Antonín Novotný. Ati auzit de el ?

Asa cum am promis in zilele trecute iata ca am adus spre atentia publicului cititor  acele “detalii interesante” legate de problema publicata in British Chess Magazine in anul 1957, si care a castigat premiul Brian Harley.

Pentru inceput sa dezvaluim identitatea lui Antonín Novotný si legatura sa cu problema noastra.

Antonín Novotný s-a nascut la data de 22 August 1827 in localitatea Brno – Cehia si s-a stins la 9 Martie 1871.  A fost un compozitor de probleme sahistice si a inventat o procedura intalnita in special in problemele sahistice compuse numita Procedura  Novotný sau altfel spus Tema  Novotný.

Tema Novotný a aparut pentru prima data intr-o  problema cu mat in 3 mutari compusa de Antonín Novotný si publicata in Leipziger Illustrierte Zeitung 1854. Aceasta este :

antonin-novotnyleipziger-illustrierte-zeitung-1854

Solutia este urmatoarea :

1.Tf5! [ameninta Tf4 #]  Tf8 2.Nf6!   Txf6 3.Te5#

O problema frumoasa care se inscrie in stilul celebrului compozitor Antonín Novotný. Dar sa clarificam de fapt ce inseamna acest procedeu sahistic.

Tema Novotný/Procedeul Novotný se realizeaza atunci cand o piesa alba se sacrifica pe un camp de pe care poate fi capturata de 2 piese negre diferite – oricare dintre aceste 2 piese negre efectueaza captura se interpune in calea celeilalte [o anihileaza]. Asa cum in diagrama de mai sus celebrul Antonín Novotný ne demonstreaza.

Problema propusa pe data de 27 Decembrie 2008 pe acest blog a fost creata de un alt celebru compozitor de probleme de sah, R. C. O.  Matthews si contine nu mai putin de 6 astfel de teme  Novotný intr-o singura problema, fapt ce i-a adus gloria binemeritata.

La sfarsit trebuie mentionat ca tema/procedeul Novotný se intalneste destul de rar in practica sahista internationala desi sunt exemple de partide castigate prin aceasta metoda.

1 Comentariu

  • rodantero

    Am mai vazut astfel de probleme si auzisem si tema care-i poarta numele (desi nu-mi mai aminteam care era acesta 🙂 ). Foarte interesant articolul, si sper sa mai vedem astfel de teme legate de problemistica. Asteptam cu interes urmatoarele articole ale lui George.

    decembrie 29, 2008 - 8:26 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.