“Sa boicotam FIDE!”

GM Alexei Shirov a transmis pe 2 decembrie 2008 un comunicat de presa impotriva recentelor modificari agreeate de FIDE. Va lasam placerea de a citi parerea acestui mare jucator.

Nu stiu de cate ori mi-am spus ca nu are sens sa te amesteci in politica sahului si sa ma concentrez asupra muncii mele etc. Dar dupa recentele “dezvoltari” ale FIDE este posibil ca multi campioni sa se rastogoleasca in groapa. Asta inseamna ca noi sahistii in viata trebuie sa vorbim.

Conform jurnalistului rus Yuri Vasiliev , Ilyumzhinov ar fi declarat ca Vasily Ivanchuk ar putea fi drastic sanctionat pentru refuzul antidoping dupa meciul cu Gata Kamsky de la Olimpiada.

Putem crede astfel de stire? Un jucator care a fost in top de peste 20 ani de cand a castigat Openul din New York la inceputul lui 1988, un record absolut pentru jucatorii activi, a fost pus sub interdictie doar pentru simplu fapt ca a vrut s ase linisteasca dupa pierderea meciului? Boris Spassky si- a spus opinia despre acest caz dar nu este publicat nicaieri. Dintr-o data Ilyumzhinov vrea sa spuna ca regulile sunt reguli.

Dar regulile nu mi se par legale din pacate. CIO nu a garantat niciodata ca sahul va deveni sport olimpic, asa ca politica FIDE de a le linge posteriorul este cel putin intrebatoare. Dupa succesul jocurilor intelectuale de la Beijing, este timpul sa spunem STOP incercarii de a intra in miscarea olimpica. Ma simt vinovat de participarea la Jocurile Olimpice de la Sydney 2000, dar cel putin atunci se parea ca sahistii vor fi primiti cu inima deschisa. Deoarece acest lucru nu s-a intamplat, noi avem calea noastra si nu putem s-a pierdem cei mai buni reprezentanti in modul acesta.

shirov02

Daca FIDE si Ilyumzhinov nu opresc distrugerea sportului nostru, trebuie sa facem ceva. Cel putin pas cu pas. Sper ca pe d-l Hans-Arild Runde nu il va deranja si va calcula rezultatele lui Ivanchuk, astfel incat orice organizator care respecta jocul nostru va negocia cu el si nu va mai da rapoartele oficiale la FIDE. De fapt rapoartele oficiale se genereaza automat in prezent dar cineva trebuie sa controleze deoarece ele nu se schimba prin anularea rezultatelor.

A doua parte a comunicatului de presa va include cateva din gandurile mele despre ultimile modificari (nimic neobisnuit desigur) in sistemul campionatului Mondial. Desigur cu penalizarea lui Ivanchuk tot sistemul isi pierde sensul, dar mai exista o sansa ca situatia lui sa se resolve. De fapt nu cred ca un turneu al candidatilor este asa de rau pe cat ar crede unii, prin adaugarea locului second din cupa mondiala si Grand Prix este o compensare buna pentru schimbarea formatului atat timp cat turneul prezinta interes pentru jucatori si iubitorii sahului. Dar lasand cale libera in acest turneu invinsului dintre Topalov-Kamsky mi se pare fara logica deoarece jucatorul isi poate demonstra taria in urmatorul sezon de cupa mondiala sau se poate califica datorita ratingului. El ar trebui inlocuit cu jucatorul de pe locul 2 din clasamentul ratingului, in opinia mea. Din pacate acesta opinie nu poate fi sustinuta nici macar teoretic de conducerea ACP atat timp cat una din fortele din conducere, Emil Sutovsky, este managerul lui Kamsky si restul sunt prietenii acestuia!

5 Comentarii

  • Adina si varul

    Ne intrebam si noi retoric: de ce sa fie sanctionat un jucator ca Ivanchuk care nici macar nu a castigat meciul respectiv? Normalitatea in viziunea noastra inseamna ca testul antidoping sa fie aplicat castigatorului unui meci si nicidecum perdantului.
    Poate fi suspectat de folosirea drogurilor in primul rand un sportiv castigator in meci si abia apoi unul care este infrant. Iar Ivanchuk este un sahist care este deasupra oricarei suspiciuni murdare.
    In alta ordine de idei, nu avem diagrame de Sf. Nicolae? Consideram ca diagramele ar fi fost un cadou frumos si la indemana lui Iulian. Sa nu mai respecte Iulian traditiile?

    decembrie 6, 2008 - 10:33 am Raspunde
  • Costin Beiu

    Adina si varul: Din pacate Iulian a fost fortat de imprejurari sa plece doua luni din tara(serviciul bate-l vina!). Faptul ca nu a mai pus diagramele sunt rezultatul acestei plecari. Am fost “mandatat” de iulians a preiau aceste sarcini si va promit sa duc la bun sfarsit acesta noua provocare. Apreciez dorintele voastre si sper sa putem lucra in continuare la fel de bine pentru mentinerea acestui blog cel putin la aceleasi standarde ca si pana acum, nu de alta dar nu vreau sa ii lasam lui Iulian impresia ca nu functioneaza dupa plecarea lui.

    decembrie 6, 2008 - 10:47 am Raspunde
  • Adina si varul

    Costin: Iti dorim mult succes in aceasta noua ipostaza in care te afli si iti marturisim ca ne-ar bucura pe toti daca absenta lui Iulian de aici nu s-ar simti pe perioada cat va sta in strainatate. Ne-ar interesa mult sa aflam de la tine daca vei schimba ceva in structura blogului, ne referim la teme si la ponderea lor in formatul general. De asemenea, am vrea sa aflam de la tine daca vei mai posta diagrame zilnic si daca da , am vrea sa stim incepand de cand vei incepe postarea si daca vei mentine incarcatura zilnica cu care ne-a obisnuit Iulian. Noi stim ca tu ai mai mult o aplecare literara si ne temem ca din aceasta cauza vei neglija rubrica diagramelor,adica tocmai tema care a asigurat cel mai mare succes blogului acesta si n-o spunem numai noi, dar a spus-o si Iulian de foarte multe ori. Opinam ca in postarile zilnice intre articolele informative si diagrame sa existe macar echilibrul care a existat pe perioada administrarii blogului de catre Iulian. Faptul ca astazi au lipsit diagramele nu ne da prea multe motive de optimism pentru ceea ce se va intampla cu blogul in perioada urmatoare. Totusi, noi suntem alaturi de tine dorindu-ti din nou succes deplin in tot ceea ce vei face pentru binele nostru si al sahului si speram din toata inima sa ne fi inselat atunci cand am facut unele proiectii nu prea optimiste asupra viitorului acestui blog. De asemenea, ne cerem scuze daca din prea mult zel am comis si unele derapaje verbale. Lui Iulian ii dorim sa-i fie bine acolo unde se afla si sa se bucure mereu de o viata implinita si mai ales, sa-i uram sa aiba multa pofta de viata si de sah, asa cum numai el stia sa ne ureze noua. Speram mult ca bucuriile pe care le-am trait alaturi de Iulian si inegalabilul sau blog sa nu se opreasca aici, ci sa ne incalzeasca sufletul si de acum inainte. Sa auzim de bine!

    decembrie 6, 2008 - 12:46 pm Raspunde
  • nicu valahu

    Este cumplit ce se intampla acum, la forurile superioare din sah. Se pare ca aceasta criza financiara, le-a sucit mintile pana si acestor domni, de la care se astepta – cel putin, macar – o reactie “morala” asupra acestui fapt. Dupa cum spunea cineva pe alt blog, ce faci? sa ajungi sa clasifici o tigara ca un stimulent? hmm… Pentru neuroni?…Poate e un viciu- nociv de altfel, dar nu e doping!!.Chiar asa am ajuns?In ritmul asta, cat cedeti ca va mai dura pana sa se ajunga sa se spuna ca daca ai mancat usturoi, te-ai dopat? Vorba lui Shirov: “…trebuie sa facem ceva. Cel putin pas cu pas.” Altfel , e jale mare.
    Apropo, am participat la un turneu ieri-azi, unde am fumat ca sarpele, si tot am fost ciuruit din toate pozitiile. Credeti ca daca aprindeam 50 deodata, as fi avut vreo sansa? Hai sa fim seriosi.
    Neuronul e neuron. Este sau nu este. Stie sau nu stie. Hai sa facem ceva. Pas cu pas.

    Adina si varul: cand simti ca un lucru este bun?. Cand il ai, sau cand ii simti dorul?
    Eu zic ca in ambele situatii, dar cand ii simti lipsa , parca e altceva. Apreciezi cu adevarat valoarea acelui lucru. Si mie mi-e dor de pofta de viata si de sah emanata de Iulian.
    Sa auzim numai de bine

    decembrie 7, 2008 - 12:56 am Raspunde
  • Deschapelles

    Iliumzhinov sau cum il cheama e ca un cancer pentru sah. Una peste alta este si suspectat de crima si coruptie printre altele, e prieten cu Putin si e si presedintele unei tari. Mi-aduc aminte ca Max Euwe a contribuit la dezamorsarea unor crize in meciurile Spassky – Fischer ’72 si Karpov-Korcinoi ’78, un mare caracter, sportiv si in viata reala. Dar, din cauza politicii si a “tovarasiei” nu vom scapa prea curand de mongolul asta. Si din cate tin eu minte, la congresul din 2004(sau 2006?!) a fost votat pentru a ramane in continuare presedinte si de federatia noastra.

    Nu il mai condamn pe Kasparov ca a “spart” titlul in doua in ’95, ci mai degraba conducerea slaba a FIDE care 1. Nu a prevenit acest lucru si 2. Nu reuseste sa reuneasca in final titlurile intr-un mod eficient si care sa nu mai nasca tot felul de controverse.

    decembrie 7, 2008 - 2:29 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.