Matul zilei(Marti ziua de dupa implinirea a 5 luni de blog)

Matul zilei

Astazi se implinesc 5 luni de cand am inceput sa scriu despre sah pe acest blog. Cum trece timpul asta de repede! Niciodata nu am timp sa fac nici jumatate din cat mi-as dori pentru dumneavoastra. Pentru ca nu am timp destul pentru ce am eu in plan. Sper sa fim si de acum la fel de apropiati ca si pana acum si sa comunicam din ce in ce mai bine. Pentru ca este in interesul nostru sa avem dialog si sa reusim sa fim o comunitate puternica in care sa putem atrage si pe altii care vor fi atrasi de frumusetea de coral a sahului. Obiectivul acestui loc unde sa ne intalnim cu totii sa punem tara la cale despre sahul romanesc, ce s-a intamplat si ce putem face fiecare dintre noi pentru popularizarea lui si mai ales ca sportul mintii sa isi recapete locul pe care il merita cu prisosinta. Si daca in  aceste 5 luni ati avut ceva chef de sah si limba dezlegata pentru a scrie un comentariu aici, eu va doresc sa traiti in fiecare zi ca si cum ar fi ultima din viata voastra plina de pofta de viata si de sah!

Albul muta si face mat -dificultate***Mediu

25nov

Matul de marti seara

Albul muta si face mat -dificultate**accesibil

3nov

ALTE POSTARI RELEVANTE

13 Comentarii

 • george

  multa sanatate si putere de munca la aceasta gradina virtuala,in care bancile sunt pioni,aleile sunt ture, pomii sunt cai, fetele sunt regine,noi niste regi iar trecatorii niste curiosi ‘nebuni’ 🙂 .
  asa cum in gluma ti-am spus ca esti “acest Cristian Topescu” al sahului, sa stii ca-l surclasezi si meriti mai mult.
  cu stima george sichim

  noiembrie 25, 2008 - 9:03 am Raspunde
 • Adina si varul

  Am vrea sa te stim mereu aici, mereu indragostit de sah si de munca dedicata noua, mereu sanatos si implinit sufleteste si material. Mult succes si numai bucurii pe cararile intortocheate ale vietii!

  noiembrie 25, 2008 - 9:20 am Raspunde
 • ceausescuiulian

  Multumesc pentru urari si pentru sinceritatea in exprimare Adina si varul!Sunteti pata de culoare care lipsea din aceasta gradina virtuala, aici unde totul prinde si are alte dimensiuni.Multumesc George pentru comparatie, ma onoreaza ceea ce spui tu acum, mai ales ca mi se spune ca scriu prea multe despre sah si despre lucruri care pentru altii nu reprezinta mai nimic. Incerc sa dau si eu savoare a tot ce pare rece si neprietenos cateodata, si in momentul in care se imbraca alta “haina” prietenoasa a apropierii de noi, orice lucru ne pare ca este si devine si el din lumea noastra.Fara voi aceasta gradina ar fi rece si poate ca nu ar fi existat asa cum este ea acum. Va multumesc din tot sufletul pentru parfumul acestor cuvinte care fac gradina sa fie imbatatoare si atragatoare mai mult in fiecare zi din viata noastra!

  noiembrie 25, 2008 - 10:10 am Raspunde
 • rodan

  Mare e “gradina” sahului, si multi prieteni suntem in ea!

  noiembrie 25, 2008 - 10:30 am Raspunde
 • rodan

  Diagrama 1
  1.Cxb5 cxb5 (altfel urmeaza 2.Ta8#) 2.Dc5 (cu aceeasi amenintare, in plus apare si posibilitatea Dd6#) 2…Cc6 3.Dd6+ Dc7 4.Ta8#

  noiembrie 25, 2008 - 4:19 pm Raspunde
 • rodan

  Si diagrama 2 este frumoasa, chiar daca matul e mai simplu.

  noiembrie 25, 2008 - 4:21 pm Raspunde
 • sorin

  O,frate Iulian, fiu spiritual al cenaclului “Flacara”, discursurile tale ma naucesc mai mult decat cele mai dificile probleme propuse aici!
  De nu formezi o echipa? Ai inceput bine, ai colaboratori…jos palaria! O sa revina si Gergely Szabo de la Dresda si o sa duduie blogul!:)
  Multumesc pentru tot ce ai facut si vrei sa faci in continuare!

  noiembrie 25, 2008 - 7:41 pm Raspunde
 • ceausescuiulian

  Sorin:Am sa incerc sa facem cenaclul”Sah cu Ceausescu” pentru ca in fiecare zi sa facem ceea ce ne place si mai ales sa incercam, macar atunci cand putem sa ne facem simtita prezenta. Atunci de ce vrem sa nu ne lasam un comentariu aici?Pentru ca fiecare are ceva de spus. Vorbeam aseara cu jucator de sah din Iasi, participant la turneele Colosseum. M-a invitat sa jucam 2 partide pe playchess, am acceptat desi eram foarte obosit, si l-am intrebat daca intra pe blogul meu. Mi-a spus ca intra destul de rar pe bloguri de sah. De ce? Pentru ca a zis ca acolo unde intra, este numai cearta si toti se balacaresc, si de unde nu are nimic de invatat. A fost si pe rochess.org si acum intra rar pe gsp. Asadar am mai aflat o parte din adevarul despre ce se intampla cu tinara generatie, si care sunt o parte din motivele care ii tin departe de ceea ce se scrie despre sah, temele zilei si tot felul de alte mesaje primite de la alti vizitatori si cititori de aici.
  PS Apropos! Am apucat sa cant si eu la Cenaclul Flacara pe vremuri. Am si acum 5 chitari in casa. Se pare ca am cum sa ma linistesc si cum sa ma descarc de tot ceea ce ma apasa uneori. Si ma mai si inspira de cele mai multe ori si muza cantecului pe langa Caissa.

  noiembrie 25, 2008 - 8:04 pm Raspunde
 • nicu valahu

  Eu m-am nascut odata cu acest loc frumos unde gasesti pofta de sah, dar si de viata din belsug, am crescut odata cu el, dar tot nu ma satur de el. In fiece zi, aflu si descopar lucruri ce nu credeam ca mai pot sa ma uimeasca;daramite, sa ma mai si emotioneze!Nu sunt un egoist, dar imi doresc o viata lunga impreuna cu acest site…

  noiembrie 25, 2008 - 9:50 pm Raspunde
 • sorin

  Ai 5 chitari? Eu am 6! Glumesc, desigur.
  Adrian Paunescu nu e unul din poetii mei favoriti dar il stimez pentru ce a facut atunci. Mie imi place miezul cuvintelor tale, insa uneori imi este greu sa ajung la el; textele sunt ca un puzzle, labirint sau o problema de mat in multe, multe mutari:) Ai un stil de-a dreptul ezoteric:)
  E de discutat daca fiecare are ceva de spus sau nu, daca intotdeauna are ceva de spus ori vrea sa spuna. Multe nuci au miezul stricat, din pacate.
  Cel mai mult imi place sahul practic (clasic); nu cred ca e nevoie sa-ti explic de ce.
  Nu e departe de adevar afirmatia sahistului din Iasi! Dar, daca reusesti sa-i asiguri conditii, si un MI Gergely Szabo ar intra aici pe blog. Uita-te la chesspublishing.com, chesscafe.com samd
  O sa incerc si eu sa fiu prezent, macar atunci cand nu sunt absent:)

  noiembrie 28, 2008 - 1:34 am Raspunde
 • ceausescuiulian

  Sorin: Incerc sa nu fiu monoton si nici inclus in tipare. Scriu ceea ce simt si incerc sa transmit asta si celor care citesc comentariile de aici. Cred ca fiecare are ceva de spus despre ceea ce se intampla aici, iar aici nu cred ca putem cauta prea multe noduri in papura. Nucile cu miezul stricat se arunca si ajung la cos, in locuri izolate impreuna cu cele de acest fel. Ma bucur pentru tot ceea ce scrii aici si mai ales ca se vede ca iti place pasionantul sah la tabla si “sahul verbal”. Nu stiu cat timp are maestrul Gergely Szabo sa fie pe aici, insa stiu ca nu pierde nici o ocazie pentru a fi prezent printre noi,(el citeste tot ce se scrie pe la noi despre sah si desigur ceea ce scriem noi aici!) desi are si el un program infernal.Si eu incerc sa fiu la fel de prezent aici, macar urandu-va la toti:Sa aveti pofta de viata si de sah zi de zi pentru ca viata este la fel de scurta ca si o partida de sah, daca nu o traiesti asa cum simti si asa cum iti place sa fie.

  noiembrie 28, 2008 - 2:14 am Raspunde
 • rodan

  Ars longa, vita brevis! (pentru ca sahul e o arta, nu-i asa?)

  noiembrie 28, 2008 - 9:28 am Raspunde
 • rodan

  Am sa dau solutia si la Matul de marti seara, pentru ca vad ca nimeni nu a facut-o, si e o problema care are o solutie frumoasa (chiar daca nu e foarte dificila):
  1.Nh6+ Rg8 2.Te8+!
  a)2…Dxe8 3.Dg5#
  b)2…Nf8 3.Dg5+!! Dxg5 4.Txf8#

  noiembrie 28, 2008 - 9:36 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.