Sahul îmbunătăţeste abilităţile copiilor

Articol scris de Elena Poenaru in revista “Felicia”

Te gândesti cu ce poţi să-i ocupi timpul copilului, o activitate care să-l atragă si să nu necesite costuri mari? O alegere excelentă este sahul.

copii_sah_felicia
Jocurile sunt în general concepute pentru a dezvolta diferite capacităţi ale copiilor. Dar unele o fac cu rezultate mai bune decât altele. Atunci când este vorba de gândire, sahul este cel care îi poate ajuta pe cei mici să-si maximizeze capacităţile naturale. Poate fi învăţat cu usurinţă de toţi copiii si nu este niciodată prea devreme să-ţi înveţi odrasla să joace sah. Cea mai bună dovadă este faptul că unii copii sunt maestri ai sahului, în timp ce unii adulţi (care nu au luat deloc contact cu acest joc) nu pot să-l înţeleagă. Sunt multe motive pentru care ar trebui să-ţi înveţi copilul să joace sah, în afara bucuriei de a juca. Este o bună cale de a întări o minte tânără si de dezvoltare a acelor abilităţi de gândire care contează în educaţie. Este o modalitate distractivă pentru copii de a-si exersa creierul, de a relaţiona cu alţi copii si de a învăţa ce este o strategie.

benefits-of-chess-in-education

Sahul si gândirea

Istoria sahului este una îndelungată. Unii experţi plasează începuturile jocului în secolul VI. Ei au găsit si o explicaţie pentru longevitatea acestuia. Sahul învaţă si reclamă anumite abilităţi de gândire comune oamenilor indiferent de rasă, cultură si timp. Un joc de sah pune mintea la o muncă riguroasă, care poate îmbunătăţi logica, gândirea critică, imaginaţia si abilitatea de a formula o strategie si de a răspunde la altă strategie. Sahul întăreste capacităţile mentale înnăscute care susţin învăţarea si creativitatea.

copilmic_sah

Memoria si logica

Sahul are calitatea de a ajuta la dezvoltarea memoriei si cresterea capacităţii de concentrare. Cum? Fiecare piesă a jocului de sah este guvernată de reguli diferite, asa că jucătorii trebuie să stie ce poate face, cum să o folosească si când. Un jucător trebuie să fie capabil să-si planifice miscările înainte de a le face si să le ajusteze dacă apar miscări neasteptate ale adversarului. Unii jucători folosesc aceleasi modalităţi de a începe o partidă. Memorizarea acestor modele te poate ajuta să stii ce pune la cale adversarul (în funcţie de primele lui miscări) si să câstigi partida chiar după numai câteva mutări.
Pe de altă parte, gândirea logică este esenţială în sah. Trebuie să înţelegi în avans care sunt consecinţele acţiunilor tale. Orice mutare faci are efecte majore asupra restului jocului. Ceea ce faci atunci când muţi un nebun poate să-ţi pună în pericol celelalte piese sau, din contră, poate preveni atacarea lor de către adversar. De asemenea, orice miscare faci înseamnă să previi un număr de răspunsuri pe care le poate face colegul de joc.

dark_chess

Imaginaţia

În sah este foarte importantă si creativitatea. Jocul nu este limitat la câteva modele pe care să le urmezi. Poţi construi diferite scenarii ale partidei în fiecare joc si în orice moment al ei. Există atât de multe combinaţii posibile, încât probabil că niciodată nu vei rămâne fără idei. Iar fiecare combinaţie are un efect anume asupra jocului, asa că pe măsură ce el înaintează ai nevoie de si mai multă imaginaţie. Sahul a fost denumit, de altfel, o “artă aparentă în formă de joc”. Pentru că te încurajează ca în mintea ta să pictezi câte aranjamente ideale ale pieselor tale doresti.

children_imagination

Cauza si efectul

Fiecare jucător are sansa de a face alegeri pentru el însusi, dar si să suporte consecinţele acestor alegeri. Nu se întâmplă niciodată nimic prin noroc în jocul de sah si niciun joc nu se poate repeta. Fiecare partidă este rezultatul alegerilor pe care le faci. Greselile sunt inevitabile (iar aceasta este o altă lecţie majoră pe care un copil o învaţă), si recunoasterea lor înseamnă înţelegerea a ceea ce a fost gresit si cum s-a ajuns la rezultatul final. Sahul poate fi un exerciţiu real pentru acţiunile independente si mai cu seamă pentru asumarea responsabilităţii lor. Este un loc sigur pentru a intra în contact cu “ameninţările vieţii”.

children_chess

Sahul si stiinţa

Ca si stiinţa, sahul reclamă jucătorului să ia în considerare un număr foarte mare de probabilităţi, să exploreze noi idei, să experimenteze noi mutări si să încerce să prevadă si să interpreteze care sunt efectele lor. El cere jucătorului să formuleze o ipoteză si să o testeze. Si matematica o întâlnim peste tot pe tabla de sah. Ca jucător trebuie să-ţi schiţezi miscările si să urmezi o grilă pentru a le executa. Nebunii, de exemplu, nu se pot misca decât într-o linie diagonală, tura nu merge decât în linie dreaptă, iar calul poate fi mutat doar în formă de L. Si trebuie să fii capabil să calculezi “cauzalităţile” lor, să estimezi si să păstrezi în minte câte piese tu si partenerul tău de joc veţi pierde, ce piese si unde se vor afla după ce vei executa un plan.

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.