Interviu cu Veselin Topalov

Aflat in aceste zile la Sofia pentru turneul Mtel Masters, vedeta locala Veselin Topalov este asaltata de presa si intervievata. Va prezentam un interviu aparut inrevista Maxim.

Topalov Blindfold

Care este cea mai buna prima mutare pentru începători? е4 sau d4?

1.e4. este un pic mai buna, dacă joci 1.d4 jocul este mai lent, mai complicat şi mult mai poziţional.

Ce deschidere nu se mai joaca si de ce?

Nici o deschidere nu a dispărut încă, la un nivel mai slab poti juca mai riscant, dar acum există deja mai multe opţiuni pentru care, evaluarea finaal este cunoscuta. În turneele mai puternice gambitul regelui este foarte rar folosit, se consideră că albul  risca prea mult.

Cati oameni sunt în echipa ta în timpul meciurilor? Descrieţi pe scurt, ceea ce face fiecare

Pentru jocul împotriva lui Kamsky de la Sofia au fost trei asistenti. Ei analizeza jocurile adversarului, precum şi ale mele şi încearcă să găsească punctele slabe în jocul lui.
topalov1
În timpul meciului împotriva lui Gata Kamsky noi te-am văzut  înotand la Kempinski. Spune-ne despre pregătirea fizică a unui jucător de şah.

Da, mi-au recomandat să fac exerciţii usoare în zile de repaos ale meciului. Înotul este cel mai bun, pentru că implică tot corpul şi nu există nici un risc de accidentare. Din experienta mea este mai bine pentru jucătorii de şah sa practice acest sport pentru a îmbunătăţi rezistenţa fizica, pentru că jocurile noastre sunt uneori foarte lungi si obositoare, la fel ca o zi grea la birou.

Care sunt durerile profesionale ale unui jucător de şah în afară de durerea de spate?

Mulţi jucători cu o memorie slaba au o problemă gravă,  pentru ca informaţiile pe care trebuie să si le aminteasca, devin din ce in ce mai multe. În general, am o memorie bună, dar memoria scade adata cu inaintarea in  vârsta. Acesta este motivul pentru care tineri jucători au un avantaj la acest aspect.

Câte ore de şah faci zilnic?

Nu am un program strict. Creierul nu este asa de usor de controlat. Dacă am  un joc important, uneori nu pot dormi, chiar dacă nu ma gandesc la joc. Dar, în general, încerc să nu lucrez mai mult de 5 ore pe zi.
topalov2
Dupa un meci cât timp ai pentru repaos total – chiar şi fără a te uita la o tabla de şah?

Aceasta depinde de cât de grea a fost concurenta. Organismul iti spune când s-a săturat de odihnă. Dar chiar dacă nu ma antrenez, urmaresc turneele pe internet  şi în acest fel m-a informez cu privire la jocul adversarilor mei.

Mentii o dietă stricta în timpul meciurilor? De exemplu, sa evitati alimente care pot provoca tulburări gastrice.

Dieta stricta – nu. Dar eu încerc să nu mănânc prea mult înainte de un joc. Cele mai recomandate sunt peştele şi fructele de mare, în general, produsele alimentare cu cantitate mare de grăsimi trebuie să fie evitate.
topalov3
Eşti superstiţios? Ai o tradiţie de a face prima mutare mereu cu mana stanga sau de exemplu, sa apesi pe butonul de pe ceas, cu acelasi deget?

Nu, prefer să cred că rezultatul depinde de mine, şi nu de repetarea unor ritualuri.

Care este nivelul celor mai buni jucatori din fata Teatrului National? Dacă ar juca în turnee, pot indeplini, de exemplu, cerinţele de maestru?

Nu ia-am urmarit, dar cred ca pot. Eu chiar cred că unii dintre ei sunt maestrii. Este sigur că unii dintre ei au luat parte la concursuri puternice.

Exista un argou în şah? Există cuvinte ca în fotbal, care descriu lucruri amuzante?

Da, jucatorii slabi sunt denumiti “pajiste”, şi o greşeala este aproape întotdeauna numita “mutare proastă”. Jucatorii din faţa Teatrului Naţional pot fi numiti, de exemplu “cafengii”, cu ceva timp în urmă şahul în Europa a fost jucat în cafenele, mai târziu, el a devenit profesionist.

topalov4
Cel mai curios loc în care cineva v-a oprit pentru un autograf?

Cel mai neaşteptat loc unde am fost recunoscut în Mexic. Am jucat un simultan şi câteva interviuri în capitală şi câteva zile mai târziu, ne-am dus cu Ivan Cheparinov pe o mică insulă pentru a face scufundări. Tipul de la serviciul de salvare m-a recunoscut, dar eu încă nu pot înţelege unde si cand s-a uitat la TV, deoarece nu  exista energie electrică pe acea insulă.

Computerele au omorat farmecul şahului? Acum, totul este calculat. În timpul jocului cu Kamsky, Evgeni Ermenkov a adus un laptop la Palatul Naţional al Culturii, iar în zona spectatorilor puteai auzi constant cuvintele “Să vedem ce gandeste computerul”?

Da, acum totul este mult mai diferit, mai precis şi mai dinamic. Dar computerele nu sunt încă perfecte şi am o  plăcere în a găsi poziţiile care se dovedesc a fi mai bune decat cele propuse de calculator.

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.