De ce a refuzat sa joace la Foros si pentru Ucraina…?
Traducerea si adaptarea Costin Beiu si Ceausescu Iulian
Campion mondial 2002
Fostul campion mondial Ruslan Ponomariov, a implinit 25 de ani pe 11 octombrie. Va prezentam un fragment din interviul acordat cu acesta ocazie revistei “Sobytiya”(revista in limba rusa).
– Poate am devenit campion mondial prea devreme. – se destainuie Ruslan Ponomariov – lumea asteapta foarte mult de mine, si incerc sa fac tot ce pot cu putinta sa fac fata acestui statut. Nu este deloc simplu. In ziua de azi sahul nu mai este dominat de o singura persoana, chiar daca este campion mondial, asa cum era pe vremea lui Karpov sau Kasparov.
Pana si cel mai mic detaliu este important, si daca ceva nu merge cum trebuie, adversarii nu te iarta. Da, sunt intr-un con de umbra, dar sahul este profesia mea. Inca muncesc foarte mult. In cele din urma, se stie: nu poti face nimic fara sa te antrenezi si sa te mentii in forma.
Bucuria imensa a titlului mondial:Ponomariov, Topalov si Karjakin
I: In acesta perioada de 6 ani de cand ai castigat campionatul, ai reusit sa obtii 2 diplome universitare.
R: Inca din era Sovietica(fostei URSS), existau prejudecati in societatea noastra legata de necesitatea unei educatii universitare. Astfel, am ales facultatea de drept, care nu era prea departe de casa, in Kramatorsk. Teza de absolvire “Provocări şi perspective pentru îmbunătăţirea legislaţiei in competiţiile sportive internaţionale” a fost dedicata contractului meu pentru meciul anulat cu Garry Kasparov. Apoi Universitatea de stat pentru Educatie Fizica din Kiev a relansat specializarea in sah dupa o lunga perioada de intrerupere, si am decis nu doar sa imi ajut prietenii, dar si sa primesc noi cunostiinte. In acesta vara am terminat cu o lucrare legata de analiza programelor de sah pe calculator. Am fost rugat sa lucrez la universiate dupa terminare, dar nu am dorit.
I: Cat de profitabila este profesia ta?
R: Sahul nu este un sport de unde poti castiga multi bani, in comparatie cu fotbalul, tenisul sau golful. Faptul ca sahul nu este inclus in programul Jocurilor Olimpice afecteaza prestigiul si popularitatea acestui sport. Apropo, recent am primit un telefon de la taxe si impozite. Citisera in presa ca eu am castigat o gramada de bani (victoria la Campionatul Mondial a recompensata cu 380 mii de dolari dupa plata tuturor taxelor). A trebuit sa le explicam faptul ca ziarele nu publica intotdeauna informatii corecte. In plus, am platit din propriu buzunar pentru toate sesiunile de antrenament. Uneori se intorc impotriva mea. L-am angajat pe Veselin Topalov sa fie antrenorul meu in lunga perioada de pregatire pentru meciul cu Kasparov, si l-am platit substantial. Dar cum s-a dovedit ulterior, a obtinut mai mult din acesta cooperare. El este acum primul pe lista FIDE si eu pe 22.
Meci de titlu mondial:Ponomariov-Ivanchuk 4,5-2,5
I: Primesti salariu de la stat?
R: Salariul pentru un membru in echipa nationala a Ucrainei este de 2000 de hryvnia (aproximativ 350 US) pe luna. Si am refuzat sa il iau. Eu vreau ca munca sahistului sa fie respecatata si recompensata pe masura muncii depuse. La un moment dat, cariera sportivilor se termina. Acum 4 ani am scris un articol in “FACS” despre faptul ca succesul la olimpiada de sah (statul a platit 10 mii de hryvnia) trebuie recompensat la fel ca si medalistii cu aur de la Jocurile Olimpice. De atunci nu s-a schimbat nimic. Si prin urmare, nu am mai jucat pentru echipa nationala timp de 3 ani.
In tinerete, cand eram copil, eram interesat sa joc pentru echipa. Iar in 1998 am castigat medalia de bronz, eu obtinand punctul decisiv. Atunci eu am castigat si Campionatul Mondial si am luat si medalia de aur la Olimpiada. Deci mi-am dovedit profesionalismul, acum doresc ca si oficialitatile sa faca acelasi lucru.
Ruslan Ponomariov un campion mondial prea tanar
I: De ce ai refuzat sa joci in traditionalul superturneu de la Foros?
R: Din cate stiu eu, unor participanti,ma refer la cei straini, li s-au platit taxele de inscriere si premiile de participare. Prima data am jucat gratis, dar acum insist pentru conditii similare ca la turneele similare internationale. De ce trebuie ca ucrainienii si nu numai jucatorii de sah, sa castige mai putin pentru munca lor decat alti cetateni europeni?
2 Comentarii
Foarte interesant interviul.
noiembrie 10, 2008 - 10:23 am350 dolari pe luna si …. asta e super creier. Dar de ce sa te miri daca o sa auzim ca acest mare campion va juca pentru … Germania, sa zicem…
noiembrie 10, 2008 - 10:20 pmDeci nici la ei nu este roz…