Noul format de Campionat Mondial cu 8 necunoscute

Federatia Internationala de Sah (FIDE) a stabilit noul format pentru Campionatul Mondial, incepand din 2011.

Decizia a fost luata la adunarea generala de la Congresul FIDE din timpul Olimpiadei de la Dresda.

dvsundar1Conform secretarului Federatiei Indiene de Sah, DV Sundar, opt jucatori vor juca un turneu eliminatoriu sau sistem turneu tur-retur, Double roundrobin( cate doua runde fiecare cu fiecare)pentru ca organizatorul are dreptul de a decide formatul. Participantii vor fi alesi dintre: castigatorul Grand Prix-ului, castigatorul Cupei Mondiale, invinsul din meciul Gata Kamsky- Veselin Topalov, invinsul dintre Viswanthan Anand si Kamsky sau Topalov, jucatorul cu cel mai mare rating, si un jucator nominalizat de tara gazda, daca are rating peste 2700.

Exista multa incertitudine legata de formatul alegerii celor 8 jucatori. Organizatorul are dreptul sa aleaga intre un turneu in care fiecare joaca cu fiecare sau un turneu eliminatoriu cu 6 meciuri in finala, asa cum s-a intamplat in Campionatul Mondial din 2000, cand Anand l-a batut pe Shirov.

Aceste conditii presupun ca Anand, Kamsky si Topalov sa joace in Campionatul Mondial din 2011 (invinsul dintre Kamsky si Topalov si invinsul dintre Viswanthan Anand si Kamsky sau Topalov).

Singurul semn de intrebare este legat de Kramnik, care nu are acces direct in cercul campionilor, doar daca se califica din Cupa Mondiala sau Grand Prix sau devine jucatorul cu cel mai mare rating. Deasemenea ar putea accede in turneu daca Rusia este tara organizatoare a turneului. “Prin acesta se doreste sa se creasca interesul pentru Cupa Mondiala si pentru Grand Prix” a spus Sundar.

O alta decizie luata la Congres a fosta aceea de a declara forfeit daca se ajunge cu intarziere la masa de joc, asa cum s-a intamplat la Olimpiada.

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.