Intrucat am primit indemnuri sa mai scriu cate ceva despre sahul kenyan, am selectat pentru dumneavoastra cele mai interesante stiri din actualitatea sahului kenyan. In mare este vorba despre zbateri nesfarsite ale catorva sufletisti, care au parte de prea putine turnee sahiste intr-un an pe cat ar dori sa joace.
13 martie 2009 – Intoarcerea lui Edwin Korir – promotor si organizator al sahului kenyan (fragment)
Prin foc si sabie, printre militiile insetate de sange ce jefuiesc, printre furtunile din desert si prin caldurile de cuptor din acelasi desert, din Kenya pana in Sudan, si printre multe altele, sahul continua sa existe.
Edwin korir, un Iulian Ceausescu al sahului kenyan
Am fost in Sudan intr-o misiune de pastrare a pacii. Am ajuns intr-un loc numit Rumbek unde electricitatea nu s-a descoperit niciodata si Internetul este ceva strain precum extraterestrii!
Cat despre scena locala, din cate am inteles de ici-colo, toate-s vechi si noi sunt toate.
Dar am jucat sah in Sudan cu cativa patzeri de pe acolo, si cu un muncitor din Lituania care era extrem de bun. Una peste alta m-am simtit ca si cum m-as fi intors in timp prin anii 1800.
Set de sah scupltat in piatra, in Kenya
21 martie 2009 – Nairobi Chess League
Kim Bahri planuieste sa dea drumul la prima competitie pe echipe din Nairobi. Desi nu se va interfera cu liga nationala, federatia kenyana nu este prea entuziasta in privinta acestei idei. De altfel presedintele federatiei kenyene nu a raspuns la nici o scrisoare trimisa de Kim Bahri.
Dar majoritatea jucatorilor de sah sunt entuziasti cu privire la noua competitie si o asteapta cu nerabdare.
Jucatorii kenyeni asteapta nerabdatori
27 aprilie 2009 – Campionatul Kenyei amanat
Federatia Kenyana de Sah din nou nu si-a tinut cuvantul dat… pentru a nu stiu cata oara! Au amanat campionatul national (programat in mai) pentru decembrie, si cine stie daca se vor mai juca si atunci! Anul trecut nu am avut campionat national.
In plus, reprogramarea primei faze a calificarilor pentru olimpiada si comasarea acesteia cu Kenyan Open i-a lasat pe ceilalti jucatori (fara drept de joc) fara posibilitatea de a disputa un turneu. Lipsa de decizie si de organizare a Federatiei Kenyene nu ajuta la nimic.
In plus, Campionatul Africii pe echipe are loc in septembrie, nu ar fi trebuit stabilita echipa nationala pana acum ca sa se inceapa pregatirile in liniste? Toate acestea ne vor face sa fim nepregatiti atunci cand va incepe Campionatul Africii. Sau poate echipa nationala a Kenyei a fost deja stabilita in mod arbitrar…cine stie?
Imi amintesc ca saptamana trecuta la club am avut o discutie cu Peter Munyasi despre plusurile si minusurile organizarii unui eveniment de 1 mai in paralel cu campionatul national. I-am spus ca trebuie sa avem incredere in Federatia noastra si sa nu le ‘sabotam’ concursul organizand unul in paralel. El si-a exprimat opinia ca s-ar putea sa nici nu se mai dispute campionatele nationale. Banuiala lui s-a dovedit a fi corecta. Acuma tot ce mai avem este un turneu de sah rapid de o zi. Pentru mine a devenit evident ca atunci cand vin aceste sarbatori sa nu ne pierdem timpul asteptand ca Federatia Kenyana sa organizeze ceva…in schimb ar trebui sa ne organizam propriile turnee. Putem sa facem rost de sponsori si noi insine, si sa avem un fond de premiere rezonabil. Nu ar trebui sa ne pierdem timpul cu Federatia Kenyana. Data viitoare il voi asculta pe Peter Munyasi.
( traducere de pe Kenyan Chess Blog)
3 Comentarii
Salut pe Adrian pentru munca depusa pentru a ne aduce mai aproape de noi realitati si impresii despre viata sahistica din Kenya.
aprilie 30, 2009 - 1:42 pmMie mi-ar placea [si cred ca ar fi destul de interesant] sa vedem o rubrica de Glob-Trotter sahistic care sa ne prezinte acest fel de abordari si din alte tari ale acestei lumi.[asta daca s-ar putea si in masura timpului disponibil :)]
Reportajele astea despre sahul kenyan chiar ca sunt tari … orice asemanare cu sahul romanesc fiind pur intamplatoare. 🙂
aprilie 30, 2009 - 2:38 pmUitati domnilor cat de prost merge sahul in Kenya…e ceva strigator la cer .La noi cand se zice ianuarie pai ianuarie este.Ce rau imi pare de sahistii de culoare ca prind si ei cate un muncitor lituanian care sa i bata asa rar ,nu ne a spus ce a facut cu lituanianul presupun ca remiza .Totusi ce ceas electronic are tanarul vorbesc de ceasul de joc , cel de aur de la mana m a impresionat si mai mult
Numai ganduri bune!
ianuarie 10, 2010 - 5:33 pm