Olimpiada de Sah, Dresda 2008, ziua 1

olimpiadadesah
Si ora 15 a sosit! A inceput Olimpiada! Jucatorii nu sunt grabiti in mutarile de deschidere, incercand sa se acomodeze cu dimensiunile si atmosfera acestui eveniment. Nu sunt premise remizele rapide asa ca ne asteptam la multa actiune din parte a jucatorilor.

olympiad-playing-hall-11231sala de joc


Dar ce se intampla? Dupa mai putin de jumatate de ora avem deja primul rezultat! Jorge Picado (Nicaragua) o invinge pe Vital Keith (insulele Seychelles) dupa 11 mutari!

Au urmat alte 2 victorii,de data asta prin forfeit, Barileng Gaealashwe (Botswana) si Sanduleac Vasile (Republica Moldova) au fost declarati invingatori dupa ce adversarii lor nu auaparut in sala de joc.

Iordachescu Viorel a reusit o remiza pentru Moldova, iar dupa 2 meciuri, conduce cu 1,5-0,5 echipa Marocului.

Rusia a reusit victoria in fata Elvetiei cu 2,5 -1,5 gratie punctului realizat de Alexander Morozevich (2787) la masa 3 impotriva lui Florian Jenni (2543). In celalate meciuri, partidele s-au incheiat nedecis. S-a remarcat senzatia de predare a stafetei, veteranul Viktor Korchnoi facandu-i fata cu success mai tanarului sau adversar Peter Svidler.

Ucraina cu Vasily Ivanchuk la prima masa, a invins tot cu 2,5 – 1,5 echipa Vietnamului, punctul decisiv aducandu-l Zahar Efimenko (2680) la masa 4.

olympiad-dresden-campomases-11243

prima mutare in meciul Svidler – Kortchnoi 1.e4

Prima echipa a Germaniei a reusit Victoria cu 3.5 – 0.5 impotriva Scotiei, intr-un meci fara mari probleme pentru jucatorii nemti. Se remarca si victoria echipei a doua a Germaniei cu 2,5 -1,5 impotriva Bulgariei, o echipa mult mai bine cotata, chiar si in absenta lui Topalov.

Statele Unite au reusit sa invinga, nu fara emotii cu 2,5 – 1,5 echipa Islandei, Gata Kamsky realizand doar remiza la prima masa si Yuri Shulman pierzand la Henrik Danielsen

chess-olympiad-azerbaijan-112821

Armenia, cu o componenta foarte puternica, a zdrobit Italia cu 4-0. Alaturi de Rusia si Ucraina, sunt printre favoritii acestei Olimpiade.

Norvegia, cu Magnus Carlsen in echipa, a invins, cu emotii, Austria cu 3-1. Experienta lui Carlsen a facut ca partida cu mai putin cunoscutul adversar Markus Ragger sa se incheie in favoarea sa.

olympiad-dresden-romania-11262

Salutam victoria baietilor nostri impotriva Egiptului cu scorul de 3,5-0,5. Desi scorul pare fara probleme, in realitate lucrurile au stat un pic altfel. Atat Andrei Istratescu cat si Mircea Parligras au avut de tras serios cu adversarii lor dupa ce au sacrificat cate o piesa pentru 3 pioni. La celalte doua mese, Dieter Nisipeanu a reusit doar o remiza cu Ahmed Adly dupa 31 de mutari, iar Levente Vajda l-a invins relativ usor pe Ali Frhat.

chess-olympiad-georgiev-11274

olympiad-dresden-france-11235

olympiad-dresden-wesley-so-11250

In competitia feminina, Julissa Figueroa (Guatemala) a reusit sa castige impotriva adversareisale de azi Niloofar Nayab (Afganistan) dupa doar 9 muatri, gratie unei gafe monumentale.

Echipele feminine favorite, si-au respectat blazonul reusind victorii fara probleme. Astfel, Rusia a invins Azerbaijian cu 3-1, China a invins Croatia cu 3,5 la 0,5 , Franta a invins Moldova cu 3-1, Polonia a invins Austria cu 3-1 iar India fara jucatoarea ei nr. 1, H. Koneru , a invins Elvetia cu 2,5 la 1,5.

chess-olympiad-stefanova-11278

chess-olympiad-ukraine-11266

olympiad-dresden-womwn-11258

olympiad-dresden-fzatonskih-11239

Si in competitia feminina, fetele noastre au reusit o frumoasa victorie cu scorul general de 3-1 in fata echipei Uzbekistanului. Daca din pacate la masa 1, Elena Cosma a fost invinsa de Muminova Nafisa, la celelalte 3 mese, Carmen Voicu, Iozefina Paulet si Alina Motoc, au castigat meciurile fara problema.

Rezultatele complete:
Competitia baietilor
Competitia fetelor.

1 Comentariu

  • MODEST

    Felicitari si multumiri pentru stradania pe care o depui ca sa ne tii la curent cu ce se intampla la Olimpiada, cat si pentru restul subiectelor! Sincer, cred ca la acest moment ai cel mai bun blog de sah din Romania.

    noiembrie 14, 2008 - 12:58 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.