Coincidentele unui mare maestru

de Daniel Bujor

O noua aparitie printre cei care se incumeta sa scrie din ceea ce intalnesc ei prin literatura sahista si din ceea ce doresc ei sa transmita si celorlalti sahisti este a lui Daniel Bujor (nick Rodan). Indragostit pana peste cap de sah, Daniel este un luptator si un dezlegator de frunte de pe blog si dupa cum a promis nu ne va lasa prea mult sa asteptam pana la urmatoarea sa aparitie ca realizator de articole cu subiecte din cele mai diverse. Inca de la inceputul blogului el a ramas cel mai activ dezlegator si cel care are o energie demna de invidiat. Inca un “nou” membru in echipa celor care trudesc pentru promovarea si popularizarea sahului in Romania si pentru a incerca de a aduce cat mai multi oameni catre sah.

Am vazut mai de mult un articol al lui Frederic Friedel, referitor la turneul Super-GM de la Bruxelles, din 1987, in care e prezentat un studiu foarte interesant, articol din care voi incerca sa traduc o parte (cea care se refera strict la acest studiu, si la cei care s-au “ocupat” de el).

” Printr-o remarcabila coincidenta Jim Plaskett a vizitat turneul, si am discutat o gramada despre politica dreptei din Anglia.

plaskett01

Jim Plaskett  in legatura directa cu “Coincidentele” sale

Ca si cadou de despartire, Jim mi-a prezentat urmatorul studiu interesant:

puzzle16c

“Albul joaca si castiga”, mi-a spus Jim cu un mic zambet. Si am petrecut restul zilei mutand piesele pe tabla de sah. Din cand in cand, un super-mare-maestru venea la terminarea partidei, si, uneori, ni se alatura in analiza. Dar nimeni nu a dezlegat-o in ziua aceea. Cu exceptia lui Misha Tal, care a incercat fara succes vreme de 10 minute, dupa care a parasit camera pentru a reveni o ora mai tarziu. Pasamite, a gasit ideea in timpul unei plimbari prin parc.

tal1987a

Misha Tal concentrat inainte de lupta si inspirat de eterna lui tigara

Cateva lucruri sunt evidente in pozitia de mai sus. Albul nu poate sa promoveze pionul din cauza “furculitei” de la c7. Mutarea regelui permite negrului sa apere campul de transformare e8 si sa foloseasca fortele sale superioare pentru a castiga meciul. Mutari cum ar fi Cxd3 or Nf2+ nu inlatura dilema de baza ca albul vrea sa castige aceasta pozitie, care dupa o vreme pare total absurda.”

13 Comentarii

 • rodan

  Multumesc pentru frumoasele cuvinte, desi nu ma simt cel mai bun dezlegator de pe aici, iar cat priveste energia sunt foarte departe de tine. In ceea ce priveste rezolvarea, voi incerca si eu alaturi de ceilalti, pentru ca, desi articolul avea si o continuare cu rezolvarea si respunsuri de la cititori, nu m-am uitat la ea. O sa revin ulterior cu link-ul catre respectivul articol (si o traducere daca doriti, pentru ca mi se pare foarte interesant).

  decembrie 15, 2008 - 11:16 am Raspunde
  • ceausescuiulian

   rodan:Meriti cu prisosinta ceea ce am scris despre tine Daniel. Intra deseara pe messenger sa rezolvam cu contul de autor de pe blog, ca sa poti scrie acolo direct. Articolul este cat se poate de interesant si ar fi excelenta o traducere a sa. Mie personal mi se pare cuceritor ceea ce pune acolo Plaskett si cred ca multi cititori ar vrea sa afle asta. Asa ca ai mana libera sa termini ceea ce ai inceput si acum daca ne-ai incitat continua cu pasul urmator. Ne auzim deseara si vorbim mai multe.

   decembrie 15, 2008 - 1:53 pm Raspunde
 • Marius Ceteras

  Foarte frumos studiul. Tin minte ca mi l-a aratat cu vreo 20 de ani in urma marele maestru international Mihail Suba, care ii spunea “studiul minerului sovietic”. Pozitia pe care o stiam eu era in oglinda fata de cea de pe acest site, dar asta nu are vreo importanta.

  decembrie 15, 2008 - 8:24 pm Raspunde
 • rodan

  In comentariile pe marginea articolului se spune ca ar fi un studiu in oglinda la un alt studiu din care se pare ca s-a inspirat (cu toate ca tot acolo se mentioneaza parca, cum ca studiul din care s-a inspirat a fost publicat la trei ani dupa ce acesta a fost prezentat la turneul din 1987!!!). Astept ca cineva sa reuseasca sa-l rezolve, si (la indemnul lui Iulian) am de gand sa traduc si comentariile pe marginea lui. Sper ca nu plictisesc pe nimeni cu “vorbaria”.

  decembrie 15, 2008 - 8:40 pm Raspunde
 • nicu valahu

  desi am avut o zi foarte grea(accident usor, toata ziua la sectia de constatari, nervi, timpi pierduti,etc…), articolul tau Daniele m-a scos din lehamitea ce ma cuprinsese.Multumesc. Daca lui Tal i-a trebuit o ora, sunt curios cat imi va lua mie ca sa o dezleg.
  Sa stii ca ai har, atat la cuvinte, cat si la sah.
  Deja sunt “vrajit”, si astept cu nerabdare continuarea.
  Inca o data, merci!

  decembrie 15, 2008 - 11:56 pm Raspunde
 • rodan

  Iti multumesc si eu, numai ca nu prea am talent nici la sah, nici la scris, chiar daca imi plac foarte mult ambele 🙂 (in ceea ce priveste articolul eu doar l-am tradus). Am incercat si eu problema (fara succes), iar pentru continuare o sa mai astept probabil, pentru ca lumea sa aiba timp sa incerce rezolvarea.

  decembrie 16, 2008 - 9:15 am Raspunde
 • Deschapelles

  Interesant.

  Se pare ca undeva negrul poate forta remiza totusi, si probabil de aceea engine-ul meu de sah nu a vazut castigul. Dar solutia chiar putin imperfecta este superba, iar pozitia finala ceva foarte rar vazut.

  decembrie 17, 2008 - 11:46 am Raspunde
 • virgil

  1.Cc6+ Rb7 2.Ca5+ Rb6 3.Nf2+ R:a5 4.e8D!! Cc7+ 5.Rd6 C:e8+ 6.Rc5!! d2 7.Nd4 d1C 8.Ne5 f2(8.Cf7 Nf4 castiga)9.Nf4 f1C 10.Ng5 Cf7 11.Nh4 castiga

  decembrie 17, 2008 - 7:28 pm Raspunde
 • virgil

  Cateva completari la solutie:
  1…Ra8 2.e8D castiga;
  1…Rb6 2.Na5 castiga;
  2…Ra7 3.Nf2+ si4.e8D castiga;

  decembrie 17, 2008 - 8:00 pm Raspunde
 • virgil

  Studiul este unul cu adevarat genial, greu de rezolvat dar si foarte frumos. Tin sa-l felicit din toata inima pe Daniel pentru efortul de a-l fi gasit si de a-l fi publicat. Ma alatur parerii lui Iulian si o intaresc spunand ca Daniel Bujor, zis si Rodan, este demn de toate laudele pentru ceea ce face pentru sah si pentru noi. Faptul ca Iulian l-a pozitionat in fruntea dezlegatorilor nu mi se pare deloc exagerat, fiindca si eu cred ca acolo ii este locul, indiferent din ce unghi am evalua activitatea lui. Aceeasi parere frumoasa o am si despre Costin Beiu care face eforturi imense(si incununate de succes) pentru a face fata cerintelor profesionale dar si raspunderii pe care si-a asumat-o cu mentinerea blogului la nivelul calitativ la care il lasase Iulian.

  decembrie 17, 2008 - 9:28 pm Raspunde
 • danbujor

  Multumesc Virgil, desi daca luam in calcul atat numarul si dificultatea problemelor rezolvate aici, cat si corectitudinea solutiilor eu unul cred ca ma clasez cam pe locul trei (si cred ca sunt destui mult mai valorosi decat mine, dar, probabil, timpul nu le permite sa dezlege mai des). Cat priveste articolul am terminat traducerea lui, dar cred ca am nevoie de ajutor pentru postarea pe blog.

  decembrie 17, 2008 - 10:28 pm Raspunde
 • virgil

  Deschapelles, ar fi interesant de stiut daca ceea ce a gasit engine-ul tau ca solutie la faimoasa problema a lui Jim Plaskett este totuna cu solutia gasita de mine la tabla (si afisata un pic mai sus), solutie care sper sa fie buna si care nu cred ca lasa sperante de remiza negrului.
  Si daca tot avem o solutie, e bine sa avem postat si comentariul promis de Daniel cu privire la ea, ma refer desigur la comentariul din presa vremii de atunci.

  decembrie 18, 2008 - 11:04 am Raspunde
 • rodan

  O sa ma uit acasa pe solutia ta, pentru ca nici nu observasem ca ai dat o solutie 🙂 .

  decembrie 18, 2008 - 11:11 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.