Observam ca desi sunt foarte instructive si frumoase, finalurile de partide nu trezesc acel entuziasm pe care l-am fi dorit cu totii. E mare pacat ca se intampla acest lucru, fiindca din punctul nostru de vedere finalurle sunt cele mai interesante si cele mai instructive, mai ales pentru faptul ca in aceasta faza a jocului se decide soarta celor mai multe partide. A cunoaste modul cum se rezolva o anumita pozitie de final de partida, inseamna a nu pierde timp cu cautarea ideilor de joc si a-ti asigura sanse reale de succes, iar uneori inseamna sansa intoarcerii in favoarea noastra a cursului unei partide care la un momentdat nu “curgea” in avantajul nostru.
Problema la toti jucatorii care incep sa invete este ca toti vor sa faca spectacol, sa atace, sa sacrifice ceva. Desi aceste lucruri sunt foarte greu de facut si la un nivel mai ridicat de cele mai multe ori. In final se decid de multa vreme partidele in ziua de asta. Si de faza asta a partidei cam fug toti jucatorii care se afla la incepul descoperirii tainelor sahului. Este o faza arida care nu are la prima vedere prea multe subtilitati. Dar aici descoperi mult mai multe si mai adanci descoperiri, pe care nu le prea vad nici multi dintre cei buni si foarte buni. Am vazut ca lumea il acuza pe Dieter pentru ca nu a putut sa tina remiza cu sarbul. Asta este, se intampla si la case mai mari si poate ca s-a razbunat finalul castigat de Nisipeanu cu negrele la Naiditch in meciul cu Germania. Dupa cum am vazut si ati observat si voi, lumea nu se prea inghesuie atunci cand exista ceva de genul acesta. Stiti cum se spune,ca cei care au carte au parte! Si cum marele Capablanca ne spunea ca pentru performanta sahista trebuie aprofundate finalurile de sah. Si cei care se vor pierde in variante de deschidere nu vor avea rezultate constant bune.Cine are urechi sa auda…
4 Comentarii
1.Te6 Rg7 2.Rb7 Rf7 3.Te4 Rf6 4.Rc6 Rf5 5.Rd5
noiembrie 22, 2008 - 8:32 amObservam ca desi sunt foarte instructive si frumoase, finalurile de partide nu trezesc acel entuziasm pe care l-am fi dorit cu totii. E mare pacat ca se intampla acest lucru, fiindca din punctul nostru de vedere finalurle sunt cele mai interesante si cele mai instructive, mai ales pentru faptul ca in aceasta faza a jocului se decide soarta celor mai multe partide. A cunoaste modul cum se rezolva o anumita pozitie de final de partida, inseamna a nu pierde timp cu cautarea ideilor de joc si a-ti asigura sanse reale de succes, iar uneori inseamna sansa intoarcerii in favoarea noastra a cursului unei partide care la un momentdat nu “curgea” in avantajul nostru.
noiembrie 22, 2008 - 5:39 pmProblema la toti jucatorii care incep sa invete este ca toti vor sa faca spectacol, sa atace, sa sacrifice ceva. Desi aceste lucruri sunt foarte greu de facut si la un nivel mai ridicat de cele mai multe ori. In final se decid de multa vreme partidele in ziua de asta. Si de faza asta a partidei cam fug toti jucatorii care se afla la incepul descoperirii tainelor sahului. Este o faza arida care nu are la prima vedere prea multe subtilitati. Dar aici descoperi mult mai multe si mai adanci descoperiri, pe care nu le prea vad nici multi dintre cei buni si foarte buni. Am vazut ca lumea il acuza pe Dieter pentru ca nu a putut sa tina remiza cu sarbul. Asta este, se intampla si la case mai mari si poate ca s-a razbunat finalul castigat de Nisipeanu cu negrele la Naiditch in meciul cu Germania. Dupa cum am vazut si ati observat si voi, lumea nu se prea inghesuie atunci cand exista ceva de genul acesta. Stiti cum se spune,ca cei care au carte au parte! Si cum marele Capablanca ne spunea ca pentru performanta sahista trebuie aprofundate finalurile de sah. Si cei care se vor pierde in variante de deschidere nu vor avea rezultate constant bune.Cine are urechi sa auda…
noiembrie 22, 2008 - 6:10 pmEu am auzit, si desi era punctul meu forte, am sa o iau iar de la capat.Sigur mai invat cate ceva, noutati…
noiembrie 22, 2008 - 6:41 pm