Un nou scandal in sah

In urmă cu cateva zile, cinci jucatori uzbeci şi unul cazac, au hotarat sa participe la Campionatul Asiei în Subic, Filipine. Având în vedere că organizatorii nu au aranjant sa obtina vizele pe aeroportul din Manila – nu există în Filipine ambasade ale tarilor respective – jucătorii au zburat la Kuala Lumpur să-şi rezolve vizele de acolo. Ce s-a intamplat acolo este descris într-o scrisoare trimisa de GM Filippov Anton.

Turneul în cauză este Campionatul de Sah al Asiei , în curs de desfăşurare în Filipine. Campionatul este , în acelaşi timp, un turneu de calificare pentru Cupa Mondială următoare. Evenimentul se desfăsoara în Subic, la aproximativ două ore de mers din Manila, capitala Republicii Filipine.

aaa

Cum Campionatul Continental de Şah al Asiei a inceput, ne confruntăm cu încă un  scandal în lumea şahului! GM Filippov Anton, impreună cu prietenii sai, nu au putut să intre în Filipine, în timp util pentru a începe turneul, din cauza incapacităţii organizatorilor de a le furniza invitaţiile oficiale în timp util pentru a obţine vizele de intrare. Acestia sunt jucătorii afectati:

GM Filippov Anton
GM Saidali Yuldashev
IM Dzhurabek Khamrakulov
WIM Nafisa Muminova
Pak Evgeniy (campion al Kazahstanului, aparţine de Federaţia Cazacă, dar este de nationalitate Uzbecă)

Această situaţie nefericită a apărut, în ciuda e-mail-urilor trimise de GM Filippov şi de ceilalti membri ai echipei, prin care solicitau documentele necesare de la organizatori pentru a le trimite in vederea obţineriivizei. Au cerut ca invitaţiile sa fie emise in timp util, pentru a permite jucătorilor sa obţina vizele de la aeroport. Nu a existat nici un răspuns. Timpul s-a scurs, şi GM Filippov, cu echipa lui, s-au dus în Kuala Lumpur cu bună-credinţă că lucrurile vor fi rezolvate si isi vor continua drumul in Filipine. Acest lucru a fost clar o greşeală, din moment ce s-a dovedit că în Filipine nimeni nu a ridicat un deget pentru a sprijini si inlesni accesul acestor domni în ţară pentru a participa la acest eveniment de prestigiu, pentru care au depus efort si multe ore de pregătire, timpul calatoriei, precum şi bani.

Scrisoare deschisa

Am ajuns la Kuala Lumpur in data de 12 mai, a luat un taxi şi am mers la Ambasada Filipineza la ora 9:30 După depunerea documentelor, ni s-a spus că trebuie sa asteptam 5 zile. Spunand ca am trimis documentele prin email impreuna cu invitatia, acum o săptămână, am primit drept raspuns o minciună prin care spuneau ca nu au primit nimic, mai târziu fiind înlocuita cu “documentele dvs oricum au sosit cu intarziere”.

Imediat am comunicat problema domnului Wilfredo Abalos, Director Executiv, prin telefon. El ne-a spus că vor contacta ambasada în zece minute, iar problema va fi rezolvată, rugandu-ne să aşteptăm. Acesta a fost urmat de o serie de noi convorbiri telefonice, prin care ni se spunea ca problema nu a fost rezolvata. U alt apel, prin care ne-a spus că preşedintele Federaţiei de Şah din Filipine, un congresman, a contactat Departamentul de Turism, dar persoana responsabilă nu a fost disponibila. Ne-a spus că trebuie să aşteptam inca o oră. Apoi, ni s-a spus că a domnul congresman a contactat ambasada, şi că problema va fi rezolvată in cateva minute. Apoi, un oficial al ambasadei ne-a spus că, în conformitate cu documentele trimise de  noi în Filipine ar trebui să aşteptem timp de cinci zile.

Urmatoarele telefoane au primit drept raspuns faptul ca am intarziat si ca documentele noastre nu au sosit. Evidenta minciuna m-a facut foarte nervos. Nu e nevoie să explic cât de multa energie şi nervi ne-au costat toate acestea. În plus spre disperarea noastra, am suferit pierderi financiare grave – biletele la zborul de noapte la Manila au expirat.

filippov01

Am gasit un hotel, şi a început o nouă rundă: GM Saidali Iuldachev a primit vestea precum ca am primi vizele în ziua următoare. Am ajuns la ambasadă înainte de a se deschide, iar ei au acceptat documente. Noi le-am spus că trebuie sa prinndem avionul de dupa amiaza. În cele din urmă, am primit documentele  la ora 11:05, pentru că primeam  o viză speciala şi persoana responsabilă nu era la birou. Dupa aceasta am aflat ca am putea pleca la Manila la 11:15 a doua zi, şi vom  începe turneul cu o primă rundă pierduta.

În ciuda atitudinii negative a  ambasadei, nu pot să dau vina pe ei pentru toate suferinţele noastre. Dacă ar fi primit documentele de la organizatori, în timp util, sunt sigur că nu ar fi trebuit să scriu această scrisoare. În calitate de participant la Campionatul asiatic precedent pot să vă asigur că Federaţia de Şah din Filipine organizeaza turnee la un nivel foarte înalt. Colegii mei care au participat la numeroase competitii internationale pot confirma acest lucru.

Fara explicatie ramane intrebarea de ce toate încercările de a contacta Comitetului de Organizare al Campionatului Asiatic au fost nereusite. Sunt sigur ca nu am fi avut de suferit atât de multa energie şi bani, cauzate de responsabilitatea Comitetului de Organizare. Atasat acestei scrisori sunt dovezile conform carora tot ce am scris mai sus este absolut adevărat. Garantez in intregime autenticitatea acestora, şi am pregătit si originalele.

Cu stima,

Anton Filippov
Grandmaster

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.