Mai târziu, în această lună, Asociaţia de Şah din Trinidad & Tobago (T & TCA) va organiza adunarea sa generală anuală. Ne aşteptăm la o dare de seamă a admistraţiei, iar comunitatea şahului, ca şi celelalte părţi interesate vor afla despre progresele făcute de acest sport, cel puţin pe parcursul ultimului an. Ca organizaţie naţională responsabilă cu administrarea şahului, ne aşteptăm ca T & TCA să aibă o viziune, să plănuiască o strategie pentru a duce jocul mai departe.
Într-adevăr, mai mult decât orice alt sport în T & T, şahul are nevoie urgent de acest tip de atenţie planificată, chiar dacă ar fi numai pentru unica şi intrinseca sa contribuţie la modelarea minţilor şi caracterelor tinerilor.
Echipa T&T la Olimpiada de la Dresda, din 2008
Am scris în mod repetat şi extensiv despre acest aspect al dezvoltării şahului, şi despre numărul tot mai mare de ţări care au introdus la nivel naţional programe de “Şah în şcoală“. La începutul acestui an, Filipine a aderat la cele 30 state de pe tot globul, care au inclus şahul în programa din şcolile lor. Secretarul Educaţiei din Filipine Jesli Lapus a spus că Departamentul Educaţiei a adoptat şahul ca strategie pentru promovarea dezvoltării la un grad mai înalt a gândirii şi valorilor. Deja, şahul este o categorie distinctă în programele sportive din ţară la nivel provincial, regional şi naţional. După spusele domnului Lapus, şahul este utilizat în Filipine ca o activitate de a construi abilităţi de memorie, de concentrare, încredere de sine, auto-apreciere, şi pentru a ajuta în luarea deciziilor logice. Jocul oferă, de asemenea, oportunităţi pentru inocularea în tineri a valorilor, cum sunt perseverenţa, onestitatea şi sportivitatea, a spus el.
Având în vedere potenţial şahului de clădire a caracterelor, au mai multă nevoie urgentă de acest sport copii din Filipine, sau din oricare altă ţară cu programe de “Şah în şcoală“, decât tinerii din Trinidad-Tobago? Răspunsul, desigur, este evident şi, totuşi, se pare că niciodată nu a constituit un motiv ca Asociaţia să se agite pentru vreun astfel de program. Că jocul de şah poate contribui pozitiv la producerea unei generaţii de tineri mai responsabili, mai disciplinaţi, cu mai mult bun-simţ, şi, în cele din urmă, a unei societăţi mai bune, se pare că n-a făcut niciodată parte din gândirea Asociaţiei.
Într-adevăr, în loc de eforturi pentru punerea în aplicare a unui astfel de program, organismul naţional a fost, din păcate, neputincios să revitalizeze Campionatul naţional de şah inter-şcoli, care s-a prăbuşit în urma unor neînţelegeri, cu patru ani în urmă.
Această competiţie a înflorit odată, sub administraţia Federaţiei de Şah pentru Juniori, o ramură a T & TCA, cu zeci de şcoli participante. În ceea ce priveşte şahul juvenil, Asociaţia a reuşit să menţină Campionatele Naţionale, la categoria de vârstă Juniori, dar chiar şi în această privinţă problemele par să abunde.
Asociaţia, de asemenea, n-a reuşit să revitalizeze activităţile şahiste în Tobago, iar ca urmare, calificările naţionale anuale, care au avut loc în insula soră, au devenit un fel de glumă, cu participarea numai a jucătorilor din Trinidad. Adevărul este că T & TCA nu s-a preocupat niciodată în serios de dezvoltarea sportului.
Pe parcursul anilor, în schimb, subvenţiile guvernului au fost folosite pentru a finanţa excursii la turnee în străinătate, cel mai obsesiv bienala Olimpiadă, iar acest lucru a rămas unul din principalele sale motive de a exista.
Anul trecut, de fapt, o situaţie aproape comică a apărut când, iniţial, Ministerul Sportului a refuzat să acorde fondurile necesare Asociaţiei pentru a trimite o echipă la Olimpiadă. Punând piciorul în prag, Ministerul a cerut socoteală T & TCA pentru sumele primite anterior, şi i-a cerut să elaboreze un Plan Naţional de Dezvoltare a Şahului. Zguduită de acest refuz, şi de perspectiva pierderii excursiei la Dresda, Asociaţia a răspuns cu rapiditate, dar proiectul planului naţional pe care l-a născocit “la minut” trebuie să fie înaintat cluburilor membre pentru examinare atentă şi discuţii. Îşi va atinge vreodată şahul potenţialul de dezvoltare în T & T?
Nu fără o schimbare radicală.
Traducere din editia on-line a ziarului Trinidad & Tobago Guardian
2 Comentarii
Bravo Daniel pentru articol. Interesant…
iunie 15, 2009 - 7:33 amMultumesc, George. Si mie mi s-a parut interesant, chiar daca nu suntem foarte apropiati (macar din punct de vedere geografic) de aceasta zona a globului.
iunie 15, 2009 - 8:15 am