Corus 2009- reportaj al primei zile

corus-logo185x185_136747a

Zarurile au fost aruncate, festivalul a fost declarat deschis, gongul a batut si astfel Corus 2009 este pe val.

In mod normal prima runda dintr-un eveniment mare este in primul rand de acomodare si “toate partidele se termina remiza” in timp ce jucatorii incep sa se obisnuiasca cu apa. Nu si aici! S-a varsat sange si senzatia zilei a venit de la Jan Smeets, ultimul clasat in grupa A, dupa ce  l-a invins pe Ivanchuk, cu piesele negre. In deschidere,  Smeets nu si-a putut face deschiderea dorita si a jucat o linie pe care si-a amintit-o, o linie pe care GM Jan Gustafsson i-a spus dupa terminarea meciului ca nu este recomandata. Lucrurile puteau fi si mi rele. “cred ca  am fost putin cam naiv, dar am banuit ca oponentul meu nu va vedea 20…Rc8?! cu un mic truc 21.Bb3 Nc6 22.Bc5 Nxa5 23.Rxa5 b6 or 21.Bd3 Nc6 22.Bc5 Nxe5, dar apoi a jucat 21.Be2!”. Ivanchuk a pierdut mult timp la mutarea 23 si cu siguranta 23.a6! era aprope de victorie:

1is1

r1a

23…b6 24.Bxb6 axb6 25.dxe5. In schimb, spre norocul lui Jan, a mutat 23.Rb1? si negrul a scapat de probleme. Inainte de partida, Smeets glumea cu prietenii sai afirmand ca doreste sa para o criza de timp la  Ivanchuk, si dorinta i-a fost indeplinita cand ucrainianul a intrat incriza de timp  si a depisit timpul la muatrea 40.

Un alt rezultat decisiv a fost realizat de Sergey Karjakin impotriva lui Alexander Morozevich. La mutarea 15 tanarul ucrainian a venit cu o mutare noua intr-o pozitie cunoscuta (15.Qg2) dupa care albul statea mai bine. Bomba a picat la mutarea 24, 24…d5? permitandu-I albului 26.h6! si cu castig imediat.

2km

r1b

Amenintarea este Bxh7+ astfel negrrul are o singura varianta 26…g6, dar dupa 27.Bxg6 hxg6 28.Qxg6+ Kh8 29.Qg7+! matul ets este de neoprit si astfel jucatorul rus a pus armele jos.

Nici celalate meciuri nu au fost lipsite de adrenalina. Daniel Stellwagen a jucat foarte bine impotriva lui Sergei Movsesian obtinand avantaj in deschidere. Cehul a afirmat ca nu a stiut ce sa faca dupa 15.Rg1 si in retrospectiva retregand regina d8 ar fi fost mai bine la muatrea lui 15…Qf6. 20…Ba4 a fost “o incercare disperata” (Movsesian ) si la mutarea 25 albul putrea sa isi incoroneze atacul cu o mutare foarte puternica 25.Re2! intentionand sa raspunda la 25…Ra8 cu 26.Bxc6!.

3sm

In joc albul statea mai bine dar cu cateva probleme tehnice de rezolvat a fost in criza de timp. Olandezul a  aoferit remiza dar a fost respins, apoi mai tarziu, amandoi jucatori au fost de accord.

Un alt joc plin de actiune a fost intalnirea intre Magnus Carlsen – Teimour Radjabov. Norvefianul a jucat fantastic 14.Bh6! eliberand campul d1 pentru turn.

4cr

r1c1

Conform spuselor lui GM Ivan Sokolov, albul ar fi castigat in linia 15.Bxg7! Nd3 16.Qd2 Nxc3 17.Bxh8 Nxa2 18.Rfd1 Nc5 Qh6 Qb6 20.Qxh7 In schimb cu 15.Rd1 si dupa cteva mutari fortate, finalul cu regine si turnuri ce a urmat, si schimburi de piese, chiar daca albul avea un pion in plus, partida s-a incheuiat remiza.

Loek van Wely si Lenier Dominguez au jucat o linie lunga din cunoscutul Gruenfeld, negrul sacrificand un schimb pntru un pion liber foarte puternic  si albul avand un nebun pasiv pe g3. Albul putea sta mai bine dar cand negrul a reusit sa schimbe damele, a reusit sa ia si pionul slab de pe coloabna e, pozitia sa era mai buna cu pionul liber pe colaoana a. Din pacate, finalul cu o tura si 3 pioni contra un cal si 4 pioni nu se putea asigura victoria, asa incat duap 64 de mutari, au accept remiza.

Wang Yue l-a surprins pe Levon Aronian in deschiderea slava, jucand o variatie pe care armeanul nu o astepta. Dupa ce nu a obtinut nimic din deschidere, Aronian a incercat sa slabeasca flancul regelui, dar 18…Qe5! l-a fortat sa schimbe damele si astfel atacul a fost oprit. Jocul a curs linistiti intr-o pozitie in care ambii jucatori au fost de accord sa accepte remiza.

r1d1

Gata Kamsky – Michael Adams a fost o intalnire linistita. Americanul a avut o idee buna in deschidere cu 8.Nd2 dar Adams, si-a terminat deschiderea in liniste si si-a consolidat pozitia, si dupa cateva mutari, negrul statea ceva mai bine. Ambii jucatori au fost de accord cu remiza.

Aici puteti viziona toate partidele

de aici puteti salva partidele in format pgn

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.