CUPA PREŞEDINTELUI 2009 dupa primele 2 runde

Duminică, 15 februarie, la Centrul Republican pentru copii şi tineret din Chişinău a demarat un prestigios turneu internaţional la şah: CUPA PREŞEDINTELUI REPUBLICII MOLDOVA.

Competiţia e organizată de Agenţia Sportului din Republica Moldova şi Federaţia naţională de specialitate. Ediţia din anul curent include turneul A, la seniori şi B, între copii. La ceremonia de deschidere a competiţiei au fost prezenţi Andrei Pogurschi, Directorul Agenţiei Sportului din Republica Moldova, Vladimir Molojen, Preşedintele Federaţiei naţionale de şah, Viorel Bologan, Mare Maestru Internaţional, liderul şahului autohton şi alte personalităţi. Andrei Pogurschi i-a felicitat călduros pe şahişti şi amatorii „sportului minţii”, remarcând că turneul „Cupa Preşedintelui” e un eveniment important în viaţa sportivă şi culturală a ţării noastre, iar şahul este un joc nobil şi intelectual, care contribuie mult la dezvoltarea armonioasă a personalităţii omului.

bologan300 nevednichy-v

Viorel Bologan venit sa sustina la acest turneu pe prieteni si Vladik Nevednicii reintors cu drag la tara natala si la cei dragi

Viorel Bologan a afirmat că turneul respectiv le va ajuta tinerilor şahişti din ţară să acumuleze experienţă şi ar putea constitui, pentru unii dintre ei, drept o minunată rampă de lansare în şahul de performanţă. Iar prezenţa unor asemenea şahişti redutabili ca Viorel Iordăchescu, Dumitru Svetuşchin şi Vladislav Nevednicii din România, confirmă, o dată în plus, valoarea şi prestigiul turneului. Bologan a accentuat că şahul de elită, neapărat, trebuie să fie prezent în Moldova. Viorel Bologan a spus că la actuala ediţie el nu va evolua, dar a venit pentru a a-i susţine moral pe numeroşii săi prieteni şi discipoli.

iordachescubologanscripcencocopiiceauremizatcupartac svetuskinstanga

Viorel Iordachescu(Stanga),  are un inceput de an de exceptie si Svetuskin(stanga)

Turneul „Cupa Preşedintelui” întruneşte 134 de şahişti, din 3 ţări – Moldova, România şi Ucraina – 64 în turneul A şi 70 în B. Fondul total de premii al concursului constituie 100 de mii de lei. Învingătorul turneului de bază va încasa 20 de mii de lei. În runda inaugurală, aproape toţi favoriţii au repurtat victorii. Viorel Iordăchescu l-a învins pe Victor Panush, Dumitru Svetuşchin a câştigat la Elena Pârţac, Vladislav Nevednicii din România l-a îngenuncheat pe Serghei Şolcânean, iar Vasile Sanduleac a dispus de Diana Baciu. În total, sunt preconizate 9 runde. Se joacă şah clasic, în sistem elveţian. Învingătorul turneului va fi cunoscut în ziua de 24 februarie. La ceremonia de închidere a concursului va fi prezent Vladimir Voronin, Preşedintele Republicii Moldova.

Favoriţii confirmă in runda 2

La Centrul Republican pentru copii şi tineret din Chişinău continuă turneul internaţional la şah clasic „Cupa Preşedintelui Republicii Moldova 2009″. Aseară, 16 februarie, s-au disputat partidele rundei a doua. Deocamdată, favoriţii principali confirmă. Iată cum s-au încheiat partidele centrale ale rundei secunde:

Viorel Iordăchescu – Victor Agafii 1-0,

Serghei Gostev – Dumitru Svetuşchin 0-1,

Bogdan Pavlenco – Vladislav Nevednicii 0-1,

Boris Itchis – Svetlana Petrenco 1-0,

Victor Ianocichin – Vasile Sanduleac 0-1.

În total, în turneul A, după 2 runde, 13 şahişti totalizează 2 puncte din 2 posibile. Iată liderii după două runde: Viorel Iordăchescu, Dumitru Svetuşchin, Vladislav Nevednicii, Vasile Sanduleac, Boris Itchis, Ruslan Soltanici, Anatoli Zaiarnâi, Alexei Dorofeev, Dan Golub, Alexandr Ogleznev, Alexei Diulgher, Vadim Chircu şi Filip Lucian.
În runda a treia se întâlnesc:

Dumitru Svetuşchin – Ruslan Soltanici,

Anatoli Zaiarnâi – Viorel Iordăchescu,

Vladislav Nevednicii – Alexandr Ogleznev,

Vasile Sanduleac – VadimChircu,

Alexei Dorofeev – Boris Itchis.
În turneul valoric B, 14 şahişti au acumulat un rezultat absolut – 2puncte.

Articol scris de Viorel CIOBANU pe siteul lui Victor Bologan

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.