Kenya Open la final, cu bune si cu rele

eu16

In sahul kenyan “toate-s vechi/ si noi sunt toate”. Sau ca sa citez un celebru proverb local: “Siasa mbaya maisha mbaya”. Una peste alta, a avut loc Kenya Chess Open, turneu ridicat la rangul de ‘open international’ de participarea unui impatimit al sahului din Uganda.

Dupa multe amanari si incertitudini, Kenya Open a avut loc, pana la urma, weekendul trecut, weekend ce a coincis cu Madaraka, o sarbatoare locala.

Dolf Beltz, un jucator din valul nou al sahului kenyan, a castigat concursul cu 6,5.7. El a fost urmat de un grup de 3 jucatori cu 5,5/7, Peter Gilruth (masa 1 in echipa Kenyei la ultima olimpiada), Wangombe si John Mukabi.

petergilruth

Peter Gilruth

La turneu a participat si un sahist din tara vecina, ugandezul Mulambe.

Mehul Gohil, campionul Kenyei la blitz (cel care a participat acum 2 saptamani la un Colosseum al nostru!) a fost din nou in centrul atentiei, de data asta avand o disputa cu ugandezul amintit mai sus asupra regulii “piesa atinsa, piesa mutata”.

Mehul_Gohil

Mehul ‘the assasin” Gohil

Deoarece decizia arbitrului a fost in defavoarea sa Mehul a ales ca forma de protest sa se retraga din concurs. Desi nu exista dovezi, este posibil ca Mehul sa fi fost ‘vanat’. Este bine stiut faptul ca federalii kenyeni nu-l au la inima pe Mehul, acesta scriind numeroase articole critice la adresa federatiei pe blogurile kenyene.
Despre federatia de sah kenyana numai de bine. Federatia are meritul de a fi reusit totusi sa organizeze acest turneu. Din pacate turneul a fost organizat in pripa peste noapte, aceasta avand drept cauza lipsa a multor jucatori kenyeni valorosi. Drept urmare Kenya Open a semanat cu
Nairobi Open, lipsind de la concurs multi jucatori din afara capitalei. Este mai mult decat regretabil acest lucru, mai ales ca Kenya Open a fost stabilit drept un criteriu de selectie pentru viitorul ciclu olimpic. Daca vrea sa aiba o echipa nationala puternica, federatia trebuie sa se asigure ca la aceste competitii participa toti jucatorii de valoare. Dar oare se vrea acest lucru?

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.