Saptamana asta se termina curand si trebuie sa avem problemele de logica, pentru ca sa putem exersa simtul de observatie si logica in rezolvarea acestora. Cum antrenamentul sportului mintii face casa buna cu logica si este un bun exercitiu mental cu aceste probleme, cred ca vor fi destui cei care vor incerca sa le rezove. Pe langa acestea se vor isca discutii pro si contra si comentarii argumentate cat va putea fiecare de bine sa o faca.
1)Problema cartilor
Sunt trei rafturi, in fiecare raft nu incap decat 3 carti.
Daca fiecare dintre titluri este desemnata printr-o cifra de la 1 la 9, putem spune ca:
2) Problema tunelului
Intr-un vechi castel, de forma dreptunghiulara, exista un tunel secret ce duce dincolo se portile vechii cetati. Pentru a afla unde este intrarea in tunel, trebuie sa descifrezi un vechi manuscris:
Iata care sunt indiciile ce rezulta din manuscris:
a. In ce an a fost ridicat castelul?
b. Cate etaje avea in jurul anilor 1600 castelul?
c. Cati m are tunelul?
Politia gaseste un om de afaceri mort pe biroul sãu, cu un pistol în mânã si un glont în cap. Lângã el un casetofon. Detectivul porneste caseta si aude înregistrarea: “Nu mai pot trãi în halul ãsta. Trebuie sã-mi pun capãt”; si împuscãtura. Rezultatul anchetei totusi a fost cã nu s-a sinucis ci a fost asasinat. De unde stie politia treaba asta?
4)Problema cu caii
Doi posesori de cai doreau sa vada al cui cal este mai bun. Dar au stabilit regulile jocului astfel incat calul care iese primul pierde iar cel de-al doilea castiga. Si incep jocul; se plimbau aiurea, trageau de timp, etc. Jocul ar fi continuat la infinit numai ca un batran ii cheama la el. Acestia se duc, batranul le da un sfat dupa care posesorii incaleca repede pe cai si o iau la goana spre finish. Tinand cont ca regulile jocului nu s-au schimbat, ce sfat le-a dat batranul?
3 Comentarii
la 4: i-a sfatuit sa schimbe caii intre ei.
martie 21, 2009 - 9:04 amla 3: aparatul a fost oprit dupa impuscatura. Daca se sinucidea nu apuca sa-l opreasca.
Problema 1
Din a doua afirmatie stim ca doar pe un raft cartile nu sunt in ordine crescatoare, si avem deja primul raft unde ordinea nu este crecatoare, deci pe celelalte doua rafturi ele sunt puse in ordinea crescatoare a numerelor.
Sa notam numerel cartilor dupa cum urmeaza:
Raft 3 a,b,c
Raft 2 d,e,f
Raft 1 9,g,7
Din a treia afirmatie stim ca suma primelor 3 numere de pe cele 3 raftrui este 15, asa ca suma numerelor a si d este 6, si d<a.
Putem avea doua cazuri:
Caz 1)
a=4, d=2
Solutia crescatoare minima pentru raftul al doilea este 2,3,4, iar suma lor este 9.
Din ultima afirmatie stim ca suma lor trebuie sa fie egala cu ultimul numar de pe raftul al treilea, adica f=9, dar asta nu este posibil, pentru ca numarul 9 este primul de pe raftul 1.
Caz 2)
a=5, d=1
Stim ca pe raftul 3 numerele sunt crescatoare, iar primul este 5, iar cum 7 si noua nu sunt disponibile, inseamna ca raftul 3 are alcatuirea 5,6,8.
Pe raftul al doilea avem numerele 1,e,f (unde e <f), iar 1+e+f=8 (ultima carte de pe raftul 3), de aici rezulta ca e+f=7, iar numerele ramasa disponibile sunt 2, 3 si 4.
Atunci e=3 si f=4 (3+4=7 si e<f), iar de aici rezulta si “valoarea” ultimei cari, g=2.
Asezarea finala este urmatoarea:
Raft 3 5,6,8
martie 21, 2009 - 10:37 amRaft 2 1,3,4
Raft 1 9,2,7
Salut Iulian!
martie 21, 2009 - 3:43 pmProblema 4 este “celebra” iar raspunsul este scris mai sus de altcineva: batrnaul ii sfatuieste sa schimbe caii. (calul trebuia sa ajunga ultimul nu calaretul)
La 3 cheia este in propozitia “Detectivul porneste caseta si aude înregistrarea: “Nu mai pot trãi în halul ãsta. Trebuie sã-mi pun capãt” 🙂 Daca face numai ce se spune este clar ca altcineva a derulat caseta inapoi, evident nu mortul.