Finalul zilei

Finalul zilei (Si al lunii…octombrie )

O  noua rubrica pentru cei dintre dumneavoastra care doresc si mi-au solicitat sa fac si rubrica “O diagrama pe zi” si “Matul zilei”. Desi timpul meu este din ce in ce mai putin, incerc sa maresc diversitatea subiectelor si sa aduc o paleta cat mai larga a fazelor partidei de sah. Pentru astazi am pregatit un final instructiv de turnuri, care este menit sa ne puna la incercare spiritul nostru de lupta pana la capat. Aici in acest final de turnuri in care albul are superioritatea unui pion, iar pozitia turnului negru este in lateral si nu in spatele pionului negru. Pe langa cele mentionate mai avem si regele pus destul de prost aici. Ramane de vazut ce cale vom reusi sa gasim in acest final in care ne imaginam ca trebuie sa facem remiza pentru a ne indeplini un obiectiv major. Ce parere aveti aici?

Finalul zilei

Negrul la mutare muta pentru a face remiza


2 Comentarii

 • Daniel Bujor

  Albul ameninta Te8+, urmat de transformarea pionului, iar la Rd7, de exemplu, urmeaza Td8+ Rxd8 si se transforma pionul, asa incat singura solutie este ascunderea regelui in spatele turnului, de unde apar 2 posibilitati…Te7 si Rf6.
  1…Te7 2.Rd4 si negrul nu mai poate muta regele pe coloana acoperita de turnul propriu iar 2…Td7+ 3.Rc5
  a)3…Tc7+ 4.Rb6 Te7 5.Tc8 si negrul va trebui sa sacrifice turnul pe pion sau albul va transforma pionul
  b)3…Te7 4.Rb6 Re5 5.Tc8 Te6+ 6.Rb7 si, din nou, albul va transforma pionul, sau negrul va trebui sa sacrifice turnul pe pion
  c)3…Td5+ 4.Rc4! si negrul are pe o sarcina suplimentara , pe langa apararea de sahul de turn urmat de transformare, si anume sa-si apere propriul turn de capturare, lucru pe care nu-l poate face,
  asa incat prima mutare a negrului este una paradoxala, si anume
  1…Rf6, o mutare care indeparteaza regele de pionul advers, cu continuarea
  2.Rd5 Rf5! 3.Rc5 Rf4 4.Rc6 Rf5 5.Rb6 Tf6+ 6.Rb5 Tf7! si albul nu va putea sa-si apere pionul cu regele propriu, pentru ca albul va continua cu sahurile, nici nu va putea sa mute turnul fara a-si pierde pionul, asa ca remiza e asigurata.

  octombrie 31, 2008 - 9:59 pm Raspunde
 • virgil

  O realizare frumoasa a lui Daniel. Atat problema cat si rezolvarea au fost la inaltime. Felicitari sincere din partea mea, care,recunosc, ar fi trebuit sa vina mult mai devreme.

  noiembrie 2, 2008 - 5:12 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.