Bazna,Runda1: Nisipeanu pierde la Ivanchuk si Shirov il executa pe Kamsky. Turneul Regilor debuteaza furtunos si promitator, cu doua victorii la negru in prima zi de foc!

iulian-ceausescu-hanibal3

Ceva mai mult decat Cronica rundei 1

Daca este sa ne gandim, ca sambata seara a fost “Cupa Romaniei” la fotbal, s-a incheiat cu un mare scandal si cu incidente care au captat mare parte a fortelor media si a microbistilor, auspiciile sub care a inceput cel mai puternic si mai frumos turneu de sah organizat in Romania vreodata, nu erau chiar asa de prielnice. Si mutarea “neispirata” facuta de organizatori, de a muta si prima parte a turneului de la Bucuresti tot la Bazna, cred ca a dus la putina apatie in randul iubitorilor de sah din Romania. Desi marele evenimente si turnee din tarile cu traditie in sah, se organizeaza in orasele mari sau in capitala, la noi nu stim inca din ce motive, turneul a fost mutat acolo unde trebuia sa se desfasoare numai returul sau. Eu cred ca impactul turneului cu presa, media si cu iubitorii sahului din Romania, era infinit mai mare  in Bucuresti decat in conditiile date. Sunt convins insa ca organizatorii stiu mai bine ce s-a intamplat si alegerea a fost cea mai nimerita pentru binele ulterior al turneului.

Doua partide decise, si vom avea un turneu spectaculos de mare lupta

Nisipeanu – Ivanchuk

Liviu-Dieter Nisipeanu Vassily Ivanchuk

Statistica: 18 partide jucate 

Piesele albe: Nisipeanu – Ivanchuk     10.+2 -0=8

Piesele negre : Ivanchuk – Nisipeanu 8.+3-1=4

Total: Nisipeanu – Ivanchuk                   18. +3-3=12

Statisticile indicau egalitate perfecta intre cei doi, Dieter fiind favorit cu piesele albe, cu care castigase de 2 ori pana acum in fata ucraineanului. Asa ca prima runda de la ” Turneul regilor” nu a fost una de bun augur pentru iubitorii sahului din Romania, mai ales ca debutul lui Dieter Nisipeanu a fost facut cu stangul, chiar cu piesele albe.   Ivanchuk a reusit sa sparga “gheata” si cu piesele negre in fata jucatorului roman, dar va mai fi o partida si in retur intre cei doi. Partida sa cu Ivanchuk nu a fost deloc rea si cred ca Spaniola a fost o buna alegere a lui Dieter, insa dupa capturarea pionului negru de la b5, romanul nu a mai stiut sa gaseasca o continuare buna. Presiunea la care l-a supus imediat dupa aceea Chuckie, a fost benefica pentru ucraineanul care il ultimul timp nu a mai fost in forma mai deloc. Intr-un interviu recent, Ivanchuk spunea ca este multumit de ultimele rezultate, chiar daca la Mtel-Masters a fost ultimul. Meciul castigat net cu cehul Navara (5,5 – 2,5 )si finala turneului de sah rapid de la Leon, pierduta dupa o finala de vis cu Carlsen, au fost realizarile care au contrabalansat dezastrul de la turneul organizat la Sofia intr-o cupola de sticla. Se pare ca in programul infernal de turnee,  pe care il are Ivanchuk intr-un, astfel de nereusite sunt inerente si trebuie tratate ca atare. Important este ca el nu refuza pe nimeni atunci cand este invitat si joaca nebuneste tot ceea ce se poate juca. Impresionant este  si palmaresul ucraineanului care uimeste prin longevitatea sa la tabla la cel mai inalt nivel ! Dieter nu a mai jucat in ultimul timp si poate asta sa il coste putin, insa stim ca cel mai bun jucator roman din toate timpurile, nu ne va lasa mult sa asteptam pana la o victorie si in mod sigur vom avea ce vedea in cele 9 runde ramase. Pronosticul meu pentru Dieter este de 0 sau +1 la finalul acestei competitii, mai ales ca au mai ramas numai 9 runde pentru a puncta. Cele 5  sau 5,5 puncte nu sunt chiar asa de greu de realizat, insa stiu ca este poate o sansa excelenta a lui Nisipeanu de a arata ce poate si de a-si imbunatati ratingul si de a incerca o clasare in primele 3-4 locuri .

Regulamentul de desfasurare al turneului

Ritmul de Joc

120 minute pentru 40 mutări, 60 minute pentru următoarele 20 mutări, apoi 15 minute K.O cu o adiţiune de 30 secunde per mutare

Propunerea de Remiza

Nu sunt admise propunerile de remiză înainte de mutarea 30
Orice asemenea solicitare de remiză trebuie adresată arbitrului-şef, în următoarele cazuri :
repetarea de 3 ori a poziţiei
şah etern
poziţie teoretică de remiză

Criterii de departajare

Clasamentul final va fi stabilit pe baza punctelor acumulate de jucători.
În caz de egalitate, vor fi aplicate următoarele criterii de departajare :
numărul mai mare de victorii
rezultatul cumulat al partidelor dintre jucătorii aflaţi la egalitate
coeficientul Berger
în cazul în care egalitatea persistă pentru primul loc, se va disputa un meci de 2 partide cu un ritm de 15 minute de jucător + 3 secunde per mutare. Dacă egalitatea se menţine, un alt meci de 2 partide va avea loc, cu un ritm de 5 minute de jucător + 3 secunde per mutare. Dacă egalitatea continuă, se va juca o ultimă partidă, în sistem „moarte subită”, cu un timp de gândire de 5 minute pentru alb şi 4 minute pentru negru, victoria în turneu revenind albului dacă va câştiga partida, sau negrului dacă nu va pierde partida
în cazul în care pentru primul loc sunt la egalitate mai mult de doi jucători, departajarea se face conform criteriilor mai sus-menţionate

III King’s Tournament Bazna (ROM), 14-24 vi 2009 cat. XX (2729)
1 2 3 4 5 6
1. Ivanchuk, Vassily g UKR 2746 * * . . . . . . . . 1 . 1
2. Shirov, Alexei g ESP 2745 . . * * . . . . 1 . . . 1
3. Gelfand, Boris g ISR 2733 . . . . * * ½ . . . . . ½ 2756
4. Radjabov, Teimour g AZE 2756 . . . . ½ . * * . . . . ½ 2733
5. Kamsky, Gata g USA 2720 . . 0 . . . . . * * . . 0
6. Nisipeanu, Liviu-Dieter g ROU 2675 0 . . . . . . . . . * * 0
Runda 1 (iunie 14, 2009)
Radjabov, Teimour – Gelfand, Boris ½-½ 32 C42 Petroff’s Defence
Kamsky, Gata – Shirov, Alexei 0-1 60 A14 Reti Opening
Nisipeanu, Liviu-Dieter – Ivanchuk, Vassily 0-1 34 C92 Ruy Lopez Chigorin

asand la o parte amaraciunea infrangerii romanului, sa nu uitam ca de multe ori un dus rece nu strica si el va ataca si mai inversunat de acum, cu ambele culori, redutele adversarilor sai. Si daca este sa vedem si partea plina a paharului, chiar daca nu este la noi, avem deja doua partide decise din prima zi, ceea ce nu poate decat sa ne bucure. Poate doar daca erau toate 3 decise si Dieter castiga astazi, puteam sa fim pe deplin fericiti, dar uitati-va ce adversari are in fata la acest turneu. Daca este sa facem un mic remember , Dieter a jucat foarte bine turneele importante din cariera lui din ultimii 10 ani. Adica in perioada post-Las Vegas 1999, cand el a ajuns sa fie al 3-lea jucator din lume, in campionatul mondial versiunea FIDE.

Nisipeanu_pune_2004

Dieter – Castigator la Pune 2004

Castigarea superturneului de la Pune 2004, cred ca va provoaca amintiri din cele mai placute. Aici Dieter a jucat dezinvolt si a reusit sa castige turneul cu 6 puncte din 9 (+4 -1 =4), desi in turneu a avut adversari foarte tari ca: Kasimdzanov Rustam, Zurab Azmaiparasvili, Sutovsky, Sasikiran, Harikrishna.

Aici puteti sa revedeti partidele jucate de jucatorul roman la Pune

Clasament final Pune 2004

pune_clasament

Am cautat in baza de date si am “reusit” sa gasesc numai 4 partide jucate de “Nisi” la acest turneu: remiza cu Kasimdzanov, infrangerea la Harikrishna si victoriile cu Sandipan si Sutovky. Ceea ce arata cat de tare a fost turneul sau numai cat de putin suntem mediatizati noi in cazul chiar a unor victorii? Eu cred ca aici sunt cate putin din amandoua si asta ar trebui sa ne dea de gandit noua romanilor, nu numai in sah, ca “nu stim sa ne vindem marfa”, in nici un domeniu de activitate, cu atat mai mult in sport.

Apoi ca sa mai ne reamintim inca un turneu jucat excelent de Dieter, sa mergem la superturneul de la Vitoria 2007, cand romanul nostru a fost invitat in ultimul moment sa intregeasca numarul de 6 jucatori, in aceeasi formula ca si la Bazna. Si asta ca o ironie a sortii, a facut ca sa il inlocuiasca pe cel care l-a infrant, pe nedrept pe Dieter, in semifinala de la Las Vegas, Alexander Khalifman .

Dieter_vitoria_2007

O poza inedita cu Dieter condus la fel ca toti jucatorii de un copil in sala de joc

Dupa 10 runde, Dieter a reusit sa faca un scor excelent de 5 puncte intr-o companie numai de mari campioni. Turneul a fost de categoria 19, iar media ratingului a fost de 2702. Aveti mai jos clasamentul de la Vitoria Gasteiz :

Aici puteti revedea partidele jucate de Dieter la Victoria Gasteiz 2007

Clasament final:

Rank SNo. Name Rtg FED Pts SB.
1 5 GM TOPALOV Veselin 2769 BUL 7 32,00
2 6 GM PONOMARIOV Ruslan 2705 UKR 25,25
3 4 GM NISIPEANU Liviu-Dieter 2668 ROU 5 23,75
4 1 GM POLGAR Judit 2708 HUN 5 23,25
5 3 GM KASIMDZHANOV Rustam 2690 UZB 21,25
6 2 GM KARPOV Anatoly 2670 RUS 3 16,00

Asadar sunt circumstante sa vedem un turneu frumos facut de Dieter, si replica sa nu se va lasa prea mult asteptata.

Kamsky – Shirov

Gataulla Kamsky Alexei Shirov

Statistica :35 partide jucate

Piesele albe: Kamsky – Shirov +6-4=4

Piesele negre: Shirov- Kamsky +7-4=10

Total: Kamsky – Shirov 35 +10-11=14

In partida cealalta decisa, Alexei Shirov a reusit sa isi ia o revansa binemeritata dupa infrangerea la Kamsky in finala campionatului mondial FIDE din Siberia, cand Kamsky a reusit sa ajunga candidat la titlul mondial. Din pacate meciul americanului cu Topalov, a fost pierdut de Kamsky, iar Topalov va juca in 2010 cu Anand pentru titlul mondial. Dupa ce a castigat clar Mtel-Masters 2009, Shirov a plecat cu laurii pe frunte sa atace Cupa Poykovsky, turneul organizat de Karpov. Din pacate, asa cum subliniam si mai devreme la Ivanchuk, prea multe turnee la nivel inalt, int-un timp asa  de scurt, de cele mai multe ori strica. Asa s- a intamplat si cu Shirov la turneul patronat de Karpov , iar ultimul loc aici a fost ceva de neimaginat dupa victoria din Mtel-ul de la Sofia.  Totusi, asa se intampla si in sah se pare, la fel ca si in alte sporturi individuale, cand suprasaturarea, rutina  si oboseala incep sa isi spuna cuvantul. In prima runda de la Bazna, se pare ca Shirov a reusit sa treaca cu negrele de Kamsky, intr-o partida disputata in care Kamsky iar a avut probleme cu timpul de joc. Se poate spune ca partida a fost decisa de inspiratia de mare clasa a lui Shirov, cand a sacrificat o calitate pentru a juca la mutarea 27 pionul la a3. O diferenta de conceptie intre cei doi rivali, care s-au intalnit de multe ori in turnee sau cu ocazii diferite, insa numai la cel mai inalt nivel sahistic. Finalul in care a trecut Shirov, a fost condus cu precizie la victorie, iar avantajul a fost concretizat la mutarea 60 de negru.

Radjabov – Gelfand

Teimour Radjabov Boris Gelfand

Statistica :15 partide jucate

Piesele albe:Radjabov -Gelfand 7. +0-2=5

Piesele negre:Gelfand – Radjabov 8. +2-3=3

Total: 15. +3-4=8

O remiza deloc cuminte am vazut intre agresivul Radjabov, care a sacrificat un pion pentru initiativa, in partida sa cu Gelfand. Un atac puternic initiat de tanarul azer, a fost contracarat cu calm de Boris. El a facut ca atacul sa piarda din forta, cu un cal “Tabu”, pus in priza la e6 si apoi a regasit repede calea spre egalitate. Gelfand a dat inapoi pionul in plus, si a schimbat damele si o pereche de turnuri, finalul rezultat fiind perfect egal. Din pacate pentru Boris, el vine dupa ce a avut un deces in familie, tatal sau plecand dintre noi. Sa speram ca Boris va gasi la Bazna, linistea necesara pentru meditatie si pentru reculegerea necesara crearii unor partide pe masura valorii si potentialului sau .

Aici puteti revedea si vizualiza partidele din runda 1 de la Turneul Regilor

ALTE POSTARI RELEVANTE

2 Comentarii

 • vasim

  Hai Dieter!
  Noi suntem alaturi de tine si stim ca adversarii sunt pe masura si nu e usor sa le gasesti antidotul.
  Succes in partidele urmatoare!

  iunie 15, 2009 - 11:25 am Raspunde
 • nicu valahu

  Trecand cu greu peste tristetea cauzata de infrangerea lui Dieter, am ramas impresionat de finalul partidei castigate de Shirov. Mi-a placut nespus de mult. De aceea, am si votat pentru Shirov ca va castiga acest turneu.
  Imi doresc ca Dieter sa faca o figura frumoasa la acest turneu pe care, cred eu, si-l dorea de mult timp, si iata ca acum are sansa de a demonstra de ce este capabil. Hai Dieter!

  iunie 15, 2009 - 1:35 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.