Campionatul mondial de sah inainte si dupa divizare (I)

Sarbatoarea sahului mondial la Bonn pentru unirea campionilor

A inceput intalnirea mult asteptata dintre Viswanathan Anand si Vladimir Kramnik 1-1.

Au trecut deja 2 partide care nu au facut decat sa incite spiritele intre suporteri si comentatori si dintre amatorii de sah in general. Partidele nu s-au ridicat la intaltimea pretentiilor celor doi supermari maestrii, insa probabil ca totul are un scenariu bine stabilit de ambele parti. Razboiul psihologic poate atinge cote incredibile in aceasta intalnire de gradul 3 si aceasta pauza la fiecare 2 zile cred ca nu poate fi decat benefica pentru ambii candidati la coroana de campion al lumii, acum cand se unifica toate versiunile sub una singura. Am privit partidele live, si comentariile mai multor mari maestrii ai sahului, reputati profesionisti ai sahului. Nu stiu daca sunt prea multe lucruri de spus despre acest meci, pentru ca s-au scris atatea despre el, insa la fel de bine se mai pot scrie la fel de multe despre el.

World Chess Championship Bonn (GER), 14 x – 2xi 2008
Name Ti NAT Rtng 1 2 3 4 5 6 7 7 9 10 11 12 Total Perf
Anand, Viswanathan g IND 2783 ½ ½ . . . . . . . . . . 1 2772
Kramnik, Vladimir g RUS 2772 ½ ½ . . . . . . . . . . 1 2783

Sahul in ultimii 15 de cautari a unui campion mondial unic

Mi-am revazut in minte meciurile care au facut din Kramnik un campion mondial care a rezistat in conditiile in care Garry Kasparov s-a retras in 2005 din competitiile internationale. Daca este sa facem o paralela, amandoi au jucat impotriva lui Kasparov, cu rezultate contradictorii insa. Anand a jucat un meci foarte important pentru titlul mondial in varianta PCA pe vremea aceea. Imi aduc cu placere aminte ca de la inceput Kasparov a avut initiativa si a castigat categoric meciul. Pe vremea aceea erau in “picioare” gemenii din  New YorkMannhattan si acolo s-au jucat partidele acestui meci ramas in istorie. Dar sa mergem putin inainte de meciul lui Anand si sa vedem ce se intamplase inainte de acest meci si ce a dus pana la urma la schizma aceasta care a facut ca sahul sa se rupa in 2 asociatii si sa nu mai avem un campion mondial unic.

Puteti da click pe numarul de partida si sa vedeti partida respectiva!

Dati click pe nr partida
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Short 0 ½ 0 0 ½ ½ 0 ½ 0 ½ ½ ½ ½ ½ 0 1 ½ ½ ½ ½
Kasparov 1 ½ 1 1 ½ ½ 1 ½ 1 ½ ½ ½ ½ ½ 1 0 ½ ½ ½ ½


FINAL SCORE:  Kasparov 12½;  Short 7½

Nigel Short a fost un jucator promitator de copil, castigand o partida la Korchnoi la varsta de 10 ani. Incet, incet a urcat pe scara valorilor catre Olimpul sahist in timp ce s-a maturizat. Intrebat inainte de meciurile candidatilor ce adversar crede ca va ajunge in finala cu el, Garry a raspuns cu o tenta ironica si putin superioara:” El  va fi cu Short si va fi short( scurt )!” Din fericire pentru el, Garry Kasparov a avut dreptate in ceea ce a spus. Si emblema britanica a sahului, Nigel Short a trecut de Speelman cu 5,5-4,5, la intrecut apoi pe Boris Gelfand cu 5-3, a castigat nesperat  meciul cu Anatoly Karpov cu 6-4, si de Jan Timman cu 7,5 -5,5.

Kasparov- Short 12,5-8,5 , un meci “scurt

Insa prin nu stiu ce algoritm, FIDE a decis ca 20% din fondurile de premiere ale meciului de titlu mondial, sa treaca in bugetul FIDE. Meciul a fost imposibil sa se dispute in aceste conditii, si de aici a plecat tot ceea ce actualul presedinte al FIDE  Kirsan Ilymzhinov a dorit sa faca. Personalitatea lui Kasparov a dus la ruptura dintre FIDE si meciul dintre Kasparov si Short a fost scos in afara FIDE. Kasparov a reusit relativ repede sa ia masuri, si cred ca asta a fost si spre binele sahului mondial. Daca ne uitam la un caz similar, Bobby Fischer a renuntat si el la titlul mondial tot pentru binele sahului si pentru ca nimeni din administratia si conducerea forurilor nu cauta o cale de mijloc cu acesti jucatori de geniu, care culmea, in mare parte au dreptate. Acum jucam cu ceasuri Bobby Fischer, si tot ceea ce a cerut el acum este impus de FIDE. La fel ca si cu Fischer,  FIDE a promovat un jucator care nu ar fi fost la fel de marcant in varful piramidei sahiste, l-am numit aici pe Anatoly Karpov.

Karpov un favorit al sortii, la titlu mondial

Nu am diminuat cu nimic meritele acestui mare jucator, legenda a sahului mondial, insa nu stiu ce sa spun si unde era el acum, daca Bobby Fischer continua sa joace sah si nu se retragea din activitatea competitionala cu coroana pe frunte. Pentru a doua oara, Karpov este intrecut de Short fara dubii si ajunge printr-o manevra a FIDE sa joace finala cu un alt invins al lui Short la  2puncte, Jan Timman. Poate ca asta era criteriul pentru a alege un campion mondial fara pretentii si fara o personalitate marcanta, asa cum este cazul lui Fischer si Kasparov . Dupa ce a fost creata o noua organizatie PCA (Professional Chess Association) care sa sustina si sa poata sa faca posibila disputarea unui meci adevarat de titlu mondial intre Kasparov si Short. Au gasit si un sponsor pe masura ca sa faca fata evenimentului, ziarul Times din Londra si denumirea a devenit ” The Times World Chess Championship.” Meciul la jucat la teatrul Savoy in Londra, parca facut sa fie aproape de un Trafalgar Square unde era un centru sahist puternic de  la mijlocul anilor 1800. Premiul a fost de 2.500.000 de dolari si castigatorul a luat 5/8 din aceasta suma frumoasa.

Batalia infrantilor a fost jucata in Olanda intre Anatoly Karpov-Jann Timman 12,5- 8,5 dupa care Karpov a recapatat titlul mondial intr-un mod nesperat.

Aveti toate partidele de la acest meci de titlu mondial dand click aici

6 Comentarii

 • ALEKHINE

  IOI ce slab se jaoca in ziua de azi. Nu stiu ce sa spun, dar ALEKHINE i desfiinta pe acesti jucatori. ALEKHINE,Capablanca,Fischer,Karpov,Kasparov, erau jucatori cu 2 3 clase fata de toti care joaca sah in ziua de azi.

  octombrie 16, 2008 - 6:49 pm Raspunde
 • virgil

  Si eu cred ca actualii pretendenti la titlul mondial sunt departe de valoarea unor monstri sacri ai sahului, cum ar fi Capablanca, Alehin, Fischer, Karpov, Kasparov etc. Acest lucru se datoreaza teoretizarii si tacticizarii excesive a jocului. Sahistii contemporani par a fi niste robotei disciplinati care reproduc cu fidelitate variante teoretice consacrate in dauna creativitatii si a spectacolului. Punctajul Elo umflat artificial nu da masura adevarata a valorii acestor jucatori in raport cu cea a genialilor lor predecesori.

  octombrie 16, 2008 - 8:04 pm Raspunde
 • virgil

  Din galeria marilor genii sahiste am uitat sa-l amintesc pe marele Tal- un adevarat rege al capacitatii creative si spectaculare in sah.

  octombrie 17, 2008 - 11:14 am Raspunde
 • Deschapelles

  Alehin, da, un mare jucator, totusi se joaca alt sah in zilele noastre. Sa nu uitam ca totusi Karpov a fost unul din putinii campioni mondiali care a jucat BINE si a CASTIGAT turnee chiar si dupa ce a luat titlul – are si un record de turnee castigate am impresia. Spassky, Anand, Kramnik, Fischer(prin forfait) si chiar Alehin nu au jucat chiar asa de bine. Se pare ca titlul adauga o presiune in plus.

  octombrie 17, 2008 - 11:35 am Raspunde
 • ALEKHINE

  greseti. ALEKHINE dupa ce l a batut pe Capablanca a reusit niste turnee fenomenala. San Remo, Bled, Paris, Pasadena, Berna, Londra, Zurich. La aceste turnee Alekhine a jucat cu o putere de joc fenomenala, se pare nemaintalnita. Pur si simplu numai cand auzeaua ca joaca cu Alekhine tot tremurau Maroczy si ceilalti.

  octombrie 18, 2008 - 9:36 pm Raspunde
 • dixi82

  Nu cred ca ai dreptate.
  Compara nivelul jucatorilor in compania carora a jucat Alekhine la Bled, San Remo (aproximativ jumatate din competitori erau slabi) in comparatie cu turneele de mai tarziu.

  Uite si o statistica ceva mai detaliata, multumita lui Raymond Keene (valabila pana in 1978, deci ok pentru discutia de fata).

  Turnee importante castigate in timpul detinerii titlului mondial:

  -Steinitz: 0
  -Lasker: 5
  -Capablanca: 2
  -Alehin: 5
  -Euwe: 0
  -Botvinnik: 0
  -Smyslov: 0
  -Tal: 0
  -Petrosian: 0
  -Spassky: 1
  -Fischer: 0
  -Karpov: 7 (!) – asta in 3 ani de titlu

  Turneele lui Karpov sunt urmatoarele:

  – Liubliana-Portoroz 1975
  – Milan 1975
  – Skopje 1976
  – Camp. URSS 1976
  – Bad Lauterberg 1977
  – Las Palmas 1977
  – Tillburg 1977

  Amanunte interesante:

  – intre Alehin si Spassky nici un campion mondial nu a castigat locul 1 “undivided” (adica nu la egalitate cu altcineva) la un turneu international major.
  – Alehin are 5 turnee importante castigate, ultimul mare succes recunoscut fiind Zurich 1934, si aici MM Raymond Keene a fost generos si a inclus in lista celor 5 si asa-zisul Campionat European de la Munchen, 1942, organizat de nazisti.

  Ce vreau sa zic este ca, da, Alehin a fost un mare jucator,(e preferatul meu!) dar compania in care juca era ceva mai slaba decat cea in care Karpov castiga constant turnee foarte importante. Ai putea spune ca valoarea unui jucator iese sau nu in evidenta si prin juxtapunere cu alte valori ale timpului sau. De exemplu, daca n-ar fi existat Kasparov, Karpov ar fi fost considerat poate cel mai bun din toate timpurile, cel putin ca rezultate. Sau daca Fischer ar fi jucat in conyinuare, Karpov nu ar fi luat titlul poate niciodata, si Kasparov ar fi luat titlul de la Fischer. Sau nu 🙂

  octombrie 19, 2008 - 5:35 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.