Matul zilei (de doua ori acum)

Matul zilei

Update 20,30 Aseara am crezut ca s-au salvat ambele pozitii pe blog, cand colo nu a salvat decat o pozitie. Si cum net nu am avut de ieri de la pranz am vazut astazi ca nu este postata rubrica aceasta. Si mai ales ca nu este postata nici a doua diagrama. Acum sunt amandoua diagramele postate, si sper sa va bucurati de ele.

Aveti o rubrica noua de astazi inainte care sper sa va satisfaca dorinta de a gasi un mat intr-o partida jucata la tabla si nu studiu sau problema. Rubrica se adreseaza amatorilor si incepatorilor, in special, dar nici cei avansati nu trebuie sa neglijeze aceasta rubrica. Sper ca sa fie utila pentru antrenamentul celor care mai au de lucru pentru a ajunge jucatori consacrati si mai ales jucatori de concurs. Eu va urez succes si pentru astazi am postat 2 diagrame interesante in care in prima, albul castiga si in cea de-a doua  castiga. Sa aveti si astazi ca in fiecare zi pofta de viata si de sah.

Matul de vineri seara

8 Comentarii

  • virgil

    Iulian: nu vad cele doua diagrame la care faci referire ca le-ai postat astazi, 31 octombrie 2008; iar daca nu sunt postate si le afisezi de acum incolo, te rog sa precizezi daca sunt dedicate incepatorilor sau avansatilor, fiindca nu vreau sa lezez in nici un fel drepturile tinerelor sperante. La incepatori ma asteptam la o avalansa de interventii dar, din pacate, nu s-a intamplat acest lucru; fiind o rubrica noua, sper ca lucrurile vor intra de la sine pe un fagas normal; si la avansati este mult loc pentru mai bine, fiindca nici aici nu exista o concurenta pe masura eforturilor care se fac de catre administratorul blogului; altfel spus, trafic bun pe blog, dar multi uita sa lase si un comentariu pe o tema oarecare; desigur ca observatia mea nu a fost totdeauna valabila, fiind si situatii cand blogul a fost animat de interesante confruntari de idei. Fara a avea pretentia de a ridica in slavi pe cineva anume, nu pot sa nu fac remarca ca dintre toate personajele cu activitate pe blog, tu, Iuliane, ai fost acela care ai stralucit cel mai mult, in primul rand prin initiativa, talent,receptivitate la parerile exprimate, pasiune si multa putere de munca. daca vei reusi sa faci pentru incepatoriceea ce am propus si eu intr-un comentariu anterior inseamna ca intr-adevar iti meriti toate aprecierile bune care vin din partea vizitatorilor. Sa auzim de bine si sa ne bucuram de sport si viata, asa cum iti place si tie sa spui.

    octombrie 31, 2008 - 8:40 pm Raspunde
  • Daniel Bujor

    Cum aceasta problema pare mai simpla o sa-i las pe cei mai noi in sportul asta sa-si incerce “norocul” …eu am vazut un mat in sase mutari, nu cred ca exista o varianta mai rapida

    octombrie 31, 2008 - 8:49 pm Raspunde
  • virgil

    Intre timp m-am lamurit care sunt cele 2 diagrame anuntate de Iulian, respectiv matul si finalul de turnuri;

    octombrie 31, 2008 - 9:05 pm Raspunde
  • Costin Beiu

    eu am gasit in 8

    octombrie 31, 2008 - 9:16 pm Raspunde
  • Daniel Bujor

    La a doua pozitie matul e chiar mai simplu, si anume in doua mutari

    octombrie 31, 2008 - 10:06 pm Raspunde
  • ceausescuiulian

    Matul zilei este dedicat jucatorilor amatori si incepatorilor indeosebi. Am spus ca de multe ori pot si ceilalti sa arunce un ochi expert peste aceste pozitii uneori simple, uneori destul de complicate. Pentru cei care se considera avansati exista problema zilei cu “mat in 2,3 sau mai multe mutari” . Speram sa gustati aceasta rubrica, care se pare ca nu face parte din problemistica ci din pozitii “rupte din viata de sahist”. Ea va continuat oricum, asta este clar si cred ca este un exercitiu pentru toti, ca sa vada matul zilei. De multe ori sa stiti ca se poate sa il gasiti mai greu. Ambele pozitii sunt foarte utile de stiut in practica, pentru ca este destul de greu de gasit la tabla, intr-o criza de timp inerenta sistemului actual. Cand stii despre ce este vorba si ai pozitii stiute si asemanatoare este totul mai simplu. Am vazut ca asta conteaza enorm in pregatirea pentru un concurs de sah. Si am vazut cel putin 4-5 pozitii care erau apropiate de ceea ce stiam eu din experienta. Si am avut dreptate in cele 4 cazuri ale altora la analiza si intr-un singur caz al meu. Asa ca nu treceti cu vederea aceasta rubrica pentru ca se poate sa va dea o mana de ajutor candva.

    octombrie 31, 2008 - 10:56 pm Raspunde
  • Daniel Bujor

    Eu voi continua s-o urmaresc, oricum…sper ca nu deranjeaza ca incerc sa dau niste “ajutoare”, iar daca voi considera ca pozitia e mai dificila, poate chiar si solutia…cred ca e un bun exercitiu pentru oricine, si (inca) o idee foarte buna din partea lui Iulian.

    octombrie 31, 2008 - 11:23 pm Raspunde
  • Costin Beiu

    si eu tot 2 mutari am gasit

    noiembrie 1, 2008 - 12:28 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.