Kamsky vs. Topalov – a inceput razboiul!

kamskytopalov

Cu o zi intarzire fata de decizia FIDE de a muta disputarea meciului dintre cei doi maestrii in Bulgaria, Federatia Americana de Sah, prin vocea presedintelui sau, Bill Goichberg, aduce mari critici conducerii forului mondial al sahlui, prin intermediul unei scrisori adresate direct presedintelui FIDE, Kirsan Ilyumzhinov.
goichberg01

Bill Goichberg a inceput un razboi fara precedent

Acesta dezaproba in termini foarte duri schimbarea locului de desfasurare a evenimentului in Bulgaria si nu la Lvov, Ucraina pe teren neutru. FIDE a renuntat sa mai acorde garantii organizatorului initial dupa ce acesta nu a reusit sa transfere banii in contul FIDE. Bill Goichberg afirma “e ca si cum un produs vandut se constata ca este defect si se doreste schimbarea sau returnarea banilor de catre cumparator, iar vanzatorul ii spune ca garantia este asigurata doar pentru produsele care functioneaza perfect“. Bill Goichberg mai adaugat “Lumea sahului nu este usor de pacalit. FIDE a facut un angajament public si acum bate in retragere fara un motiv concrent. Garantia nu este un lucru care se poate retrage la simpla dorinta a celui care face acesta garantie. Va rugam sa reconsiderati acesta pozitie total neinteleapta.”

Susan Polgar dezaproba acesta scrisoare

polgar

Susan Polgar, in calitate de mediator

Susan Polgar, membru in conducerea Federatiei Americane de Sah, dezaproba acesta scrisoare, mai ales ca “nu am vazut acesta scrisoare inainte de publicare“. Acesta doreste sa se desprinda de “opiniile personale” ale presedintelui Federatiei. Dansa afirma ca “acest lucru afecteaza in mod negativ carierele a doi mari sahisti: Gata Kamsky si Veselin Topalov. Doresc ca acesta disputa sa se rezume in fata tablei de sah si nu intr-un razboi al cuvintelor. Daca doresti sa fi personal implicat in acesta negociere, te invitam saptamana viitoare la Dresda pentru a sta de vorba cu oficialii FIDE. Sa nu continuam pe acesta cale distructiva, fara a mai putea avea un final amiabil“.

In replica, Bill Goichberg afirma “Vorbesc in numele majoritatii conducerii Federatiei. Nu am pretentia ca toti membrii sai sa fie de accord cu pozitia mea.”

Gata Kamsky iese la atac


kamsky

Gata Kamsky, unul din protagonistii meciului, doreste ca toti membrii Federatiei sa se unesca si sa porneasca o ofensiva impotriva nedreptatilor facute de FIDE. “Timpul negocierilor s-a incheiat. A venit vremea sa scoatem la iveala greselile FIDE si sa luptam impotriva acestora in fata instantei daca si cand se incalca Legea“. Kamsky a mai adaugat: “In timpul negocierilor cu managerii mei FIDE nu a facut nimic pentru a gasi un sponsor propriu, in ciuda faptului ca dansii au fost cei care doreau ca acest meci sa aiba loc. Aceasta actiune ii lasa domnului Topalov o poarta de a se putea califica in meciul pentru titlul mondial intr-un mod necistit as putea spune.

1 Comentariu

  • MODEST

    Cred ca pozitia lui Susan Polgar este cea corecta, daca e sa ne amintim ce s-a intamplat la meciul Fischer – Spaski sau la retragerea din FIDE a lui Kasparov, unde disputele au afectat desfasurarea evenimentului sahist.
    Pe de alta parte, aceste dispute pot sa aseze la locul lor unele lucruri pe care FIDE pare sa le ignore, asa ca pe termen lung sahul poate avea de castigat, sau cum ar zice cineva: “tot raul e spre bine”.
    Oricum, meciul va fi interesant, poate chiar mai interesant decat recent incheiatul meci pentru titlul mondial dintre Anand si Kramnik.

    noiembrie 8, 2008 - 11:04 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.