Ivanchuk si Leko pe urmele lui Keres?

Ivanchuk castiga meciul revansa de sah rapid cu Leko

Mukachevo , Ucraina 3-5 ianuarie 2009.

Controlul de timp, rapid : (6 runde, 25 min + 10 sec per mutare).

leko_2 ivanchuk_2

Meciul revansa dupa ce in primul meci din 2007 a castigat Ivanchuk

Rezultate:

Rapid Rematch Mukachevo UKR Results
Ivanchuk, Vassily Leko, Peter ½-½ 79 A46 Queen’s Pawn Opening
Leko, Peter Ivanchuk, Vassily ½-½ 16 B90 Sicilian Najdorf Variation
Ivanchuk, Vassily Leko, Peter ½-½ 85 E04 Catalan
Leko, Peter Ivanchuk, Vassily ½-½ 62 B90 Sicilian Najdorf Variation
Ivanchuk, Vassily Leko, Peter 1-0 77 A32 English Symmetrical
Leko, Peter Ivanchuk, Vassily ½-½ 35 B01 Centre Counter
Rapid Rematch Mukachevo (UKR), 3-5 xii 2009
Name Ti NAT Rtng 1 2 3 4 5 6 Total Perf
Ivanchuk, Vassily g UKR 2779 ½ ½ ½ ½ 1 ½ 2808
Leko, Peter g HUN 2751 ½ ½ ½ ½ 0 ½ 2722

Desfasurare:

Tot in aceeasi localitate din Ucraina in 2007, 26-28 octombrie a avut loc primul meci de 14 partideintre cei 2 mari jucatori ai lumii sahiste. Meciul care s-a incheiat cu victoria lui Ivanchuk cu 7,5 – 6,5 s-a jucat tot in tempo de rapid dar mai alert, 10 minute + 10 secunde pentru mutare. Partidele din primul meci din 2007,  le puteti vedea aici

In Ucraina la Mukachevo s-a desfasurat timp de 3 zile un meci la cel mai inalt nivel intre doua personalitati ale sahului din zilele noastre: Vasily Ivanchuk  2779 si Peter Leko 2751.  Invingator a iesit din nou Ivanchuk,  ce castiga si meciul revansa de 6 partide cu 3,5 – 2,5. Puteti sa vedeti cele 6 partide aici.

Destine apropiate pentru cei  doi adversari: Ivanchuk si Leko

Doua destine care parca sunt pe undeva gemene si speram ca ele nu vor impartasi soarta pe care a avut-o marele campion Paul Keres, care desi a avut un palmares extraordinar nu a putut ajunge niciodata campion mondial. Aveti aici o parte din  palmaresul lui Keres care este erou national in tara sa Estonia.

leko_20ivanchuk keres

Specialist in astfel de meciuri Leko este renumit in lume pentru numeroasele meciuri de sah rapid, pe care le-a disputat in compania unor jucatori din elita mondiala. Amandoi jucatorii au avut sansa sa ajunga in ultimul act al campionatului mondial, insa cei doi au pierdut finalele sau sansa de a ajunge campion mondial in mod diferit. Ivanchuk a reusit sa ajunga in finala campionatului mondial, versiunea Fide din 2002 in finala cu compatriotul sau,  Ruslan Ponomariov 2726 care a trecut de Chuckie cu 4,5 – 2,5 .

ponomariov-ivanchuk_2002

Finala cu Ponomariov pe care Ivanchuk nu o poate uita asa de usor

Apoi Ivanchuk s-a revansat in 2004 castigand Campionatul European inainte cu un an ca Dieter Nisipeanu sa castige la Varsovia titlul de campion european pentru Romania. In schimb Leko a fost mult timp in tinerete, blamat pentru stilul sau sec,la remiza, despre care se spunea ca este similar cu al unui sahist de peste 50 de ani. Si daca era considerat la inceput “copilul minune” al sahului maghiar, mai tarziu era invitat la turneele puternice pentru ca toata lumea dorea sa vada la lucru, noua speranta mondiala a sahului. Desi la inceput el ocupa invariabil ultimele locuri, fiind victima aproape sigura a favoritilor. Cu timpul insa Peter a inceput sa invete din ce i n ce mai mult din aceste infrangeri si forta sa de joc a crescut normal dupa forta adversarilor la care pierduse ani de-a randul.Si apoi a urmat meciul pentru titlul mondial care a fost apogeul carierei lui Leko si poate si cea mai mare deceptie dupa ce a condus pana in ultima runda. Si cum ciudateniile incep sa iasa la iveala, meciul Kramnik – Leko a fost perfectat in 2004, desi dreptul de a juca in finala trebuia sa fie al lui Alexei Shirov care il invinsese intr-un meci pe Kramnik, care ar fi trebuit sa dea pe castigator in finala. 25septembrie- 18octombrie 2004 , Brissago in Elvetia, s-a desfasurat meciul care putea sa fie punctul de cotitura al maghiarului si in rau si in bine. Meciul a fost dramatic, prima partida si ultima fiind decisa.

leko-kramnik

Leko – Kramnik 7-7, meciul de varf si de soc, al carierei lui Peter

Dupa ce a luat conducerea in runda 8 cu 2-1, se parea ca el va reusi sa il doboare pe “Vladik cel mare” , pentru ca partidele treceau si scorul ramanea in favoarea jucatorului ungur. Dar cum marii campioni au intotdeauna resurse nebanuite pana in ultima partida si ultima mutare, Kramnik a reusit sa egaleze in ultima partida, spre socul celui care se si vazuse incoronat campion mondial. Asa ca meciul s-a terminat cu 7-7 si Kramnik a reusit sa ramana campion mondial pana anul trecut cand Anand a preluat coroana campionului mondial.  Nu a fost sa fie asa, si parca s-a intamplat pe undeva ca si la Ivanchuk in 2002.

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.