Azi, dupa prima runda a turneului s-au decis doar 2 partide, Levon Aronian reusind sa il invinga pe Shakhriyar Mamedyarov in doar 32 mutari,iar Alexander Grischuk l-a invins pe Boris Gelfand dupa o partida de lupta. Cea mai interesanta partida, totusi, a fost cea dintre Peter Leko si Gata Kamsky incheiata remiza dupa 121 de mutari, intr-un final de dama si pion contra turn si cal.
40 de participanti la turneul 51 castigat de Iulianos ( Taras Iulian 2313) detasat cu 8,5 puncte. Pe locul 2 o surpriza placuta, Burebistas ( Ciubotariu Maricel 1918) cu 6,5 puncte, iar pe locul 3 Aspidazzo2009( Adrian Stanca 1980) cu 6 puncte dar cu un bucholz mai bun decat alti 6 jucatori! Se pare ca turneul devine tot mai echilibrat si jucatori din ce in ce mai combativi aleg sa joace la turneele noastre. Luna aceasta avem 10 turnee programate, 8 conteaza pentru Grand Prix Aprilie si celelalte sunt tematice. Sambata seara avem 2 turnee, si un tematic ales din Gambitul Evans si cred ca aveti destule materiale teoretice referitoare la aceasta tema.
Pentru ca se apropie Sarbatoarea Pastelui, vrem sa va putem oferii si noi momente frumoase care sa va faca sa uitati de grijile zilnice de la servici, criza economica, lipsa unor bucurii aduse de o veste buna si nu in ultimul rand va dorim sanatate maxima.
De azi si pana pe 30 aprilie are loc cea de-a patra etapa a FIDE Grand Prix la Nalchik. 14 din cei mai puternici jucatori se vor intrece pentru castigare acestei etape. Dupa o frumoasa ceremonie de deschidere in care gazdele au pus inscemna o “lupta” de pe tabla de sah, simbolizata de artisti, a urmat tragerea la sorti a rundei cu numarul 1.
Mihai Suba se pare ca ne ofera din ce in ce mai multe bucurii si surprize placute in ultimul timp. Dupa ce boardul Fide l-a repus in drepturile castigate cu truda la masa de joc, campionul mondial de veterani en titre si-a recapatat gustul si pofta de a juca sah. Rezultatele se vad parca mai des decat atunci cand “Subita” era la varsta la care se face mai usor performanta sahista. Aceasta longevitate in performante nu este prea comuna sahistilor, si doar Korcinoi se poate lauda cu performante la o varsta respectabila.
Mihai Suba ramane mereu tanar si surprinzator in lumea sahului
Pozitia a fost propusa de Virgil Meran, si i-a fost inspirata de o partida Nisipeanu – Kasimdzhanov prezentata in articolul “Estetica si frumusetea sahului pe planeta Nisipeanu”.
Am deschis o noua serie de articole dedicata “capcanelor” si/sau greselilor care pot avea repercusiuni imediate la inceputul partidei. Ne-am gandit ca un astfel de subiect ar fi interesant pentru toti cei care vor sa evite pierderea meciurilor chiar la startul lor.
Credem ca e mai bine ca acestea sa va fie prezentate ca diagrame in momentele “cheie” ale combinatiilor, dupa cateva zile urmand ca postul sa fie actualizat cu partida intregrala (cu eventualele comentarii aferente).
Nisipeanu a continuat sa-si imbunatateasca ratingul pana la aproximativ 2700, desi a jucat mai mult in competitii pe echipe si in turnee open. Nu putem sa nu ne intrebam unde ar fi ajuns daca ar fi primit cateva invitatii la turnee precum Linares sau Wijk aan Zee. Este greu de inteles de ce organizatorii nu au fost interesati de el deloc, desi el a continuat sa joace in stilul lui original. Una din calitatile sale o constituie repretoriul de deschideri extrem de larg, plin de linii rare, considerate dubioase. Cunoasteti vreun alt super-GM caruia-i place sa joace Gambitul Blumenfeld? Nisipeanu l-a jucat impotriva celor mai puternici adversari (remizand cu Mamedyarov si Gelfand, spre exemplu). Victoria sa impotriva lui Gabriel Sargissian (Bundesliga 2006) a fost convinngatoare, dar am ales o victorie chiar mai spectaculoasa: