Pe culmile şahului




Kathmandu, 30 aprilie – Cu aproape un an urmă, un coleg jurnalist m-a sfătuit să fac un articol cu ştiri din şah. Fără a-l lăsa măcar să termine complet fraza, am desconsiderat ideea descriind jocul ca “fără rost”.

Timpurile s-au schimbat şi tot aşa şi jocul. Şahul este astăzi, fără îndoială, una dintre cele mai vizate ştiri  atât în cotidiene cât şi în săptămânale ca urmare a iniţiativei luate de Asociaţia de Şah din Nepal (NCA) de a organiza turnee de şah în mod regulat.

 



Astăzi, NCA organizează aproximativ şase turnee naţionale pe an. Mulţumită eforturilor NCA, şahul este singurul sport din ultima vreme, care trimite jucători, în mod regulat, la competiţii internaţionale. Asociaţia, de exemplu, a trimis jucători la 10 campionate diferite în străinătate, în anul trecut, în timp ce o echipa tocmai s-a întors acasă după ce a participat la Campionatul Cluburilor din Liban.

Nepalul s-a prezentat admirabil în Liban. A terminat pe locul cinci din cele 25 de cluburi participante, primind o mulţime de laude de la Asociaţia Internaţională de Şah (FIDE), precum şi de la Asociaţia de Şah din Asia. Cu toate acestea, Hera Kaji Maharjan, media coordonator al NCA a admis că în ţară, în mare măsură din cauza lipsei de antrenori potriviţi, şahul mai are încă un drum lung de parcurs pentru a se descurca onorabil la nivel internaţional. Maharjan subliniat rolul sponsorilor în creşterea rapidă a jocului, atunci când fost întrebat cum un simplu joc la tablă, jucat în aleile din Kathmandu şi în sate, a creat acum o nişă proprie în fraternitatea sportivă nepaleză.

  



Dar povestea de succes a jocului a început cu doar câţiva ani în urmă, chiar dacă NCA a fost înfiinţată în 2031 BS (n.t. 1974). Acesta a intrat în atenţia mass-media doar din momentul în care Sita Ram Agrahari (BS 2060 –n.t.2003), fostul preşedinte NCA, a ajuns la conducere. Înainte de asta, şahul nici măcar nu era considerat un joc, de către cei mai mulţi oameni, a adăugat Maharjan.


Ca în orice sport, banii sunt factorul cheie care susţin jocul. Înainte, asociaţia avea probleme în a găsi sponsori pentru turneele sale şi nu era destul de bogată pentru a organiza meciuri proprii. “Dar povestea este diferită acum şi firmele sunt bucuroase să sprijine şahul”, a spus Maharjan, laudând rolul actualului preşedinte al NCA Rajesh Joshi Hari în aducerea investitorilor în şah.


“Prezenţa lui a fost o binecuvântare pentru şahul nepalez. Asociaţia Naţional Democratică pentru Tineret are, de asemenea, un rol major în dezvoltarea şahului în ţară,” a adăugat Maharjan.


Acum, NCA plănuieşte să ducă jocul pe noi culmi prin organizarea unui campionat al cluburilor. Prin asta, asociaţia îşi propune să aducă profesioniştii în joc. Va fi o cerere de jucători în cluburi. Jucători vor trebui să fie cumpăraţi în scopul de a întări fiecare echipă, a spus Maharjan, care este Vice-preşedintele Clubului Himalayan de Şah. El a pregătit deja o listă de jucători pe care clubul este gata să parieze. Maharjan susţine că majoritatea jucători de şah nepalezi îşi câştigă existenţa predând şahul în şcoli şi din premiile în bani de la campionatele organizate în ţară.

 
De exemplu, fostul campion al Nepalului DS Malla, care la 19 ani a fost cel mai tânăr jucător care a fost încoronat campion naţional, şi-a plătit taxele şcolare şi a câştigat şi ceva bani de buzunar, din premiile în bani câştigate în campionatele naţionale.

 NCA şi-a concentrat acum toate eforturile în ridicarea Maestrului FIDE Manish Hamal (un titlu acordat de către organismul de conducere mondial la şah) la rang de MI, un grad FIDE mai mare, pentru a ridica standardul de joc în Nepal. Manish pleacă în Grecia, peste o lună, înainte de participa la un turneu în Mumbai câteva zile mai târziu.

 


Traducerea unui articol de Ayush Khadka, publicat pe un site nepalez

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.