Interviu cu cu Veselin Topalov

Nu pot sa spun ca sunt multumit de calitatea jocului meu.

topalov012

Editorul sef al NTV Marina Makarycheva, a realizat un interviu, pentru ziarul rusesc “Gazeta”, cu Veselin Topalov. Va vom prezenta fragmente din acest interviu foarte interesant aparut pe 8 aprilie in ziarul  “Gazeta”.

Lumea sahului are un nou campion in persoana lu Vishy Anand, dar nu si un si un adevarat rege, dupa plecarea lui Kasparov. Titlul de campion Mondial a fos ravnit de cateva ori de mari maestri, unul dintre ei, desigur, este si jucatorul bulgar Veselin Topalov.

Referitor la meciul cu Anand. Cand se va desfasura si cand vei incepe pregatirea?

Sincer, nu depinde doar de mine, ci si de Anand si de FIDE. Dar cel mai important, daca se gaseste un sponsor important, poate veni cu propunerea proprie. In ceeace ce priveste antrenamentul, voi studia cu atentie toate meciurile jucate de Vishy. Apropo, am examinat deja toate meciurile jucate de Anand la Linares.

topalov-kamsky

Revenind la jocul meu de la Sofia, pot sa spun ca in cazul în care voi face aceleaşi greşeli in meciul cu Vishy, acesta nu ma va ierta.

In opinia dvs, de ce Vishy Anand a părut la Linares nu chiar asa bine pregatit precum in anii precedenti?

Pai, rezultatul lui Aand la Linares nu poate fi vazut ca un esec. Linares este un turneu foarte puternic.

Motive… nu exclud posibilitatea ca nuneroasele petreceri si receptii la care a fost invitat in India, dupa ce si-a aparat titlul, sa nu fi avut influenta asupra jocului. Mi s-a parut ca Vishy nu si-a refacut forta in totalitate.

topalov-anand

In plus, Anand binenteles, se afla sub o presiune imensa, pe care toti campionii o simt uneori. In primul rand, toti vor sa joace cel mai bine impotriva campionului, şi in al doilea rand, campionul simte asta, fiind in mijlocul atentiei, toti vor sa joace precum un campion,  si sa aiba rezultatele unui campion, dar nu este intotdeauna posibil. Am simtit si eu acelasi lucru 3 ani in urma.

Nu trebuie sa uitam ca am inlocuit campioni precum Robert Fischer, Anatoly Karpov si Garry Kasparov care si-au dovedit superioritatea, ceea ce nu inseamna doar a fi primul intre egali, ci clar inaintea tuturor celorlalti, astfel incat fanii asteapta totul de la noi, dar in competitiile actuale de un asemenea standard, este foarte foarte dificil.

De curand FIDE a decis schimbarea regulamentului pentru competitia finala increpand cu ciclul urmator. Initial era un meci intre castigatorul din Grand Pprix si castigatorul Cupei Mondiale, dar acum a fost inlocuit de un turneu al candidatilor cu 8 jucatori.Ce credeti despre aceste schimbari?

Reactia mea a fost negativa. Nu este nici un secret faptul ca in cazul in care Kramnik ar fi castigat la Bonn, nu s-ar fi schimbat nici o regula, iar Anand ar fi fost fortat sa lupte pentre redobandirea coroanei in turneele de Cupa Mondiala. Acum invinsul din meciul de la Bonn, Vladimir Kramnik va intra in turneul candidatilor fara calificare.

anand-topalov-12887

Pe de alta parte, am avut o problema cu „Global Chess” – cei responsabili cu organizarea FIDE Grand Prix- care nu au putut organiza cateva evenimente, evenimete ce au fost rapid mutate in alte tari. Prin urmare, situatia e destul de complicata.

Pe scurt, sunt impotriva, dar inteleg perfect ca evolutia in acest domeniu nu depinde de mine.

Dar, pe de alta parte, poti fi vazut ca o persoana care are de profitat de pe urma acestei decizii. Nu poti fi sigur niciodata cu siguranta ca victoria va fi de partea ta, si sa incepi de jos din calificari este intotdeauna mai complicat decat intr-un turneu al candidatilor. Un loc in turneu a fost rezervat pentru dumneavoastra chiar daca pierdeati meciul cu Kamsky, iar acum invinsul din meciul cu Anand are loc in acest turneu.

Este adevarat, dar cred ca este de dorit, chiar necesar, sa se ajunga la hartii odata ce contarctele au fost semnate si incheiate intelegeri. Prin urmare, orice schimbare in circuit in timpul desfasurarii acestuia, nu este un lucru bun. In plus, este destul de ciudat pentru mine ca FIDE vinde toate drepturile etapelor finale ale circuitului viitor intr-un moment in care nu exista o claritate in ceea ce priveste actualul circuit, si meciul meu cu Vishy Anand. Pentru mine este ilogic.

Daca tot ati mentionat acest meci inca o data, o ultima intrebare: este posibil sa il bateti pe Vishy Anand?

Sincer vorbind, in comparatie cu jocul meu impotriva lui Kamsky si nivelul demomnstrat de Anand in meciul cu Kramnik, pot sa spun ca Vishy este favorit clar, dar voi fi bine pregatit si sper sa reusesc sa ii fur titlul de campion.

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.