Probleme de logica la sfarsit de saptamana

Saptamana asta se termina curand si trebuie sa avem problemele de logica,  pentru  ca sa  putem  exersa simtul de observatie si logica in rezolvarea acestora. Cum antrenamentul sportului mintii face casa buna cu logica si este un bun exercitiu mental cu aceste probleme, cred ca vor fi destui cei care vor incerca sa le rezove. Pe langa acestea se vor isca discutii pro si contra si comentarii argumentate cat va putea fiecare de bine sa o faca.

semnul_intrebarii_ogica

1)Problema cartilor

Sunt trei rafturi, in fiecare raft nu incap decat 3 carti.
Daca fiecare dintre titluri este desemnata printr-o cifra de la 1 la 9, putem spune ca:

 • Pe primul raft (cel de jos) se afla cartea cu numarul 9 prima si cartea cu numarul 7 ultima.
 • Pe un raft cartile nu sunt puse in ordinea numerelor desemnate
 • Suma numerelor date primelor carti de pe cele trei rafturi este 15, iar pe raftul al doilea se afla cel mai mic numar desemnat pentru prima carte de pe acel raft.
 • Suma numerelor date cartilor de pe raftul nr 2 este chiar numarul desemnat pentru ultima carte de pe raftul al treilea.
 • 2) Problema tunelului


  Intr-un vechi castel, de forma dreptunghiulara, exista un tunel secret ce duce dincolo se portile vechii cetati. Pentru a afla unde este intrarea in tunel, trebuie sa descifrezi un vechi manuscris:
  Iata care sunt indiciile ce rezulta din manuscris:

 • Se stie ca, fata castelului este catre Sud si ca linia imaginara ce uneste iesirea din tunel si coltul estic al castelului este o linie perpendiculara pe castel, iar lungimea acesteia este divizibila cu 100.
 • Castelul a fost ridicat in anul in care a fost a avut loc batalia de la Hastings, dintre Harold al II-lea si Ducele Normandiei, William.
 • Initial nu avea ultimul etaj, acesta a fost construit dupa 400 de ani.
 • In anul in care Basarab a obtinut victoria de la Posada, se mentioneaza ca intrarea in tunel se afla la etajul ce reprezinta cifra unitatilor din anul victoriei de la Posada.
 • Se stie ca linia ce uneste un capat al tunelului cu intrarea in castel (din tunel) si latura fetei castelului formeaza un unghi. Unghiul are cifra unitatilor, mai mica cu o unitate decat cifra unitatilor din anul ridicarii castelului, iar cifra zecilor este cu o unitate mai mare decat cifra zecilor din anul bataliei de la Posada.
 • Perimetrul castelului este de 2000 de m.
 • Atat lungimea cat si latimea castelului sunt divizibile cu 100.
 • Lungimea tunelului este mai mare de 400 de m.
 • Intrarea se afla exact la jumatatea lungimii castelului.Cerinta:
  a. In ce an a fost ridicat castelul?
  b. Cate etaje avea in jurul anilor 1600 castelul?
  c. Cati m are tunelul?

 • 3)Problema cu ancheta

  Politia gaseste un om de afaceri mort pe biroul sãu, cu un pistol în mânã si un glont în cap. Lângã el un casetofon. Detectivul porneste caseta si aude înregistrarea: “Nu mai pot trãi în halul ãsta. Trebuie sã-mi pun capãt”; si împuscãtura. Rezultatul anchetei totusi a fost cã nu s-a sinucis ci a fost asasinat. De unde stie politia treaba asta?

  4)Problema cu caii

  Doi posesori de cai doreau sa vada al cui cal este mai bun. Dar au stabilit regulile jocului astfel incat calul care iese primul pierde iar cel de-al doilea castiga. Si incep jocul; se plimbau aiurea, trageau de timp, etc. Jocul ar fi continuat la infinit numai ca un batran ii cheama la el. Acestia se duc, batranul le da un sfat dupa care posesorii incaleca repede pe cai si o iau la goana spre finish. Tinand cont ca regulile jocului nu s-au schimbat, ce sfat le-a dat batranul?

 • 3 Comentarii

  • cosmin

   la 4: i-a sfatuit sa schimbe caii intre ei.
   la 3: aparatul a fost oprit dupa impuscatura. Daca se sinucidea nu apuca sa-l opreasca.

   martie 21, 2009 - 9:04 am Raspunde
  • rodantero

   Problema 1
   Din a doua afirmatie stim ca doar pe un raft cartile nu sunt in ordine crescatoare, si avem deja primul raft unde ordinea nu este crecatoare, deci pe celelalte doua rafturi ele sunt puse in ordinea crescatoare a numerelor.
   Sa notam numerel cartilor dupa cum urmeaza:
   Raft 3 a,b,c
   Raft 2 d,e,f
   Raft 1 9,g,7
   Din a treia afirmatie stim ca suma primelor 3 numere de pe cele 3 raftrui este 15, asa ca suma numerelor a si d este 6, si d<a.

   Putem avea doua cazuri:

   Caz 1)
   a=4, d=2
   Solutia crescatoare minima pentru raftul al doilea este 2,3,4, iar suma lor este 9.
   Din ultima afirmatie stim ca suma lor trebuie sa fie egala cu ultimul numar de pe raftul al treilea, adica f=9, dar asta nu este posibil, pentru ca numarul 9 este primul de pe raftul 1.

   Caz 2)
   a=5, d=1
   Stim ca pe raftul 3 numerele sunt crescatoare, iar primul este 5, iar cum 7 si noua nu sunt disponibile, inseamna ca raftul 3 are alcatuirea 5,6,8.
   Pe raftul al doilea avem numerele 1,e,f (unde e <f), iar 1+e+f=8 (ultima carte de pe raftul 3), de aici rezulta ca e+f=7, iar numerele ramasa disponibile sunt 2, 3 si 4.
   Atunci e=3 si f=4 (3+4=7 si e<f), iar de aici rezulta si “valoarea” ultimei cari, g=2.
   Asezarea finala este urmatoarea:

   Raft 3 5,6,8
   Raft 2 1,3,4
   Raft 1 9,2,7

   martie 21, 2009 - 10:37 am Raspunde
  • danfugulin

   Salut Iulian!
   Problema 4 este “celebra” iar raspunsul este scris mai sus de altcineva: batrnaul ii sfatuieste sa schimbe caii. (calul trebuia sa ajunga ultimul nu calaretul)
   La 3 cheia este in propozitia “Detectivul porneste caseta si aude înregistrarea: “Nu mai pot trãi în halul ãsta. Trebuie sã-mi pun capãt” 🙂 Daca face numai ce se spune este clar ca altcineva a derulat caseta inapoi, evident nu mortul.

   martie 21, 2009 - 3:43 pm Raspunde

  Lasa un Comentariu

  Adresa dvs de email nu va fi publicata.