Negrul castiga, dar cum? (mat in 5…sau cam asa :P)

Aveti mai jos o pozitie in care albul, desi cu calitate in plus si dama in ajutorul regelui, este pe cale sa piarda. Puteti sa gasiti un mat in 5 cu negrul la mutare? De data asta, as aprecia si niste explicatii in legatura cu alegerea pe care o faceti pentru prima, a doua mutare, planul de joc si asa mai departe, benefic si pentru cititorii nostri care sunt cumva la inceput de drum.

 

pos3_21

Negrul la mutare castiga.

5 Comentarii

 • Florin

  Un indiciu: daca turnul nu era pe d1, nu mai era mat 🙂

  noiembrie 22, 2008 - 3:34 pm Raspunde
 • Adina si varul

  In aceasta pozitie regele alb nu are prea mult spatiu de miscare, lucru de care negrul ar putea profita. Pe de alta parte, negrul este in dezavantaj material si din aceasta cauza nu-si poate permite sa schimbe damele. El va alege o mutare care sa mareasca presiunea asupra regelui alb si in acelasi timp evita schimbul damelor.
  1…Da2+ este mutarea care respecta planul negrului.
  2.Rc1(singurul camp de retragere pentru regele alb)
  Acum negrul observa ca daca dama alba ar fi la d3, ar putea executa maat cu dama sa pe a1. Rezulta ca in cazul unui sah cu calul pe d3, albul ar fi obligat sa ia cu pionul,ceea ce este convenabil pentru negru,deoarece se deschide si mai mult pozitia regelui alb, care nu va putea face fata atacurilor combinate ale reginei si turnului.
  Deci, 2…Cd3+ 3.c:d3 Tb8 (se ameninta mat cu dama pe campul b1)
  4.Dc2(singura aparare) Da3+(obliga pe alb sa-si scoata dama in bataia turnulu si reginei negre.
  5.Db2 D:b2+ mat.

  noiembrie 22, 2008 - 4:24 pm Raspunde
 • dixi82

  Excelent! 🙂 Si explicatia a fost “la fix”. Vad ca echipa “Adina si varul” s-a implicat serios in rezolvari. Mult succes in continuare.

  noiembrie 22, 2008 - 4:39 pm Raspunde
 • rodan

  Foarte buna rezolvarea! In final mai e posibil si 4…Da1+ 5.Db1 Dxb1#. Si eu va urez mult succes in continuare.

  noiembrie 22, 2008 - 4:51 pm Raspunde
 • dixi82

  Ca o curiozitate, aceasta pozitie a survenit intr-o partida prin corespondenta, deci intotdeauna exista sanse sa ajungi la o pozitie asemanatoare. Mie cel mai mult imi plac pozitiile rezultate din partide, am impresia ca sunt mai practice decat studiile (care bineinteles ca sunt si ele bune!).

  noiembrie 22, 2008 - 4:55 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.