Probleme de logica la inceput de saptamana (1)


Cred ca la inceput de saptamana cand nici iarba nu creste (iar creierul nu gandeste), un imbold primit din partea unor probleme de logica ar fi binevenit pentru “demarajul” mintal necesar unei noi saptamani. Sper sa fiti mai inspirati decat sunt eu lunea.

Problema 1

Un turneu eliminatoriu de sah a fost organizat. Au fost prezenti 114 participanti, asa ca in prima runda a turneului s-au disputat 57 de meciuri. In runda a doua 56 dintre cei 57 de sahisti ramasi au jucat, rezultand 28 de partide, iar unul a primit un “bye” (adica nu a trebuit sa joace in runda respectiva). Cei 29 de sahisti ramasi au jucat in runda a treia s.a.m.d.

Cate meciuri au fost necesare pentru desemnarea unui castigator al turneului?

Problema 2

Doamna X, doamna Y si doamna Z, o englezoaica, o frantuzoaica si o americanca, dar nu neaparat in ordinea aceasta, jucau un joc de “hearts” stand la o masa circulara. Fiecare a pasat cate trei carti persoanei din dreapta sa. Doamna Y a pasat trei cupe americancei. Doamna X a pasat dama de pica si doua carouri persoanei care i-a pasat cele trei carti frantuzoaicei.

Ce nationalitate au fiecare dintre cele trei doamne?

Problema 3

Domnii Bacanu, Vopsitoru, Gradinaru, Pantofaru si Selaru stateau in jurul unei mese circulare jucand poker. Fiecare jucator are un nume inspirat dintr-o meserie exercitata de unul din ceilalti jucatori. Vopsitorul statea cu doua locuri la stanga domnului Selaru. Brutarul statea cu doua locuri la dreapta domnului Brutaru. Gradinarul statea la stanga domnului Gradinaru. Domnul Vopsitoru statea la dreapta pantofarului.

Cum il cheama pe vopsitor?

Problema 4

Doi jucatori, A si B, joaca urmatorul joc. Exista 6 bete de chibrit asezate pe o masa, din care fiecare, pe rand, ia cate 1 sau 2 bete dintre cele ramase. Castigator este cel care ia ultimul bat de chibrit. Jucatorul A este cel care face prima “mutare” si fiecare face cea mai buna “mutare” posibila.

Cine castiga jocul?

ALTE POSTARI RELEVANTE

11 Comentarii

 • Gabriela

  Problema 1
  113 meciuri in sapte runde

  aprilie 13, 2009 - 9:03 pm Raspunde
 • rodantero

  Corect Gabriela.

  aprilie 13, 2009 - 9:13 pm Raspunde
 • hritcucos

  Problema4
  al doilea jucator va castiga intotdeauna. Explicatia e simpla: pierde jucatorul care este la mutare cand mai sunt 3 piese. In acest caz daca primul ia o piesa, al doilea va lua 2, daca primul ia 2, al doilea ia una.

  aprilie 13, 2009 - 9:26 pm Raspunde
 • rodantero

  Rezolvarea e corecta Hritcucos.

  aprilie 13, 2009 - 9:42 pm Raspunde
 • mures

  problema 3:pe vopsitor il cheama Gradinaru

  aprilie 13, 2009 - 9:47 pm Raspunde
 • mures

  la problema 2,de ce doamna y a pasat 6 carti(3 cupe,dama de pica si 2 carouri)?

  aprilie 13, 2009 - 9:49 pm Raspunde
 • rodantero

  Mures, raspunsul la problema 3 este corect.
  In ceea ce priveste problema 2, doamna Y a pasat 6 carti (initial) pentru ca am scris eu gresit 🙂 , al doilea Y trebuie citit X (am facut corectia in text). Multumesc pentru atentionare.

  aprilie 13, 2009 - 10:00 pm Raspunde
 • mures

  problema 2:X americanca,Y frantuzoaica,Z englezoaica

  aprilie 13, 2009 - 10:13 pm Raspunde
 • rodantero

  Rezolvare corecta si de data asta. Inainte de a intra in scutece (e doar o figura de stil), vreau sa va spun ca in categoria “jocurile mintii si ale logicii” mai sunt probleme de logica nerezolvate.

  aprilie 13, 2009 - 10:21 pm Raspunde
 • mada

  La un han au poposit 3 calatori. Si au comandat cartofi fierti.Hangiul le-a fiert un numar de cartofi.Intre timp ei au adormit.Dupa un timp s-a trezit unul din ei si a mancat o treime din cartofi, si s-a culcat iar.S-a trezit al-doilea si crezand ca este primul a mancat o treime din cartofii ramasi de la primul si s-a culcat iar.S-a trezit al-treilea si crezand ca este primul a mancat o treima din cartofii ramasi de la al-doilea si s-a culcat iar.Dimineata au gasit pe masa 8 cartofi.Cati cartofi a fiert hangiul?

  aprilie 20, 2009 - 11:36 am Raspunde
 • Costin Beiu

  mada: 27 cartofi daca inca mai stiu matematica de clasele 2-3.
  primul a mancat 9, al doilea 6 si al treilea 4 cartofi. 27-9-6-4=8 cartofi ramasidimineata.

  aprilie 20, 2009 - 12:34 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.