Festivalul Benidorm la final

Festivalul Benidorm la final,

de Adrian Stanca

La Open Master ierarhiile s-au asezat pana la urma asa cum era normal. Noi am terminat dupa cum urmeaza: Stanca Adrian 5,5/11, Barbu Neculai 5/11, Mihai Suba 7/11 – locul 7.

ivanov-barbu

Inainte ca arbitrul sa porneasca ceasul la partida dintre Ivanov si MFide Barbu

Intre rundele 7-11 eu am mai obtinut o singura victorie cu negrul contra unui adversar cu ELO 2297. Ma pot mandri cu inca o remiza obtinuta contra unui mare maestru, in runda 7 cu GM israelian Artur Kogan, ELO 2561. Acesta a gasit de cuviinta sa continue parca la nesfarsit o pozitie de remiza clara, nebun si trei pioni contra nebun si doi pioni, pionii pe aceeasi parte. Am rugat arbitrul sa numere mutarile, pt a obtine remiza dupa 50 mutari, dar mi s-a comunicat ca nu e treaba arbitrului, si ca trebuie chiar eu sa notez mutarile. M-am conformat si am obtinut remiza, dar din experianta mea stiam ca arbitrul trebuie, intr-adevar, sa noteze (sau sa numere) mutarile. Asa cum au procedat cu mine au oferit un avantaj in plus partii aflate deja in avantaj.

stanca-arturkoganStanca – GM Kogan

De asemenea, am salvat un final de pioni ce parea pierdut, cu IM Granero in runda IX.

p_final

Stanca-IM Granero

Aici s-a continuat 1…Dg4+ 2.Dxg4 hxg4 3.Re2 Rg8 4.Rf2 Rf7 5.Rg3 Rg6 6.Rxg4 Rf6 7.c4 dxc 8.bxc Rg6 9.Rf3 Rf5 10.Re3 h5 11.c4 b4 12.d4 a5 13.c5 dxc 14.dxc Rf6 15.Re4 a4 16.c6 Re7 `7.Rxe5 b3 18.axb axb 19.d6+ Rd8 20.Re6 b2 21.c7+ Rc8 22.Re7 b1D 23.d7+ Rxc7 24.d8D+ Rc6 25.Dd6+ Rh7 26.Dd7+ Rh6 27.Dd6+ Rb7 1/2-1/2

Costica Turlea a jucat totul pe cartea totul sau nimic la acest open. El a jucat toate partidele pana la ultimele resurse, aspect benefic pe termen lung, dar care nu a fost cea mai buna alegere in acest moment, probabil. Caci iata, in runda 8 Costica l-a intalnit cu albele pe nimeni altul decat Fatso, castigator al primelor 2 editii de nocturn la Elo under 2000. Temator, Fatso i-a propus lui Costica remiza, apreciind corect ca o victorie in runda a 9-a il propulseaza oricum in top 10. Costica nu a vrut remiza, el fiind un sahist conditionat sa nu faca remiza decat daca chiar iese asa intr-un tarziu. Vicleanul Fatso, vulpoi batran, gras si chel, a profitat de lipsa de experienta a lui Costica si l-a invins din pacate!
Costica a castigat runda 9 usor, el terminand pe locul 19, loc care l-a nemultumit atat de tare incat s-a jurat sa se pregateasca mai bine, si la anul sa revina si sa faca ce nu a reusit anul asta!
Dupa cum am mai spus, daca ar fie evoluat tot turneul cu albele, Cezar ar fi iesit undeva in top 10 si ar fi primit trofeu si o suma frumusica de bani! Asteptand ziua cand Cezar va putea juca toate partidele cu albul, sa remarcam singura lui victorie cu negru, obtinuta in runda 9. Cu aceasta victorie Cezar a terminat undeva pe locul 75, la 1/2 punct de premiile in bani!
Pentru Sandu Ungureanu anul asta a fost prima participare, de acomodare in grupa A, dupa ce el a reusit sa intre de cateva ori in top 10 in grupa B de-a lungul timpului. Suntem siguri ca evolutiile lui la Benidorm grupa A se vor imbunatati la editiile viitoare.
Adrian Stanca a venit pregatit mai mult pentru turneele de blitz matinal sau nocturn. El nu s-a putut concentra la partide asa cum si-ar fi dorit, dormitand in medie 2 ore/partida. Singurul atu pe care l-a avut a fost faptul ca, prin jocul lui banal, plictisitor, lispsit de imaginatie si liniar el a reusit de cateva ori sa-si plictiseasca de moarte adversarii, acestora pierindu-le cheful de sah! In runda 8 atat Stanca cat si adversarul lui au dormit pe rupte, ‘reusind’ in pauzele de somn o partida pe care nu si-o va aminti nimeni niciodata, nici macar cei doi protagonsti.
In runda a 9-a, acelasi plictisitor Adrian Stanca a intalnit un spaniol la fel de plictisitor, in conditiile in care ambii jucatori aveau nevoie de victorie pt a obtine la mustata un premiu in bani. A iesit o partida tipica , cu nenumarate greseli de ambele parti. Plicisitorul spaniol a gresit ultimul, eu intrand in final de 2 cai + pion contra cal si pion. La joc corect e remiza, dar spaniolul a cedat nervos dandu-si seama ca nu are mai mult decat remiza. Am profitat si am castigat, obtinand la mustata unul din ultimele locuri premiate in bani!

Editia a 3-a a openului nocturn de blitz n-a mai fost parca la fel de amuzanta ca primele doua. E normal, victoriile sunt mai amuzante decat esecurile, ne place tuturor sa ne amintim si sa povestim lucruri frumoase.
S-a jucat in cadrul deja familiar, in holul hotelului, in semiintuneric, a inceput la 23 seara si s-a terminat la 2.30. Au fost cca 80 participanti si s-a jucat toti la gramada, cu premiere separata. Au avut drept de joc de data asta si MI sau GM, au aparut cativa.
Dintre noi au participat Adrian Stanca, Barbu Neculai, Turlea Costica si Ioan Cezar. Maestrul FIDE Barbu impreuna cu Costica Turlea s-au retras in momentul cand aveau 2/5, preferand odihna continuarii unui turneu fara sanse. Cezar a jucat pana la capat si a facut-o mai bine decat la primele 2 nocturne, iesind pe la jumatatea clasamentului. De notat ca el a reusit sa-l invinga pe Costica, fiind unul dintre cei ce i-au grabit retragerea!
Eu am avut cea mai slaba evolutie la turneele nocturne, am dat pioni, piese usoare si piese grele, si mi-am facut f greu punctele desi am stat tot timpul in pluton. Din cele 6 puncte, vreo 3 le-am facut datorita faptului ca adversarii au depasit timpul de gandire, caci pe tabla…Totate partidele le-am pierdut cu negrul, la un IM spaniol, Granero, la al nostru MF Barbu, respectiv la un 2200 spaniol. Vreo 3 victorii au fost mai semnificative, una la Sabater (iesit in top 10 in openul A), una la Araya (castigator la under 2300 editia 1 nocturn, locul 4 la Open Blitz), si una la Bendayan (a luat unul din trofee in Open B). Celelalte victorii au fost la copii sau pensionari caci am pornit cu 1/3, si se stie ca daca joci in spate la un open, te trezesti printre copii si pensionari.
Pana la urma am terminat cu 6/9, pe 11 la general si pe 4 la under 2000. Mentionez ca daca MF Barbu ar fi jucat pana la capat si ar mai fi facut 2/4, ieseam pe locul 3 si luam un nou trofeu; nu il acuz pe dl Barbu de nici un fel, decizia lui de a se odihni impreuna cu Costica a avu temei, caci ei au avut partide decisive in ultima runda! Am vrut doar sa mentionez ca sa se stie ca in mod normal ieseam totusi pe 3. Singura ”alinare” a fost ca Fatso n-a mai prins nici primi 10 la under 2000 de data asta!

ivanchuk1GM Ivanchuk, castigatorul turneului “mare” Benidorm 2008. Interesant de notat ca

a pierdut in ultima runda cu albele la Shirov, si tot a terminat cu 1/2 puncte in fata celui din urma

in clasament.

2 Comentarii

 • MODEST

  Multumiri lui Adrian Stanca pentru ca ne-a tinut la curent cu “aventura spaniola” a sahistilor romani, pentru ineditul savuroaselor sale relatari postate pe blog, si nu in ultimul rand, pentru umorul cu care a insotit comentariile! Citind cele relatate, am avut deseori sentimentul participarii la competitie si am simtit atmosfera salii de joc. Felicitari pentru rezultatele onorabile si succes in pregatirea pentru “atacarea” Benidormului, in anul viitor!

  decembrie 11, 2008 - 7:57 pm Raspunde
 • nicu valahu

  Foarte frumoasa aceasta aventura. Am urmarit-o cu mare placere, deseori amuzandu-ma teribil de “situatiunile” prin care a-ti trecut.Dar, mult mai mult, m-a impresionat atitudinea cu care a-ti abordat aceasta competitie,seriozitatea cu care a-ti luptat pentru a castiga, si mai ales bucuria ce v-a animat atunci cand adversari v-au fost mari jucatori.Este ceva deosebit, nu-i asa?
  Felicitari!
  Va multumesc,si astept si alte vesti din partea voastra.

  decembrie 12, 2008 - 12:53 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.