Noul campion european de sah rapid este polonez

Campionat european de sah rapid fara romani

campeuropeanrapidpodiumamplico

Podiumul europenelor de rapid: Popov Valerij(2),Wojtaszek  Radosław(1), Alexandrov(3)

Campionatul Europen de sah rapid s-a desfasurat in perioada 20 -21 decembrie la Varsovia . Au participat 671 de jucatori, timpul de joc fiind de 15 minute + 10 sec pentru fiecare mutare. Din pacate de la noi nu a fost nici un roman care sa participe la acest campionat european, cu adevarat disputat in ritm foarte  rapid si avand o participare cum rar poti sa vezi de sahisti. Aproape 700 de sahisti(!) reprezinta mai mult decat o reusita pentru organizatori care au adus la start foarte multi jucatori polonezi, dar aceasta latura  este mai putin importanta, in esenta numarul sahistilor este impresionant. Dupa cum am aflat si de la finalele romanesti de rapid si blitz, participarea a fost mai mult decat la ceea ce s-au asteptat organizatorii, insa acest lucru nu poate decat sa ne bucure pentru ca sahul este in crestere la noi, si mai ales ca se misca din ce in ce mai bine popularizarea si publicitatea acestui sport atat de drag noua. Sa revenim la Varsovia si sa spunem ca favoritul competitiei Alexei Shirov 2726 a ocupat decat locul 12, cu 10 puncte din 13 posibile.

alexei_shirov

Shirov a luptat pana la capat, insa numai locul 12

Castigatorul titlului de campion european este de acum polonezul MM Wojtaszek  Radosław  2599 , care a reusit sa fie singur pe primul loc cu 11,5 puncte, cu un punct inaintea ocupantului locului 2!

wojtaszek_radoslaw2

Campion european merituos, polonezul Wojtaszek  Radosław

Asadar Polonia si-a luat partea leului, mai ales gratie investitiei imense in sah si prin sahul in scoala mai ales. Astfel de investitii se fac pe termen lung in tarile unde se vrea progres incet dar constant in mai multe domenii. La noi in tara se urmareste sa se investeasca azi si maine dimineata deja sa se aibe rezultatul si castigul dintr-o anumita intreprindere sau investitie. In ordinea fireasca a lucrurilor hazardul si norocul nu se intampla de mai multe ori, iar in sah de cele mai multe ori ierarhiile sunt respectate si lucrurile se aseaza in ordinea lor pana la urma. Pe locul 2 s-a clasat dupa departajari la tabla prin tie-break, rusul MMPopov Valerij   2542 cu 10,5 p.

popov

Popov Valerij, titlul de vicecampion european, performanta de referinta in cariera sa

Acesta  desi are un elo modest, compenseaza cu  o forta practica teribila si mai ales ca  in tempoul de rapid se simte ca pestele in apa. Ultima treapta a podiumului a prins-o belarusul MMAleksandrov Aleksej    2617, care a reusit sa reziste cu cateva secunde la tie-break, fara regina in fata locului 4,   Vitiugov Nikita    RUS    2638. Alexandrov este cunostinta noastra dintr-o  partida cu Mihail Marin de la Olimpiada de la Erevan1996,  unde belarusul a fost masacrat de un Bob dezlantuit pe vremea aceea. Aveti aici  partida nebuna in care romanul a sacrificat pe rand, cal, turn si dama ajungand intr-un final castigat destul de usor.

gm-alexandrov nikita-vitiugov-4-4142

Alexandrov cu zambetul  locului 3 Vitiugov Nikita  o stea in devenire din izvorul nesecat al Rusiei

Dupa ce a reusit ca sa tina pozitia , pe care spre norocul meu am vazut-o live, cu turn si cal , impotriva reginei si pionilor pe acelasi flanc. Asadar nu trebuie numai sa ataci ci sa si stii sa te aperi, pentru a putea sa ramai aproape de varf pe un loc onorabil. La veterani primul s-a clasat Lajos Portisch 2513 si gandul m-a dus imediat la Mihai Suba al nostru care putea obtine si aici o performanta notabila dupa locul II la campionatul mondial de veterani.

portisch01

Lajos Portisch, simbol al sahului maghiar, cu un nou premiu la veterani

Prima femeie clasata aici este slovena Anna Muzichuk 2508.

anna-muzychuk

Aveti aici clasamentul final al acestei competitii uriase

2 Comentarii

  • MODEST_CHESS_RO

    Probabil ca polonezul s-a antrenat mult pe site-ul Kurnik.

    decembrie 22, 2008 - 11:35 pm Raspunde
  • Adina si varul

    Ne surprinde faptul ca la aceasta editie a campionatului european niciun roman nu a fost prezent. De ce oare? Noi nu avem campionat de sah rapid in tara? Daca da, atunci de ce campionul nostru nu a fost acolo? Nu a fost sustinut financiar de federatie? Din punctul nostru de vedere federatia ar fi avut in responsabilitate decontarea costurilor datorate participarii celui mai bun sahist roman la aceasta importanta competitie.

    decembrie 23, 2008 - 10:35 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.