Din invatatura sahista a lui Garry Kasparov

Garry Kasparov a dat startul Campionatului Liceelor in Statele Unite, care s-a disputat in perioada 3-5 Aprilie, in Nashville, Tennessee, ocazie cu care el a tinut o conferinta la ceremonia de deschidere, a facut prima mutare la masa principala, si a participat la o sesiune de intrebari si raspunsuri.

Marea Maestra Susan Polgar, care a participat la aceasta sesiune, scrie pe blogul sau:


La sesiunea de intrebari si raspunsuri de la Super-Nationalele Statelor Unite

Il cunosc pe Garry de mai mult de 20 de ani (ne-am întalnit prima data la Olimpiada din 1988). Cand i-am spus ca am fost bucuroasa sa-l vad la Super-Nationale, el a raspuns in gluma: “Eu sunt viu si liber.” Garry este in Nashville impreuna cu sotia lui, cu Mig Greengard si Michael Khodarkovksy.

Am participat la conferinta lui Garry si sesiunea de intrebari si raspunsuri din aceasta dupa-amiaza. Iata cateva din subiectele discutate:

El a început cu o gluma spunand ca , desi aceasta este doar prima sa vizita a sa in Tennessee, s-a simtit ca acasa aici, avand ca vecin Georgia la fel ca in natalul sau oras Baku (in Azerbaidjan).



Gary este la fel de emotionat sa dea startul Super-Nationalelor ca si cei peste 5000 de participanti


Despre Bobby

Garry a vorbit despre popularitatea lui Bobby Fischer in Rusia in anii `70. El a spus ca de fapt Bobby “a fost cel mai bun reprezentant al scolii ruse de sah”. El a vrut sa spuna prin asta ca, in vechea Uniune Sovietica, au avut un imens respect pentru jocul bun de sah si Bobby a fost cel mai bun la acesta, la inceputul anilor `70.

Adevaratul secret este munca grea

Acesta a subliniat de mai multe ori in timpul conferintei ca nu exista miracole in sah. “Adevaratul secret” este sa muncesti din greu indiferent care sunt instrumentele de pregatire. Pe vremea sa erau cartile si caietele, iar astazi sunt calculatoarele. El a mai spus: “Uneltele pot fi diferite, dar ceea ce este important ramane neschimbat”. Kasparov a spus de asemenea ca “nu cred ca exista campioni innascuti, cred ca ei sunt facuti, totul rezultatul muncii asidue.” Cu toate acestea, a adaugat el in continuare, “capacitatea de a munci din greu este unicul talent.”

El a mai adaugat, ca nu este nimic mai important decat sa ai o mama dedicata, tata sau antrenor pentru a contribui la sprijinirea unui tinar jucator aspirant.


Primul joc impotriva Karpov

Garry vorbit despre inceputurile sale si despre primul sau meci memorabil (care a precedat cele 180 de jocuri oficiale ale lor de mai tarziu) impotriva unui viitor extraordinar rival Anatoly Karpov. Era in noiembrie 1975, cand Karpov a dat un simultan si Garry a fost doar unul dintre juniorii talentati. El inca mai simte emotia de atunci si astazi. Ii pare rau si acum ca a ratat oportunitatea de a-l invinge atunci Campionul Mondial de la momentul respectiv, si ca a pierdut un joc bun.


Botvinnik

Kasparov a vorbit, de asemenea, despre cat de recunoscator este, si cat de mult ii datoreaza regretatei legende a sahului si fost Campion Mondial, Mikhail Botvinnik. Botvinnik l-a acceptat in calitate de elev, in august 1973 la celebra sa “Scoala de sah Botvinnik.”

Daca ai compara cu conditiile de astazi, Scoala de sah Botvinnik avea unelte foarte modeste, cum ar fi o tabla magnetica de demonstratii, cateva carti si caiete de sah. Garry a spus “Dar ii voi fi recunoscator pentru totdeauna lui Botvinnik, pentru ca ne-a dat pasiunea sa, inspiratia si metodele cu privire la modul de a studia.”



Kasparov jucand sah cu Botvinnik


Cea mai fericita zi din viata sa

10 noiembrie 1985. La ceremonia de inchidere, atunci cand acesta a fost încoronat ca al 13-lea campion mondial la sah, vaduva fostului Campion Mondial Tigran Petrosian (care a fost un mare fan si sustinator al Garry) i-a spus: “Imi pare rau pentru tine.” Garry a fost socat si a intrebat, dar de ce? Ea a raspuns: “Cea mai fericita zi din viata ta tocmai s-a dus.” Gandurile lui Garry au fost: “Vestea proasta a fost ca ea, probabil, are dreptate. Vestea buna a fost ca ea i-a dat o motivatie pentru a-i dovedi ca a gresit “.


Incununat cu laurii victoriei dupa castigarea titlului mondial in 1985

Computerul de sah

El a recunoscut cresterea enorma a puterii de joc a computerelor de sah. El a dat un simultan în 1985 impotriva a celor mai bune 32 computere de sah. Si a castigat toate jocurile. Singurul joc pe care el a fost in pericol de a-l pierde a fost impotriva calculatorului numit dupa el. In timpul jocului, a fost ingrozit ca, daca pierde, va fi acuzat de promovarea produselor sale – lucru pe care el nu a avut nicio intentie de a-l face. Dar, in final, el a reuşit sa “pacaleasca” calculatorul si sa castige.

Cu toate acestea, chiar si cu toate interferenta computerelor, sahul ramane in continuare foarte mult un joc omenesc. El a spus ca a vazut recent o pozitie cu sapte piese, care, conform cu analiza (perfecta) a computerului, era castigatoare pentru una din parti in 500-600 de mutari! Desigur, ca stim de ani de zile ca exista unele pozitii de Rege + Turn + Nebun impotriva a Rege + 2 Nebuni care se pot castiga numai după o serie de 220 sau cam asa de mutari perfecte la rand! El a adaugat cu un zambet “Ce ar trebui să credem despre calitatea partidelor noastre, care de obicei se termina in 40 de mutari?”


Kasparov vs. Deep Blue 1997

Generatiile

“Sahul este pentru toata lumea.” El i-a menţionat pe Magnus Carlsen, Hou Yifan si Sergey Karjakin, toti fiind doar adolescenti. Anand este inca la culmea jocului sau si pe cale de a-si sarbatori a 40-a aniversare, in timp ce un veteran ca legendarul Victor Korchnoi, nu cu mult timp in urma, era inca un membru al “Top 100 Club”.

Cand Garry a anuntat ca se retrage din sahul de competitie, Korchnoi s-a suparat pe el si i-a spus: “Nici nu disputasem primul meu meci de Campionat Mondial cand eram la varsta la care esti tu acum.”

Garry a adaugat ca ratingul sau online de blitz nu este inca rau, si s-a autointitulat “cel mai bine clasat chibit”.

Politica

Cand a fost întrebat despre viitoarele sale ambitii politic, el a spus: “Noi (ca parte dintr-un partid in opozitie fata de regimul lui Putin) nu ne luptam sa castigam alegerile, ci sa avem alegeri.”

Ca ultime sfaturi pentru toti parintii din camera care ar dori ca si copiii lor sa reuseasca, Garry a spus: “Pasiune, daruire, dragoste – asta e tot ce va trebuie pentru a reusi!”

Garry Kasparov la Marsul Dizidentilor, Sankt-Petersburg, 9 iunie 2007

ALTE POSTARI RELEVANTE

1 Comentariu

  • Paune Florea

    Personal, ma simt rasfatat de soarta sa fiu contemporan cu acest rege inegalabil al sahului mondial! I-am simpatizat pe Fisher, pe Tal, Spaski, eternul candidat la titlul Paul Keres, Naidorf, Tigran Petrosian,pe Larsen chiar si pe Karpov si Korcinoi, dar imi place sa cred ca pusi in analiza unui computer, Kasparov e nu numai cel mai longeviv dar sigur in virf de Himalaia sahului mondial!!! Mi-ar fi placut sa fie roman dar sper ca acesti copii Lupulescu sau Chirila sau daca D.Nisipeanu nu-si va mai forta destinul, s-ajunga cit mai sus pentru ei si pentru Romania!Fiind nascut “mai inainte” ca sa nu zic ca-s chiar batrin, mi-as permite un sfat acestor talentati copii si anume sa nu se lase tentati sa faca …politica! Aceasta nesuferita “meserie” nu-i pentru sahisti!!! Ma tem ca Gary Kasparov sa nu aibe soarta marelui Alehin! Ar fi mare pacat!

    aprilie 14, 2009 - 5:28 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.