meci.
Leo mi-a spus ca el crede ca pentru promovarea sahului ar trebui sa ne concentram in special pe scoli. Ar trebui sa incepem sa-i invatam pe copii sah in scoli iar prin aceasta popularitatea sahului va creste automat.
Meciul a fost o experienta foarte importanta pentru mine. Sophie si cu mine am jucat doua partide la 15 min + 3 sec/mutare. Am jucat pe o scena, precum actorii, si a fost interesant ca, comentariul partidelor noastre sa-a facut live, si fiecare, inclusiv noi care jucam, puteau auzi aceste comentarii. Desigur, erau comentarii elementare pentru copii.
S-a dovedit ca ma fost mult mai bine pregatita pentru meci. Am castigat destul de usor cu Albele in prima partida iar in a doua partida am reusit sa-mi dau mat adversara in 18 mutari (inclusiv 10 mutari facute cu dama).
Sophie,Milliet – Alexandra,Kosteniuk [B01]
05.2009
[Alexandra Kosteniuk]
Mai multe persoane m-au rugat sa comentez a doua partida jucata in Corsica impotriva campioanei Frantei, Sophie Milliet. A fost o partida foarte ciudata, din cele 18 mutari am efectuat 8 cu dama…ceva ce nu as recomanda oricui. Acest tip de joc este doar pentru acei jucatori care pot sa evalueze ecxceptia ce valideaza regula “Intotdeauna dezvolta figurile usoare mai intai, caii si nebunii, nu-ti scoate dama prea devreme.” 1.e4 d5 Castigasem prima partida din meci intr-un stil foarte solid, asa ca in partida a doua mi-am permis sa optez pentru ceva riscant – Apararea Scandinava. Aceasta trebuie sa fi fost o surpriza pentru Sophie, deparece nu am jucat niciodata apararea Scandinava in turnee in ultimii ani. Am pregatit aceasta linie de joc special pentru acest meci. 2.exd5 Qxd5 3.Nc3 Qd6 Aceasta este una din cele cateva continuari. Mai erau posibile 3…Qa5 si 3…Qd8. Mutarea aleasa este cea mai moderna acum. 4.d4 Nf6 5.Nf3 c6 6.Ne5 Nbd7 7.Bf4!?
Sophie alege o linie foarte interesanta si taioasa. Cealalta alternativa buna pentru Alb aici este 7.Nc4 7…Nd5 8.Nxd5 Qxd5 9.Be2!? Cea mai taioasa continuare in aceasta pozitie – Albul sacrifica un pion ca profite de dezvoltarea superioara. 9…Nxe5 10.Bxe5 Qxg2
Negrul trebuia sa accepte sacrificiul, altfel ar fi putut ajunge intr-o pozitie mai proasta cu material egal. Cel putin acum stiu pentru ce sufar. Desigur este periculos deoarece nu am nici o figura dezvoltata. Dar mi-am facut bine temele acasa: inaintea meciului am petrecut cateva ore acasa analizand aceast apozitie multe muitari in avans. Sophie a avut mai putin de 15 minute ca sa incerce sa demonstreze ca initiativa ei merita sacrificiul unui pion. 11.Bf3 Qg6 12.Qe2! In partida lui impotriva lui Tiviakov din 2006, Anand a jucat 12.d5?! si dupa 12…Bg4! Tiviakov nu a mai avut nici o problema deoarece principala problema strategica pentru Negru in aceasta pozitie este sa schimbe nebunii de culoare alba. Daca Negrul reuseste aceasta, majoritatea problemelor sale sunt rezolvate. 12…h5 13.h3!
Din nou nu permite schimbarea nebunilor de campuri albe. Intr-o partida recenta la Campionatul European de la Budva din martie 2009, Fabiano Caruana a jucat aici 13.0–0–0?! , iar adversarul lui, Milanovic a raspuns cu 13…Bg4! si la mutarea 42 Negrul a castigat partida. De fapt, inaintea meciului m-am gandit ca aceasta linie este cea mai periculoasa pentru Negru in Scandinava cu 3…Qd6. 13…f6 Negrul trebuie sa continue sa joace intr-un stil foarte riscant, deoarece o schema normala de dezvoltare cu mutari ca 13…e6 nu tine datorita 14.d5! si pozitia Negrului este foarte precara. 14.Bc7 In timpul pregatirii de acasa am acordat o mare atentie linie cu 14.Bh2, caz in care as fi jucat 14…Bxh3, luand al doilea pion; dupa aceea Albul are doua continuari interesante 15.d5 si 15.Bg3. Sunt sigura ca in viitorul apropiat vomvedea multe partide interesante in aceasta linie. 14…Qf7 O gafa. 15.0–0–0? [Acasa am analizat 15.d5!? dupa care 15…e5 16.dxc6 Qxc7 17.cxb7 Bxb7 18.Qb5+ Ke7 19.Qb4+ Ke6 20.Qb3+ Ke7 este posibil sah etern si ar fi putut iesi remiza.] 15…Qxa2! 16.d5 [Probabil cand a jucat 15.0–0–0 Sophie nu a vazut ca aici 16.Bxh5+ nu este posibila datorita 16…Kd7 si dupa ca Albul isi retrage nebunul, spre exemplu 17.Bg3 Negrul are 17…Qa1+ 18.Kd2 si 18…Qa5+ si nebunul din h5 atarna.] 16…g6!
Aceasta mutare nu numai ca apara pionul din h5, dar in acelasi timp Negrul ameninta Bh6+ cu efect devastator. Este amuzant, dar aici Negrul nu si-a dezvoltat nici o figura in afara de dama, dar Albul este deja intr-o pozitie dificila deoarece pozitia regelui sau este mult mai vulnerabila decat a Negrului. 17.dxc6?? Gafa decisiva. Sofie uita de mutarea urmatoare a Negrului. Albul ar fi putut sa se apere de sahul la h6 jucand 17.Bf4 sau 17.Bg2 dar pozitia Albului este mai proasta dupa Qa1+ so Qxb2 – Negrul va avea deja 3pioni inminus 17…Bh6+! Aici Sophie a realizat ca nu mai este nimic de facut, singurul mod prin care se poate evita matul la mutarea urmatoare de catre Alb , dar nu prea este o optiune amuzanta si duce la infrangere sigura, asa ca Sophie a permis… 18.Rd2 Qa1#
0–1
3 Comentarii
Ce interesant!
O campioana mondiala joaca la amuzament, e drept la 15 minute, o scandinava si castiga uimitor. Recent, Dieter joaca aceeasi scandinava cu sanse de castig , insa ii lipseste amuzamentul, e drept ca juca cu Radjabov, si scoate doar o remiza. Phai, nu e mai bine sa joci pentru placerea jocului, decat sa joci stresat pentru pastrarea sau obtinerea unei anumite imagini?
p.s. sa nu credeti ca nu am observat:
iunie 19, 2009 - 9:04 pm“… pentru promovarea sahului ar trebui sa ne concentram in special pe scoli. Ar trebui sa incepem sa-i invatam pe copii sah in scoli iar prin aceasta popularitatea sahului va creste automat.”,
sau de comentarii live, auzite pana si de concurente…
Nicule nu e chiar asa. Dieter si-a facut datoria si alegand linia cu Dd6 l-a provocat pe Radjabov la un joc taios.
Radjabov a fosit cel care, cu mutari profilactice, 7.Nc4 in loc de spectaculoasa 7.Bf4!?, a dictat cursul partidei, iesind ceea ce s-a vazut.
Cat deSPre ideea din PS, trebuie Sa o repetam de cate ori avem ocazia. O raspandim din om in om pe cale orala precum manifeStele…pana la urma reusim cumva!
iunie 19, 2009 - 11:33 pmPartida aceasta este dupa mine cel mai bun exemplu despre cum se foloseste softul in pregatirea unui jucator de super clasa cum este Alexandra Kosteniuk…Mutari numai din Dama,
iunie 21, 2009 - 12:04 amcaptura de material-la negru(joc de soft)atac violent la alb…Cu toate astea,impotriva tuturor legilor sahului,dupa ce a pierdut atatea tempouri in dezvotare,negrul castiga in toate variantele…Daca nu vedeam numele Alexandrei in dreptul negrului puteam sa jur ca e un soft!
De fapt,daca stau bine si ma gandesc,programele de sah sunt cele care au relansat Scandinava,incepand cu 2…Da5,apoi cu 2…Dd6 si nu in ultimul rand cu 2…De6+(o tampenie_o sa-mi spuneti_dar o tampenie care rezista tactic…)Cand m-am apucat eu de sah daca jucai scandinava erai luat peste picior si albul te facea praf in deschidere!Acum,datorita softurilor,cand cineva iti joaca 2…D:d5,incepe sa te ia cu fiori daca esti la alb…Deh,s-au schimbat vremurile!