Cateva diagrame mai… speciale

Inainte de a va prezenta diagramele care (sunt sigur!) va vor ocupa pentru o buna perioada de timp, am o intrebare pentru toti cei care intra pe blog – v-ar interesa un mini serial despre Leonid Stein, viata lui, partidele lui celebre? Ma simt cumva obligat sa pun aceasta intrebare deoarece stiu ca in mare publicul raspunde foarte pozitiv la diagrame si poate mai putin la “literatura”, din pacate. Sper sa ma contraziceti in comentariile acestui post 🙂

Sa trecem la “treaba”.

Diagrama nr. 1

Se poate observa ca negrul e mat la prima, dar enuntul este “Albul muta si da mat in 4 cu pionul (!)”

puzzle1

Diagrama nr. 2

Din nou, albul castiga in doua mutari. Ce ar fi daca ar fi mat in 4 (iar?!), sa dea sah cu fiecare mutare pana la mat, iar negrul sa raspunda cu sah la fiecare mutare a albului? Repet, “albul muta, mat in 4, fiecare mutare a albului si a negrului in afara ultimei mutari sa fie un sah”.

puzzle2

Diagrama nr. 3

Albul la mutare, da mat mutand fiecare din cele trei piese o singura data (o problema din China antica 🙂 )

puzzle3

Diagrama nr. 4 – problema care se rezolva singura.

Albul la mutare – ce se va intampla? Dar cu negrul la mutare care e rezultatul? Va rog, scrieti si variantele.

puzzle4

Diagrama nr. 5 – o analiza retrograda (sper ca am scris corect…)

Albul tocmai a dat mat – ce ne intereseaza pe noi e sa refacem pozitia din care albul a inceput combinatia. Pare ciudat, dar exista o solutie unica la aceasta problema.

puzzle5

Diagrama nr. 6

In sfarsit una normala! Albul muta si castiga…

puzzle6

 • Adina si varul

  Poate o sa te dezamagim, dar noua ne plac doar diagramele care au legatura cu jocul practic, adica cele la care regulile jocului practic se respecta cu sfintenie. Sa fim sinceri, noi ne-am temut ca o s-o “virezi” spre “literatura” cu riscul asumat de a face praf diagramele obisnuite si din pacate nu ne-am inselat. Dupa parerea noastra, daca mai conteaza cat de cat in ochii tai, poti sa publici zilnic tot ce-ti trece prin cap, cu conditia ca diagramele obisnuite sa ramana la locul lor. Ai promis deja lucrul acesta si speram sa nu te dezici de la o zi la alta.
  Cu stima, Adina si varul ei

  decembrie 10, 2008 - 7:07 am Raspunde
 • Adina si varul

  Diagrama normala: 1.De8! T/N: e8 2.f:e8D+ T/N: e8 3.Nd6++ mat.

  decembrie 10, 2008 - 7:29 am Raspunde
 • unknown20cta

  ”Noi ne-am temut ca o s-o “virezi” spre “literatura” cu riscul asumat de a face praf diagramele obisnuite si din pacate nu ne-am inselat.”Haideti sa fim seriosi.Nu doar de diagrame are nevoie un sahist.Daca nu va place si literatura nu o accesati.Mai suntem si cei care sunt interesati de literatura.Mai ales partidele comentate sunt extraordinare.Poti sa publici ce vrei tu.Mersi

  decembrie 10, 2008 - 9:43 am Raspunde
 • rodan

  Diagrama 4
  Cu albul la mutare
  1.d4 b5 2.d5 b4 3.axb4 a3 4.b5 a2 5.b6 a1D 6.b7#
  Cu negrul la mutare
  1…b5 2.d4 b4 3.axb4 a3 4.b5 a2 5.b6 a1D 6.b7# (interesant este ca albul putea obtine remiza, in cazul ca acest lucru il avantaja; de ex. daca negrul ar fi transformat cu o mutare mai devreme prin 3.d5, dupa care, indiferent de raspunsul negrului, ar fi ajuns in pozitie de pat).

  decembrie 10, 2008 - 10:12 am Raspunde
 • yo_dan

  Diagrama 3:1.Td6 Rc8 2.Ra7 Rc7 3.Tc6 mat

  decembrie 10, 2008 - 11:32 am Raspunde
 • yo_dan

  Diagrama 2 : 1.Cc5+ Rc4+ 2.Nb3+ Txb3+ 3.xb3+ Dxb3+ 4. Dxb3 mat

  decembrie 10, 2008 - 11:53 am Raspunde
 • yo_dan

  Diagrama 2:1. Cc5+ Rc4+ 2.Nb3+ Txb3+ 3.xb3+ Dxb3+ 4.Dxb3 mat.

  decembrie 10, 2008 - 11:59 am Raspunde
 • dixi82

  @ Adina si varul: inca o data, nu sunt aceeasi persoana ca si Costin Beiu. Sunt sigur ca e are diagrame pentru voi in fiecare zi asa cum a promis, si alte articole. Eu sunt pur si simplu alta persoana (se vede sub titlul fiecarui articol cine a scris acel articol). Deci, Costin nu si-a incalcat nicio promisiune.

  Dar sa revin. “Literatura sahista” cred eu ca are un rol foarte important, mai ales cum spune Unknown20Cta, partidele comentate, in care, pe langa mutarile pe care le vezi automat, mai sunt si mutari subtile si planuri de joc in pozitii in care e posibil sa joci tu insuti, si pe care ti le explica un mare maestru. Sunt sigur ca daca vezi Morphy – Ducele Karl/Contele de Isouard comentata si iti insusesti planul de joc, vei avea mai multe sanse sa obtii un avantaj daca nu chiar sa repeti partida (mi s-a intamplat) in varianta respectiva.

  Pe langa partidele comentate, sunt tot felul de biografii si cronici de turnee, si povestiri amuzante care au farmecul lor – dar nu vreau sa va conving fortat. Ramane la latitudinea voastra daca veti citi sau nu. 🙂

  Referitor la diagramele actuale, Kasparov recomanda la un moment dat rezolvarea de studii si probleme de sah, ca un bun antrenament in a gasi rezolvari nonstandard in diferite pozitii, si pentru cresterea fortei de joc.

  Si nu, nu vrea nimeni sa faca praf ce se intampla pe blog 🙂

  @ Rodan, Yo_dan: bune rezolvarile, felicitari 🙂

  decembrie 10, 2008 - 12:59 pm Raspunde
 • Adina si varul

  Cred ca am fost intelesi gresit; noi nu am spus ca nu suntem deschisi si altor rubrici, ci doar ca am dori ca diagramele normale sa fie si ele prezente in meniul zilnic, fie si in paralel cu celelalte oferte. Lucrul acesta ni s-a garantat de catre d-l Costin si nu dorim altceva decat ca dansul sa-si respecte angajamentul initial. Speram ca de data asta nu mai e loc pentru nicio confuzie si lucrurile vor intra in normalitate. La 6 diagrame zilnice nu se va supara nimeni daca printre ele se va intercala si cate o problema de mat ajutor sau retrograda sau cu tema inversa.

  decembrie 10, 2008 - 3:00 pm Raspunde
 • dixi82

  Costin nu a postat inca, deci ce e aici e “bonus”. Astept si eu cu nerabdare sa vad diagramele zilnice 🙂

  decembrie 10, 2008 - 3:37 pm Raspunde
 • Adina si varul

  diagrama 5: dupa cum este configurata pozitia nebunul acela care da sah mat nu putea veni de nicaieri, iar pe tabla nu exista nicio piesa care sa fi deschis linia nebunului dand sah prin descoperire; concluzia noastra este ca nebunul a provenit din transformarea unui pion de pe linia a saptea, zicem noi, ceea ce inseamna ca in planul apropiat se afla dispozitivul pieselor negre. Mai mult inapoi nu se poate merge cu mutarile. Asteptam si alte opinii.

  decembrie 10, 2008 - 4:25 pm Raspunde
 • Adina si varul

  Dixi 82: multumim mult pentru precizari.

  decembrie 10, 2008 - 4:26 pm Raspunde
 • dixi82

  De acord, dar ati ratat o posibilitate, ca tabla sa fie din perspectiva albului si nebunul ar fi dat sah prin descoperire prin mutarea unei piese albe aflata pe aceeasi diagonala.

  Dar e un inceput bun! Eu nu am vazut rezolvarea din prima, mergeti inainte!

  decembrie 10, 2008 - 4:27 pm Raspunde
 • Adina si varul

  Nici asa cum am spus noi nu e bine , fiindca nu s-ar confirma pozitia de mat; o sa ne mai gandim.

  decembrie 10, 2008 - 4:30 pm Raspunde
 • Adina si varul

  Dixi 82: Daca pozitia ar fi din perspectiva albului nu se mai vede pozitia de mat a regelui negru, iar daca pe diagonala nebunului ar fi existat vreo piesa care sa fi dat sah prin descoperire,atunci acea piesa ar fi trebuit sa fie tabla si nu e. Te rugam sa fii mai explicit.

  decembrie 10, 2008 - 4:45 pm Raspunde
 • Adina si varul

  Revenim: se vede pozitia de mat a regelui negru, dar nu se vede piesa care a dat sahul prin descoperire.

  decembrie 10, 2008 - 4:47 pm Raspunde
 • Adina si varul

  Diagrama 1 are solutie numai daca piesele negre colaboreaza cu cele albe, altfel nu. Opinia noastra.

  decembrie 10, 2008 - 4:56 pm Raspunde
 • dixi82

  E clar ca nebunul de la b1 nu avea de unde sa vina pentru a da sah – deci a fost o piesa care a plecat de pe diagonala nebunului dand un sah prin descoperire. Aici intervine alta problema insa, daca mutam pionul de la f6 la f5, ne dam seama ca negrul era deja mat – asta inseamna ca acel pion a venit de pe alta coloana luand en-passant un pion care se afla pe f5.

  E aproape gata solutia, trebuie doar sa puneti piesele, inclusiv pionul negru capturat, in pozitia corecta. E o solutie unica.

  decembrie 10, 2008 - 4:57 pm Raspunde
 • dixi82

  @Adina si Varul:

  La diagrama 1 exista doar regele negru, si nu, nu trebuie sa colaboreze cu albul pentru a fi mat in 4 cu pionul.

  decembrie 10, 2008 - 5:06 pm Raspunde
 • Adina si varul

  Dixi 82: Ai dreptate cu diagrama 5; albul a avut pionul pe e5,negrul pe f7,negrul muta f7-f5, iar albul muta e5:f6! Foarte frumos! Noi nu luasem in considerare mutarea “en passant”. Multumim pentru justificarea solutiei.

  decembrie 10, 2008 - 5:18 pm Raspunde
 • dixi82

  Felicitari! Sper ca, desi a fost o diagrama grea si neobisnuita, rezultatul final a fost mai mult decat satisfacator pentru amandoi 🙂 Totusi o mica precizare, ca sa fie foarte clar si pentru ceilalti cititori, solutia incepe cu mutarea 1. e4-e5 – sunt sigur ca ati vazut-o dar trebuie spus si aici.

  Multumesc pentru rezolvare si scuze daca enuntul a fost neclar 🙂

  decembrie 10, 2008 - 5:22 pm Raspunde
 • Adina si varul

  Dixi 82: Problema 5 este compozitia ta sau este preluata din tezaurul international? Oricum ar fi, meritul tau este incontestabil si te felicitam pentru aceasta contributie valoroasa. Se vede ca esti un tip dezghetat si de aceea te invitam alaturi de noi si la dezlegari, fiindca timpul ne preseaza si nu credem ca o sa facem fata numai noi, cei care mai postam solutii, fiindca suntem foarte putini si timpul ne darama.
  Fii si tu aliatul nostru!

  decembrie 10, 2008 - 5:43 pm Raspunde
 • Adina si varul

  Evident, pionul alb este la e6, altfel nu iesea en passant-ul.
  Noi am comis,fara voia noastra, o greseala esentiala de redactare. Te asteptam sa faci echipa cu noi.

  decembrie 10, 2008 - 5:53 pm Raspunde
 • dixi82

  @Adina si Varul:

  In primul rand, compozitia apartine lui Henry Ernest Dudeney (1917). Nu cred ca voi putea compune ceva asa de frumos si de interesant vreodata.

  In al doilea rand, multumesc pentru aprecieri si sper sa ne intelegem si mai bine de acum inainte.

  In ultimul rand, am intrat pe fir acum deoarece vreau sa il ajut pe Iulian care momentan se afla in imposibilitatea de a mai posta pe blog. Dupa cum se vede, avem pareri diferite in ceea ce priveste continutul blogului 🙂 dar lucrurile vor reintra in normal in momentul in care isi va rezolva conexiunea de internet din Italia. Si mai e ceva: eu renuntasem la sah definitiv acum cateva luni in favoarea carierei si a altor hobby-uri mai pregnante din viata mea. Si totodata fiind unul din cei care posteaza diagrame “intru rezolvare” pe blog, ar fi cumva ciudat sa postez si rezolvarea – bineinteles, daca nu o gaseste nimeni, atunci nu mai e nici o problema in acest sens.

  Am sa incerc sa mai rezolv si eu, doar ca, fiind un amator si un “lenes” nu am rabdare sa rezolv diagrame foarte complexe cu multe variante (Si Capablanca avea acelasi pacat 🙂 ). Acolo sunteti pe cont propriu 🙂

  O seara placuta.

  decembrie 10, 2008 - 5:58 pm Raspunde
 • Adina si varul

  Dixi 82: Apreciem mult sinceritatea ta si sprijinul pretios pentru buna functionare a blog-ului. Consideram ca nu este nicio incompatibiltate intre gusturile noastre si ale celorlalti consumatori de blog. Important este ca d-l Costin sa structureze(asocieze) in asa fel temele zilei incat sa impace si pe unii si pe altii, asigurand,pe langa celelalte teme, si diagramele zilnice(si normale) promise. Astazi nu si-a indeplinit inca mandatul, dar mai este timp sa se tina de angajament, fiindca ziua nu a expirat inca. O seara placuta si tie si tuturor celor care sunt cu ochii pe blog!

  decembrie 10, 2008 - 6:18 pm Raspunde
 • MODEST

  Astept miniserialul sugerat, personal inclin spre literatura, desi e bine sa nu lipseasca nici diagramele pentru cei interesati, deci un blog care sa ofere satisfactii tuturor celor care-l viziteaza, asta daca poti face fata cererii. Succes!

  decembrie 11, 2008 - 1:30 am Raspunde
 • Adina si varul

  Dixi 82: Din moment ce Costin s-a “volatilizat”, iar publicul are nevoie de innoirea zilnica a blogului, te rugam sa dai drumul miniserialului cu Stein, fiindca poate fi interesant si este mai bine sa existe ceva pe blog decat nimic. Iti cerem asta nu pentru noi, ci pentru toti ceilalti, fiindca ar fi trist sa fim privati toti de bucuriile zilnice pe care ni le furniza Iulian, a carui absenta o resimtim intr-un mod foarte dureros. Costin si-a inceput excelent treaba, dar nu a avut puterea sa o duca pana la capat?!

  decembrie 11, 2008 - 9:44 am Raspunde
 • Adrian Stanca

  Trimisesem de acum doua zile articol cu ultimele zile ale festivalului Bendorm, tot lui Costin. Intereseaza pe cineva, la ce email sa-l retrimit daca da?

  decembrie 11, 2008 - 10:13 am Raspunde
 • nicu valahu

  binenteles,Adriane!
  nicolaej at yahoo.com

  decembrie 11, 2008 - 10:31 am Raspunde
 • Adina si varul

  Adriane, asteptam cu nerabdare materialele, fiindca ne e dor de comentariile tale pline de savoare(sare si piper). Il asteptam si pe George cu diagramele de la Iasi, astazi fiind ziua cand ele trebuiau sa apara. Asteptam cat mai multi prieteni ai sahului in jurul nostru, fiindca numai impreuna putem depasi perioada de criza pe care o traverseaza blogul.

  decembrie 11, 2008 - 11:24 am Raspunde
 • george

  diagramele mele erau postate de iulian.eu i le trimiteam iar el le selecta si posta joia.in momentul acesta am trimise lui iulian 6 diagrame noi pentru a fi puse pe blog dar mai mult decat atat nu stiu.

  decembrie 11, 2008 - 11:54 am Raspunde
 • george

  dixi82, daca vrei, eu pot sa-ti trimit 3 diagrame [ probleme compuse ] pentru a fi puse pe blog, dar am nevoie de mailul tau.
  george

  decembrie 11, 2008 - 11:56 am Raspunde
 • dixi82

  Salut, ti-am trimis un mail pe mailul tau de la yahoo.

  Serialul cu Leonid Stein va incepe in weekend, cand ajung la casa parinteasca, deoarece nu am toate materialele de care am nevoie. Pana atunci, sper sa revenim la normal. Deja am pus articolul lui Adrian Stanca intr-o forma cat de cat prezentabila, mai urmeaza si altceva in cursul zilei, doar putina rabdare deoarece sunt la munca si “bag material” printre picaturi.

  Have a nice day 🙂

  decembrie 11, 2008 - 12:33 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.