Conferinta de presa cu Kirsan Ilymzhinov

Despre noul ciclu de turnee de Campionat Mondial si Grand Prix
Dupa ce a facut prima mutare la prima masa in etrapa 3-a a turneului Grand Prix de la Elista, presedintele FIDE Kirsan Ilyumzhinov a tinut o conferinta de presa.
Domnule presedinte, ne puteti informa despre viitorul Turneul FIDE Grand Prix? Dupa cum stim, Doha si Montreux au refuzat sa mai organizeze etapele de Grand Prix. Este de asteptrat ca si Karlovy Vary sa renunte la organizare?

Anul trecut am implementat turneul Grand Prix in scopul de a structura circuitul Campionatului Mondial si de a maximiza oportunitatea de a atrage cati mai multi jucatori de top in turneu. Montreux nu a putut garanta decat 180 mii de euro in loc de toata suma necesara. De aceea am exclus acest oras din lista oraselor organizatoare a turneului Grand Prix. Urmatorul turneul va avea loc cel mai probabil la Kiev.

Oficialitatile de la Kiev au trimis o scrisoare oficiala in care si-au exprimat dorinnta de a organiza acest turneu. In curand, comisia de control a FIDE se va deplasa la Kiev pentru a verifica facilitatile, si sunt sigur ca decizia de a organiza a 4-a etapa a turneului Grand Prix se va lua in urmatoarele zile. A 5-a etapa se va desfasura la Erevan, capitala Armeniei. In timpul Olimpiadei de la Dresda am discutat cu presedintele Federatiei Armene de Sah. D-nul Serzh Sargssian si-a exprimat dorinta de a organiza acest turneu. A confirmat acest lucru si in scris.

Asa cum stiti, era planificat ca in august 2009 Elista sa gazduiasca o etapa de Grand Prix. Dar cum Doha a renuntat, avem turneul de la Elista acum. Si cum un oras nu poate gazdui mai multe etape de Grand Prix, a 6-a etapa a turneului este planificata sa se desfasoare la Karlovy Vary.

foto_kirsan_ilyumzhinov

Pana acum nu am primit nici o scrisoare oficiala de refuzare. Si chiar in cazul in care se va intampla asa, nu avem nici o problema. Deja am primit inca doua propuneri pentru organizarea etapelor de Grand Prix. Despre Doha, este foarte probabil sa gazduiasca una din etapele de Grand Prix in viitor.

Aceasta editie se afla la jumatate, dupa Elista mai sunt inca 3 etape. Sunt bucuros sa anunt faptul ca Turneul Grand Prix este pe drumul cel bun. Este greu la inceput, dar am speranta ca in viitor va fi mult mai usor.

Ce principiu a fost folosit cand jucatorii retrasi au fost inlocuiti cu noi jucatori? De ce fostul campion mondial Ruslan Ponomariov nu a fost inclus in lista?

Ponomariov a fost  primul pe lista de rezerva. Noi i-am facut o propunere oficiala lui. Asistentul presedindelui FIDE Berik Balgabaev si directorul de la Global Chess, Geoffrey Borg au vorbit cu el la telefon de cateva ori. Mai erau 2 saptamani pana la inceperea turneului si Ponomariov nu a putut participa din cauza unor probleme aparute in ultima clipa.

Problema este ca nu va putea participa nici in etapa 5-a a turneului din August 2009. Are alte obligatii contractuale si trebuie sa joace in august in Elvetia. Tinand cont de regulamentul Grand Prix-ului fiecare participant trebuie sa joace in cel putin in 4 etape din 6. Ruslan nu avea rost sa joace la Elista deoarece nu putea juca nici macar in 3 etape. Urmatorul pe lista de rezerva era Vladimir Akopian, dar el era deja pe lista participantilor nominalizati din partea unui oras organizator al turneului Grand prix 2008-2009.  Prin urmare, locul a fost luat de urmatorul din lista de rezerva, GM Pavel Eljanov si de excampionul mondial Rustam Kasimzhanov.

Asa cum am aflat, Michael Adams s-a retras deoarece nu i-a convenit fondul de premiere. Dar a luat parte la una din etape, la Baku. La acea data ii convenea fondul de premiere. Asta inseamna ca fondul de premiere s-a diminuat?

Nu, absolut eronat. Fondul de premiere a ramas la fel. Cat despre participantii care s-au retras, in particular Adams si Carlsen, care s-au retras din propria dorinta, este treaba lor.

Ce drepturi va avea castigatorul seriei de turnee Grand Prix 2008-2009?

Va avea dreptul de a juca un meci oficial impotriva castigatorului Cupei mondiale 2009. Si castigatorul din acest meci se va intalni cu castigatorul dintre Viswanathan Anand-Topalov/Kamsky. Deci, este evident ca participantii din turneul Grand Prix vor avea o buna motivatie de a juca. In acest ciclu de turnee mai mult de 20 de mari maestri de top au participat, si in cupa mondiala, 128 de jucatori din multe tari au sansa de a lupta pentru titlu.

Conform spuselor dvs, d-le presedinte, castigatorul Grand Prix-ului se va bate cu Campionul Mondial. Acesta inseamna ca, conditiile anterioare declarate inaintea acestor serii de turnee sunt inca valide? Ce ne puteti spune despre Decizia Adunarii Generale a FIDE de la Dresda care stabileste faptul ca in locul unui meci intre castigatorul Grand Prix-ului si castigatorul Cupei Mondiale, se va face un turneu al candidatilor cu 8 jucatori? Acesta inseamna ca am inteles noi gresit?

Adunarea Generala a FIDE de la Dresda a facuta o dezbatere deschisa privind  organizarea sau nu a  unui asemenea turneu. Dar o decizie finala se va lua de catre adunarea comitetului de conducere a FIIDE care va a vea loc in martie anul viitor. Acum adunam opiniile.

Sa continui, campionul mondial Vishy Anand, Levon Aronian si Magnus Carlslen sunt impotriva acestui turneu. Meciurile din Campionatul mondial vor fi o oportunitate de a juca pentru coroana de campion mondial si nu vor fi aruncate peste bord. Pe langa asta, este planuit ca jucatorul invins din meciul Kamsky-Topalov, 2 finalisti din cupa mondiala si 4 mari maestrii cu cele mai mari ratinguri sa fie inclusi in cei 8 jucatori pentru turneul candidatilor.

Acest turneu va aduna cei mai buni jucatori de pe planeta. Acest sistem este bun din multe puncte de vedere si are obiective bune: in primul rand, turneul  celor mai buni jucatori de pe planeta va atrage atentia tuturor. De asemenea se va face o buna popularizare a sahului in lume.  In al doilea rand, va reprezenta un lucru excelent pentru participanti si un ajutor financiar substantial pentru ei. Fondul de premiere nu va fi mai mic de 1 milion de dolari americani. In al treilea rand, este foarte profitabil pentru FIDE: 20 % din suma va fi transferata in conturile Federatiei Internationale, si vor fi folositi in dezvoltarea si popularizare sahului in lume.

4 Comentarii

 • george

  Kirsan Ilyumzhinov parca este Tariceanu.Nimic concret, numai pe langa subiect si spune numai ce-i convine lui sa auda si sa creada. Bre, dl. Kirsan Ilyumzhinov, scoate capul din nisip..!!

  decembrie 19, 2008 - 8:25 pm Raspunde
 • Deschapelles

  Boala politicienilor 😀

  decembrie 19, 2008 - 8:54 pm Raspunde
 • Strategos

  Pe cand un nou turneu de sah? Restul e tacere!!! O apasatoare tacere, transformata, in realitate, in vinovatie!

  Sarbatori fericite!

  decembrie 19, 2008 - 9:26 pm Raspunde
 • Gogu

  Pentru un om care a fost de 5 ori Presedinte al Kalmukiei, ex presedinte a camerei de comert a Rusiei(1993) , proprietar a unui avion particular si 5 Rolls-roys ,credeti-ma a vorbit prea mult..:)))). Invirte juma de milliard de $/an prin firmele lui de pe tot globul Poate cind vine la Iasi(28 aprilie) va fi mai vorbaret.

  aprilie 11, 2012 - 2:23 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.