Corespondenta de la arbitrul Florin Voiculescu
Un mare pasionat de sah si un arbitru competent se poate numi Florin Voiculescu. Asta daca nu mai punem in balanta si pasiunea sa catre scris, si in sensul acesta are cateva lucrari dedicate iubitorilor sportului mintii ( pe care le puteti gasi pe http://www.voiculescu-chess.ro . Apropierea de literatura sahista si beletristica, dintre filosofie si matematica face ca Florin Voiculescu sa fie o personalitate complexa, dar atat de calda si dedicata sportului mintii. Ce exprima si mai bine dorinta lui de a se implica : ” Voi colabora voluntar la orice inseamna activitate sahista! ” . Asadar un nou colaborator pasionat de sah si de tot ceea ce implica sahul, ne va ajuta de acum cu articole despre arbitrajul romanesc si mondial.
La recenta intalnire a Consiliului Prezidential FIDE, s-au aprobat schimbari in Legile Sahului, schimbări ce vor fii valabile începând cu 1 Iulie 2009 :
Timpul în care se pierde partida
Orice jucator care ajunge la tabla de joc, dupa startul partidei, pierde partida. Asadar timpul in care se pierde partida este de 0 minute. Regulile competitiei pot specifica insa alt timp.
Daca regulile unei competitii specifica un alt timp in care se pierde, se aplica timpul respectiv. Daca nici unul din cei doi jucatori nu este prezent la inceputul partidei, jucatorul cu piesele albe, va pierde tot timpul care trece pana la sosirea sa; cu exceptia cazului când regulilor specifice competitiei sau arbitrul stabilesc altceva (Art. 6.6)
Folosirea corectă a ceasului
Fiecare indicatie a ceasurilor este considerate corecta in absenta oricarui defect evident.
Un ceas de sah cu un defect evident va fi inlocuit. Arbitrul va inlocui ceasul si va lua cea mai buna hotarare in privinta timpului alocat jucatorilor pe ceasul schimbat.
Daca in timpul jocului se descopera ca reglajul ambelor ceasuri este incorect, orice jucator sau arbitrul va opri ceasurile imediat. Arbitrul va efectua setarea corecta a timpilor si a contorului de mutari efectuate. Arbitrul va folosi cel mai bun rationament pentru determinarea acestor setari (Art. 6.10)
Acordul de remiza
Regulile unei competitii pot specifica faptul ca jucatorii nu pot cadea de acord sa faca remiza, inaintea efectuarii unui numar precizat de mutari, sau deloc, fara consimţământul arbitrului.
Daca regulile unei competitii permit un acord pentru remiza, se aplica urmatoarele:
(1)Un jucator ce propune remiza, o va face dupa ce a efectuat o mutare pe tabla de joc si inainte de a-si opri ceasul si porni ceasul adversarului. O propunere in orice alt moment din timpul jocului este valida dar trebuie luat in considerare articolul 12.6. Propunerea de remiza nu se poate conditiona. In ambele cazuri propunerea nu poate fi retrasa si ramane valida pana cand adversarul o accepta, o respinge verbal sau prin atingerea unei piese cu intentia de a o muta sau captura, ori jocul se termina in alt fel.
(2)Oferta de remiza trebuie notata de fiecare jucator pe fisa de partida cu un simbol “ = “ (Vezi anexa C13)
(3)O cerere de remiza sub articolul 9.2, 9.3 sau 10.2 va fi considerata a fi o propunere de remiza (Art. 9.1)
Solicitare de remiza
Jocul este remiza, la solicitarea corecta a jucatorului aflat la mutare, daca:
a.scrie mutarea pe fisa de partida si ii declara arbitrului intentia de a face aceasta mutare care va rezulta in ultimele 50 de mutari efectuate de fiecare jucator, fara mutarea vreunui pion şi fără nici o captura, sau
b.ultimele 50 de mutari consecutive au fost facute de fiecare jucator fara mutarea vreunui pion si fara nici o captură. Dacă jucătorul atinge o piesa, precum in articolul 4.3 fara a solicita remiza, el pierde dreptul de solicitare de remiza, conform art. 9.2 sau 9.3, la acea mutare. Daca un jucator solicita o remiza conform art. 9.2 sau 9.3, el poate opri ambele ceasuri.(vezi art. 6.12.b) Nu i se permite jucatorului sa isi retraga propunerea de remiza.
c. daca solicitarea de remiză este corecta jocul este remizat imediat.
d. daca solicitarea este incorecta, arbitrul va adauga 3 minute la timpul de gandire al adversarului. Apoi partida va continua. Dacă solicitarea a fost bazată pe intenţia unei mutări, aceasta mutare trebuie facută conform articolului 4.(art.9.3, 9.4, 9.5)
Solicitare de remiza in finalurile de partida Quickplay / K.O.
Daca jucatorul aflat la mutare are mai putin de doua minute ramase pe ceas, poate solicita remiza, inainte sa-i cada steguletul. Poate chema arbitrul si poate opri ceasurile. (art. 10.2)
Dispozitive electronice in sala de joc
Fara permisiunea arbitrului, jucatorilor le este interzisa introducerea de telefoane mobile sau alte dispozitive de comunicare in sala de joc, cu exceptia opririi complete a lor.
Daca orice dispozitiv de acest fel produce un sunet, jucatorul pierde partida. Adversarul va castiga. Totusi, daca adversarul, nu poate castiga jocul printr-o serie de mutari conforme, rezultatul va fi remiza. (art.12.3)
Este interzisa folosirea de catre oricine, fara acordul arbitrului, a unui telefon mobil sau dispozitiv de comunicare in sala de joc si in zona adiacenta desemnata de arbitru. (art.13.7)
Solicitarea de remiza si victoria în partida de şah rapid
1.Steguletul este considerat cazut cand un jucator a efectuat o cerere valida in aceasta privinta. Arbitrul se va abtine a semnaliza caderea unui stegulet, dar o poate face daca ambele stegulete au cazut.
2.Pentru a solicita o victorie la timp, solicitantul trebuie sa opreasca ambele ceasuri si sa anunte arbitrul. Pentru ca solicitarea sa fie valabila, steguletul solicitantului trebuie sa nu fie cazut, iar cel al adversarului sa fie cazut dupa ce ceasurile au fost oprite.
3.Daca ambele ceasuri au cazut, precum este specificat in paragrafele( 1) si ( 2),
arbitrul trebuie sa declare remiza. (art.A4.d.3)
Mutare ilegală la jocul de Blitz
O mutare ilegala este complet efectuata odata ce ceasul adversarului a fost pornit. Adversarul este indreptatit sa solicite victoria inainte de a fi efectuat propria mutare.
Totusi, daca adversarul nu poate face mat regale jucatorului prin orice serie posibila de mutari legale, atunci solicitantul, este indreptatit sa ceara remiza, inainte de a fi efectuat propria mutare.
Odata ce adversarul a efectuat propria sa mutare, o mutare ilegala nu poate fi corectata
decat daca se ajunge la un acord fara interventia arbitrului. (art. B3)
Regulile sahului 960 sunt incluse (art. F)
Au fost alte cateva mici schimbari, ce se refera in principal la definirea mai precisa a catorva factori precum “diagonala”, “schimb de pioni” , “mutare legala” , “joc suspendat” , “rocada”, “stegulet”, “partida remiza”, “apelul jucatorului”, “rolul arbitrului in jocul rapid”, “inregistrarea fisei de partida”.
5 Comentarii
Multumim domnule Florin Voiculescu, pentru aceasta stire despre schimbarea unor reguli din regulamentele sahului.Stim foarte bine cat de important este sa fi informat cu ultimile reglementari in domeniu inainte de concurs. Cu ceva vreme in urma , la orice nivel ne duceam ca mielul la taiere; nu stiam ce ne asteapta. Ca dovada a ceea ce inseamna sa cunosti regulamentele de dinainte, este exemplul maestrului Suba, care daca nu avea suportul Federatiei si nu stia regulamentiul inainte de concurs, si in timpul desfasurarii lui, nu s-ar fi bucurat azi de cununa de campion mondial. Avem nevoie de acest suport tehnic, ne simtim mai in siguranta. Noua,jucatorilor,nu ne mai ramane decat sa ne aratam adevarata valoarea de care dispunem la acel moment.
Personal, va apreciez foarte mult pentru ceea ce ati facut pentru mine. Sunteti un om deosebit. Vreau sa va spun ca sahul mi-a influentat si mie pozitiv viata. Cartile dvs, o mica parte dintre ele, pe care le-am citit cu placere, au avut darul de a-mi confirma multe idei si convingeri.
De aceea, orice noutate din domeniul tehnic si nu numai, orice sfat din partea dvs, va fi primit de catre multi dintre noi ca un ajutor nesperat in lucruri importante, dar neinteresante pentru jucatori, lucruri care intr-o pregatire a unui turneu, ne-ar distrage atentia de la principalul scop: Performanta.
Multumiri, si mai asteptam si alte vesti din parte dvs.
mai 19, 2009 - 9:16 pmVa multumesc pentru aprecieri. Am sa fac propunerea catre federatie pentru organizarea in acest an a unei sesiuni de perfectionare a arbitrilor si aceasta activitate sa se organizeze cel putin de doua ori pe an. Cred de asemenea ca asigurarea unui numar mai mare de arbitrii la competitiile de la noi ar asigura un climat competitional mai bun si un confort sporit al jucatorilor.
mai 20, 2009 - 8:57 amPentru popularizarea LEGILOR SAHULUI si a regulamentelor de competitii cred ca ar trebui tiparite brosuri actualizate pentru uzul sportivilor, antrenorilor dar si pentru marele public.
In ultimii ani am organizat la C.S. UZTEL Ploiesti, in deschiderea concursurilor de sah concursuri de 1 ora, 1 ora si jumatate de tipul CINE STIE LEGILE SAHULUI CASTIGA ( TEST GRILA ) combinate cu dezlegari de probleme, studii si rezolvari de combinatii.
Interesant mi s-a parut ca nici o data nu s-a rezolvat mai mult de 80% din teste, de altfel au fost si cazuri de mari maestrii care nu au cunoscut unele prevederi din Legile Sahului !
Cred ca genul acesta de popularizare a sahului va gasii audienta la organizatori.
Va doresc succese in sah si in viata !
Numai bine !
Am vorbit cu d-l Radu Catalin Chirila(presedinte CC de arbitri) despre modificari , inaintea CN pentru copii si juniori(Voineasa 2009) . Sigur vom avea o intalnire cu toti arbitrii dornici de perfectionare.
mai 20, 2009 - 12:52 pmRamane de gasit perioada cea mai buna , data fiind aglomeratia de turnee din luna iunie .
AS DORI SA ANTREB DACA EXISTA VREO REGULA SAU TEHNICA PRIN CARE SA-R PUTEA DA SAH MAT CU CAL IN CAPUL REGINEI SAU MAI BINE SPUS DACA ACEASTA “SCHEMA, FIGURA ” SE POATE EFECTUA??????????
VA MULTUMESC ENORM DACA MA-TI PUTEA LAMURI
CU STIMA : DANA COCIUG GALATI
august 7, 2010 - 9:13 pmP.S. DE FAP AM GRESIT DREAM SA ANTREB DACA CALUL SE POATE MUTA IN CAPUL TUREI NU A REGINEI .
RECTIFICARE LA MS DE SUS
DANA COCIUG GALATI
august 7, 2010 - 9:16 pm