Interviu cu Viorel Bologan

Viorel Bologan: “ Trebuie să promovăm copiii talentaţi din şahul naţional”

Interviu acordat de sahistul anului 2008 al Republicii Moldova, MM Viorel Bologan 2687 , ziarului Sport Plus

viktor-bologan

Viorel Bologan 2687

Zilele acestea, ilustrul şahist moldovean Viorel Bologan a fost decorat cu medalia “Meritul civic”, pentru succese remarcabile înregistrate în şahul modern de performanţă şi contribuţie grandioasă la dezvoltarea şahului naţional. De asemenea, marele nostru maestru a fost desemnat, de către Federaţia naţională de profil, drept cel mai bun şahist moldovean al anului 2008. Cu aceste prileje deosebite, V. Bologan a acordat un interviu pentru săptămânalul Sport Plus.

– Viorel, felicitări! Cum a decurs recepţia la Preşedinţie?

– A fost o întâlnire plăcută, agreabilă. Vreau să-i mulţumesc Preşedintelui R. Moldova, domnului Vladimir Voronin, pentru această înaltă distincţie. De fapt, e o recunoaştere a meritelor mele în domeniul şahului de performanţă pe parcursul a două decenii. Vineri, 26 decembrie, de asemenea, au fost decorate o serie de personalităţi din diferite domenii de activitate, inclusiv contingentul care a revenit recent din Irak. Apropo, a fost decorat şi fratele meu Nicu, doctor în medicină, cu medalia “Nicolae Testimiţanu”. Vladimir Voronin a rostit expresia istorică: “cu mijloace mici să facem lucruri mari” şi a mulţumit persoanelor decorate, prezente la ceremonie, pentru realizări deosebite în sferele lor de activitate.

laureatii-3001

Sahistul anului 2008 – Viorel Bologan

– În plan competiţional, cum a fost anul 2008 pentru tine?

– Unul reuşit. Deşi am jucat mai puţine turnee decât în anii precedenţi, am demonstrat rezultate stabile. Am izbutit să-mi îmbunătăţesc ratingul şi să revin printre cei mai valoroşi 40 de şahişti din lume.

viorel-si-mihai-bologan

Viorel si Mihai Bologan la Conferinta de presa despre “Sahul la sate”

– Sâmbătă, în cadrul Şcolii de Măiestrie Superioară a Şahului „Viorel Bologan”, ai întreţinut o discuţie sinceră cu câţiva elevi talentaţi şi antrenorii acestora. Care au fost pivoturile – cheie ale acestei întâlniri?

– Am avut o conversaţie eficientă cu talentele juvenile din şahul naţional: Diana Baciu, surorile Irina şi Elena Bulmaga, Viorel Postolache, Sergiu Mocanu şi Alexei Tanciuc. De asemenea, au fost prezenţi antrenorii Veaceslav Slovineanu, Ruslan Soltanici, Victor Romcovici ş.a. Irina şi Elena au demonstrat câteva partide personale jucate în ultimul timp. Împreună le-am analizat. Mă bucur pentru Irina Bulmaga, care a evoluat excelent la Olimpiada Mondială de la Dresda, Germania. Diana Baciu a relatat despre superbul său succes de la mondialele din Vietnam, unde a cucerit bronzul. Eu, personal, iniţial am insistat asupra unor momente importante ce ţin, nemijlocit, de pregătirea teoretică în deschideri, apoi m-am referit la importanţa factorului psihologic în jocul de şah. Tinerii şahişti trebuie, în mod fundamental, să studieze deschiderile, să aibă un repertoriu solid. Mi-aş dori mult ca orice elev din cadrul Şcolii mele de şah să conceapă fiecare partidă drept o operă de artă! E necesar de ştiut a explica sensul strategic al fiecărei mutări.

– În timpul discuţiei, adesea te-ai referit la o serie de axiome lansate de antrenorul tău Veaceslav Cebanenco, Patriarhul şahului naţional. Ce idei ale strălucitului nostru antrenor ar fi extrem de preţioase pentru tinerii şahişti, dar şi pentru antrenorii acestora?

– La baza teoriei lui Veaceslav Cebanenco se aflau următoarele elemente fundamentale: deschiderile, strategia, cultura gândirii şi slăbiciunile tactice. Le-am vorbit celor prezenţi despre lanţurile de pioni şi baza acestora. Ar fi bine ca tinerii şahişti să studieze minunatul tratat de şah al lui Cebanenco „Oare întotdeauna e consecvent Nimzovici?”, care, recent, a fost tradus în limba română.

bologan_viktor-b-1998 bologan08

Viorel Bologan – 1998 si aici in 2008 mult mai ingandurat de variante

– În timpul analizei partidelor, te-ai referit des la valorile clasice ale şahului, inclusiv la postulatele lui Alexandr Alehin, vizavi de teoria magistrală de dezvoltare a atacului, care constituie o adevărată artă. Care aspect al problemei abordate, în viziunea ta, ar fi cel mai important?

– Marele Alehin ne învăţa că atacul, mai întâi de toate, trebuie pregătit, exact ca-n arta militară. El afirma, însă, că atacul nu este scopul jocului, ci vârful unei strategii bine determinate.

– Adică, copiii trebuie deprinşi să gândească cu planuri?

– Exact. În timpul partidei e necesar de elaborat planuri în conformitate cu strategia de joc a adversarului. Nu trebuie să ne călăuzim de dogme, ci de planuri juste şi temeinice. Le-am spus elevilor mei să fie mai consecvenţi din punctul de vedere al dezvoltării pieselor.

– Diana Baciu, referindu-se la evoluţia sa la mondiale, a afirmat că are probleme psihologice. Ce sfaturi ai da copiilor la capitolul respectiv?

– În şahul feminin, în general, sfera emoţională constituie factorul principal. În timpul turneului, când tensiunea atinge apogeul, şahistul trebuie să mărturisească cuiva despre trăirile sale sufleteşti, fie antrenorului, fie părinţilor. Alexei Şirov, Veselin Topalov şi alţi şahişti de valoare au remarcat că rezultatele sportive depind, în primul rând, de factorul psihologic.

bologan156-aeroflot

In elita sahista de la Aeroflot

– Ce alte aspecte esenţiale, abordate la discuţia respectivă, ai menţiona?

– De fapt, a fost o discuţie amplă. Antrenorii au declarat că în Moldova, spre regret, sunt puţine turnee cu normă de maestru, cu ELO de 2200-2300 puncte. E necesar ca Federaţia de profil să fie mai receptivă, mai dinamică. Am sesizat că lasă de dorit cultura şahistă a copiilor. În acest sens, trebuie, neapărat, să crească rolul antrenorului. Eu intenţionez, bunăoară, să creez Academia mea de şah, să dirijez centrul de coordonare al acesteia. Doar astfel vom promova şi lansa talentele din şahul naţional. În China, de exemplu, există şcoli pentru copiii înzestraţi. Despre aceasta am discutat deja cu Vladimir Molojen, Preşedintele Federaţiei de profil, căruia vreau să-i mulţumesc enorm de mult pentru lucrurile frumoase pe care le face vizavi de dezvoltarea şahului naţional.bologan300

Premiat de Molojen ca sahistul anului 2008

– În plan personal, care eveniment a fost cel mai important pentru tine?

– Desigur, naşterea fiului – Anton. El, împreună cu fiica Ecaterina şi soţia Rita sunt alături de mine şi la bucurii, şi la necazuri.

bologan-wife_dortmund2003

Castigatorul Dortmund 2003 se bucura impreuna cu sotia sa

– Anul trecut, ai implementat Proiectul „Şahul la sate”. Ce mai nou pe „Frontul de Vest”?

– Pentru anul de studii 2009 – 2010 preconizăm să implementăm şahul încă în circa 50 de şcoli rurale din R. Moldova.

– Ce obiective competiţionale ai pentru anul 2009?

– La finele lunii ianuarie voi juca la Gibraltar Open. În luna iunie voi participa la ediţia jubiliară, cea de-a 10 – ea a turneului din Poikovski, Rusia. Ulterior, voi evolua la Campionatul mondial de şah, varianta Fischer, iar la finele anului la Cupa mondială.

– Stimate Viorel Bologan, care ar fi mesajul tău pentru cititorii săptămânalului Sport Plus?

– Le doresc din tot sufletul sănătate, izbândă, numai bucurii, să preţuiască valorile autentice ale neamului nostru.

2 Comentarii

  • adriana

    Buna si iata un loc binecuvantat unde sahul ocupa un loc de cinste , iar rezultatele sportive sunt medaliate cu distinctii nationale.

    E trist ca la stirile sportive ale televiziunilor nationale din Romania nici macar Turneul Regilor sau Romgaz nu sunt amintite desi sunt evenimente EXTRAORDINARE!

    E trist ca nici veteranii acestui minunat si permanent fascinant sport, adevarati gentlemeni ai sportului mintii si inaltului IQ nu au colectionat distinctii nationale romanesti !

    DOAR PENTRU CA EXISTA INCA PRINTRE NOI si au scris pagini intregi in istoria acestui sport, ar merita un asemenea gest !

    Rog sa fiu corectata daca gresesc !

    ianuarie 11, 2009 - 7:52 pm Raspunde
  • tasogare

    Ce-ar fi daca ar fi si Viorel invitat sa joace la turneul regilor?

    august 27, 2010 - 3:59 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.