Odiseea lui Stefan Parlog

Autor: Lucian M. pe site ziaruldeiasi.ro

Ieseanul campion mondial de amatori este asteptat in sahul de performanta

I-a placut sahul inca de mic dar n-a avut unde sa joace la nivel organizat acasa la el, la Rimnicu Sarat. A jucat cu pasionati amatori ca el din orasul natal si intilnirile erau sustinute la un sediu de partid. Nu spune care. De cind a ajuns la Iasi, ca student, Stefan Parlog a trecut pragul la jucatori legitimati si de patru ani este la Cotnari-Politehnica. Anul trecut a fost pentru prima data la Campionatul Mondial pentru amatori. S-a pregatit, indeplinea conditia esentiala sa aiba coeficient Elo sub 2000 si a zis ca merita sa incerce.

Parlog_stefan

Campionul mondial de amatori 2009 este Parlog Stefan

A inceput bine dar la jumatatea cursei a pierdut, s-a demoralizat si apoi a ratat. A venit acasa dar si-a promis ca nu va mai rata a doua oara. S-a pregatit intens, n-a participat la turnee sa nu-si creasca Elo si pe 25 aprilie a inceput turnirul la Salonic. A cistigat primele patru runde si lucrurile mergeau ceas. Sincopa a venit ulterior. “A cincea partida am pierdut-o dupa un meci de sase ore. Nu mi-a picat bine. N-am dormit, m-am gindit unde am gresit. Noroc ca l-am avut alaturi pe antrenorul Vladimir Danilov care m-a sustinut si mi-a dat incredere.”, spune ieseanul care n-a mai ratat nimic pina la ultima runda si de duminica este noul campion mondial de amatori. Performanta i-a fost rasplatita cu un cec de 1.000 de euro din partea organizatorilor insa conducatorii sectiei de sah spera ca rezultatul de exceptie va fi rasplatit si de comunitatea pe care a reprezentat-o. Inca o perioada Parlog mai are timp sa-si savureze victoria apoi va trebui sa aleaga. Deja a trecut pestre pragul Elo 2000 iar participarea la un nou campionat mondial este exclusa. Asa ca viitorul ramine performanta si antrenorii de la Cotnari-Politehnica il asteapta sa se hotarasca daca va face acest pas. “Stefan are forta si il apreciem cam la nivelul Elo 2200-2300.”, spune Vasile Manole, antrenor coordonator al sectiei iesene. Pe de alta parte, Vladimir Danilov (2.410 Elo) isi aduce aminte ca anul trecut a remizat cu Parlog la un turneu. “Trecerea la performanta nu este chiar simpla. Este nevoie de rutina, de experienta si de psihic bun in conditiile in care la un turneu de noua runde poti sa intilnesti sase-sapte mari maestri.”, declara si Danilov, care il asteapta pe proaspatul performer de amatori la urmatorul nivel, cel al performantei.

Transferuri bomba la Cotnari-Politehnica

Dupa ce a intrat anul trecut cu doua echipe de seniori (masculin si feminin) in circuitul Superligii Nationale, iar cu formatia feminina si-a facut debutul in Liga Campionilor, Cotnari-Politehnica si-a propus obiective si mai indraznete pentru acest an. Sponsorul Cotnari a bagat adinc mina in buzunare si deja clubul iesean a facut patru transferuri de peste hotare. Senzatia vine din dreptul echipei feminine care si-a propus deja sa se impuna la Cupa Romaniei (23-24 mai), sa cistige Superliga din septembrie si sa obtina o medalie in Liga Campionilor din octombrie. Pe linga cele trei produse iesene de top (Alina Motoc, Iosefina Paulet si Smaranda Padurariu), Cotnari-Politehnica si-a mai adus doua jucatoare din topul mondial feminin. Ketevan Arakhamia-Grant (40 de ani) este o mare maestra scotiana de origine georgiana care ocupa in prezent locul 16 in ierarhia mondiala feminina cu un Elo 2492 si are in spate o cariera impresionanta. A doua pe lista este Yelena Dembo (26 de ani), maestra din Grecia de origine rusa care ocupa in prezent locul 27 in topul mondial (Elo 2466), a fost nr. 15 in topul feminin in urma cu trei ani si are in palmares opt medalii la Campionate Mondiale si Europene. Nu in ultimul rind pentru masa nr. 3 la Liga Campionilor iesenii vor miza si in acest an pe maestra Corina Peptan (locul 74 mondial cu Elo 2392). “Mizam pe revenirea in forma a Corinei, care ne va ajuta in liga. Dembo va fi alaturi de noi din septembrie, atit la Liga Campionilor cit si la Superliga, in vreme ce Arakhamia-Grant va participa la toate cele trei competitii pentru care ne-am fixat obiectiv in acest an.”, spune Vasile Monole, antrenor coordonator la Cotnari-Politehnica.

Transferuri importante s-au facut apoi si pentru echipa masculina, care mizeaza in continuare pe o parte din echipa de anul trecut adica Lucian Miron (Elo 2444), Vladimir Danilov (Elo 2410), Vlad Ungureanu (Elo 2309), Vasile Manole (Elo 2.369) si Bogdan Girbea (Elo 2186). Numele noi sint romanul Gabriel Mateuta (Elo 2500) dar si doi jucatori din strainatate. Hristos Banikas (31 ani, Elo 2595) este mare maestru grec, campion al tarii sale anul trecut in vreme ce Jan Werle (25 ani, Elo 2583) este mare maestru olandez si a fost anul trecut campionul Uniunii Europene. Prima competitie a echipei masculine este Cupa Romaniei, programata in perioada 23-24 mai la Snagov.

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.