Legea drepturilor de autor in mutarile de sah

0000000041

Am vazut cu totii ca in primele meciuri dintre Topalov si Kamsky de la Sofia, siteul oficial ce transmitea live partidele avea scris sub tabla de joc un avertisment impotriva transmiterii mutarilor sau a imaginilor de la acest eveniment fara acordul organizatorilor. Sub acest mesaj, mai era scris un mesaj impotriva transmiterii meciului de catre Chessbase prin intermediulul Playchess. Intrebarea care se pune este: cum poti obtine drept de autor pentru o mutare in sah?

Acesta problema a aparut doar pentru Chessbase, alte site-uri precum Chessdom, Crestbook, ICC sau TWIC nu au avut acesta problema cu Federatia Bulgara de Sah. Oare aceste site-uri au obtinut drepturi de autor? Pana la urma, pentru ce sa obtii drept de autor? pentru un gand? Ce reprezinta pana la urma o mutare in sah, in afara de procesul fizic, “de eveniment”?, “un lucru” , “un gand” ? Exista undeva in spatiu sau timp? Daca eu ma gandesc la o mutare, de exemplu e4, cu ce difera fata de muatarea e4 a lui Topalov la Sofia? Schimba cu ceva faptul ca el face aceesi mutare ? Apropo, gandurile nu sunt libere?

Din punct de vedere legal, nu am putut gasi nici o lege sau juristprudenta care sa raspunda la aceste intrebari. Dar pana la urma care legi s-au incalcat? Legea bulgara? regulamentele Uniunii Europene? sau in cazul clar al Playchess legea germana? Din punctul meu de vedere ne aflam in fata unei probleme delicate cu atat mai mult cu cat transmisa se face pe internet, deci intr-un mediu virtual.

Astept cu interes opiniile voastre pe acesta tema si daca aveti cunostinte de drept, practicati avocatura, sunteti jurist sau alta meserie ce implica cunosterea legii, va rog sa ma luminati si pe mine cum e treaba cu drepturile de autor in acest caz.

6 Comentarii

 • Marius Ceteras

  Eu nu am cunostinte juridice, dar interzicerea transmisiei live pe Playchess.com are o logica. Transmisia pe Playchess.com este o reproducere bidimensionala, in timp real, a ceea ce se intampla pe tabla de sah, fiind oarecum echivalenta cu transmisia TV a oricarui eveniment sportiv si care este tot o reproducere bidimensionala, in timp real, a evenimentului sportiv respectiv. Din cate stiu e interzis sa transmiti un eveniment sportiv in timp real, fara a avea acordul organizatorilor.
  Posibil ca bulgarii sa fi fortat putin nota, deoarece site-ul ChessBase a avut in trecut o atitudine anti-Topalov, dar cata vreme nemtii s-au conformat rapid si au intrerupt transmiterea partidelor live, e foarte probabil ca cererea bulgarilor sa fi fost intemeiata. Banuiesc ca proprietarii unei afaceri de calibrul ChessBase au niste avocati care sa-i indrume corect ce sa faca. Sau poate nici lor nu le-a fost foarte clar daca pot sau nu transmite live partidelor, dar au preferat sa nu riste.

  martie 4, 2009 - 11:55 pm Raspunde
 • MODEST_CHESS_RO

  Parerea mea este ca s-ar putea pune justificat problema drepturilor de autor, intelegand prin asta drepturile asupra transmiterii unui eveniment sportiv (similar drepturilor de transmitere a competitiilor de fotbal, tenis etc.). Cred ca nu este relevant daca transmiterea se face pe net, radio, tv sau alte mijloace ci faptul ca aceasta ajunge la consumatorul de informatie, iar o mutare cum ar fi e4 se stie exact ca vine din partea unui sportiv care participa la comperitia respectiva si nu de la mine sau altineva.

  martie 5, 2009 - 12:10 am Raspunde
 • Vlad

  Doar marketing.De ce sa se stranga lumea pe playchess cand pot vedea la mine pe site.Gelozie mare si bani de reclame.Cu toate astea oricum partidele au fost preluate,dar nu de chessbase,ci de useri…jucau Mr T vs Ms K

  martie 5, 2009 - 12:26 am Raspunde
  • ceausescuiulian

   Inventivitatea oamenilor nu are margini si se vor gasi cai de ocolire a acestor restrictii interesante. Mi se pare normal pe undeva ca cei care investesc in transmisia Live pe internet sa aiba drepturi asupra TRANSMISIEI LIVE. Daca eu vreau sa fac mai multe “copii” ale acestor partide, nu am si eu drepturi asupra lor ca jucator? Este o dezbatere interesant de urmarit, sper ca se va decide in folosul promovarii sahului, nu pentru infranarea lui ca fenomen si ca sport. Cat priveste partidele jucate, mi se pare incert sa fie vandute, atata timp cat mai pot fi jucate si altele la fel. Sa speram ca va fi mai bine decat inainte, orice s-ar intampla. Altfel ne vor pandi scandaluri la tot pasul de cei care stiu sa foloseasca pentru ei diferitele forme si portite legale pentru interese obscure.

   martie 5, 2009 - 12:55 am Raspunde
 • Deschapelles

  S-a incercat de mult timp incoace:

  http://www.chesshistory.com/winter/extra/copyright.html

  cel mai recent, FIDE shenanigans:

  http://www.chesscafe.com/text/kibitz17.txt

  acum ceva ani, parca Gurevich era destul de vehement ca mutarile unei partide sa apartina jucatorilor si ei sa aiba dreptul sa le vanda sau nu, dar nu sunt sigur…

  martie 5, 2009 - 12:45 am Raspunde
 • MODEST_CHESS_RO

  Interesante cele prezentate de Deschapelles in cele doua link-uri, dar era si mai bine daca erau in limba romana ca sa fie accesibile tuturor.
  In ce priveste chestiunea in discutie cu drepturile de autor, cred ca evenimentul sportiv in sine ar putea pretinde acest lucru, nu si o partida anume, pentru ca oricand si oriune se poate juca o partida identica si ar fi greu de probat contrariul.

  martie 5, 2009 - 1:55 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.