Linares prezentat cu un simultan “orb”

Editia 26-a turneului de la Linares a fost  prezentata la Madrid saptamana trecuta. Prezentarea a fost facuta printr-o conferinta de presa cu primarul orasului Linares , Juan Fernández si presedintele Federatiei Spaniole de Sah Javier Ochoa precum si un simultan sustinut de GM Alexander Grischuk, foarte asemanator cu cel sustinut de Ponomariov o saptamana in urma la Guipozkoa.

Un material video este disponibil pe site-ul Marca.tv , editia online a faimosului ziar de sport din Spania.

In continuare va prezentam un scurt fragment din interviul acordat de Alexander Grischuk ziarului Marca.

Nu ai avut nici o problema sa iti amintesti pozitia pieselor in timpul simultanului?

grischuk-12498Grischuk in timpul simultanului

Nu, pe langa teama initiala, singurul lucru negativ despre intreaga situatie a fost esarfa rosie de la ochi. Aratam precum un terorist

Care este limita in sahul “orb” ? Cate jocuri poti juca fara sa pierzi controlul?

Cred ca pot juca pana la 10 jocuri fara probleme. Dupa aceasta limita incepe sa apara o situatie asemanatoare unei gaure neagre in care nu ai nici o idee ce se poate intampla.

Unii antrenori rusi descurajeaza astfel de simultane, afirmand ca este periculos pentru sanatate. Gary Kasparov este de accord cu ei.

grischuk-12491

Grischuk semnand tablele de joc dupa simultan

Tocmai de aceea am si spus ca pot juca pana la 10 meciuri, datorita fortarii creierului. Numarrul mare de jocuri poate fi un succes, dar si un dezastru. Vreau sa va povestesc o poveste pe care amauzit-o. Un jucator de sah cu o tumoare pe creier in faza incipienta, a jucat un simultan”orb” impotriva mai mutor jucatori, si tumoarea a disparut.

Ai jucat la Linares acum 8 ani. Ai impartit locul 2 atunci. Care sunt asteptarile pentru acest an?

Cu 8 ani in urma eram mai slab si nu aveam experienta, asa incat rezultatul a fost foarte bun. Acum joc in toate competitiile cu unicul scop de a castiga, iar Linares 2009 este unul foarte dificil probabil la fel ca si Mexico 2007.

Ai fost in Spania de multe ori, cum te simti aici?

Spania este o tara minunata, orasele pe care le stiu sunt Madrid si Barcelona. Singurul lucru de care pot sa ma plang este faptul ca oameni de aici nu prea vorbesc engleza. Imi place foarte mult mancarea si vinul spaniol!

grischuk-12492

Grischuk ridicand cupa cluburilor europene

1 Comentariu

  • Ciprian

    – fan Grischuk

    februarie 8, 2009 - 2:48 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.