Ecuador – aur cu peripetii la World Mind Sport Games

de Costin Beiu

MI Martha Fierro si MM Franco Matamoros au realizat un mare success prin castigarea medaliei de aur la blitz dublu mixt in competitia World Mind Sport Games. Echipa sudamericana a ajuns in finala invingand marile puteri ale sahuhului, China (Ni Hua si Hou Yifan) in sferturi si  Iran (Ehsan Ghaem Maghami and Atousa Pourkashiyan) in semifinale.

MI Martha Fierro  a devenit celebra dupa reusita de exceptie
In finala s-au intalnit cu echipa Indiei,  ambele runde ale meciului incheindu-se la egalitate, 1-1.  Pentru a afla cine este marea castigatoare, s-a jucat armagedon la masa baietilor.

Martha Fiero relaxata si concentrata pentru popularizarea sahului la un simultan

A existat si de data aceasta un « mic » incident in timpul armagedonului, Franco Matamoros scapand accidental o piesa pe jos dupa apasarea  butonului la ceas si sub presiunea timpului, nu a mai putut restaura pozitia. Arbitrii l-au declarat castigator pe Krishnan Sasikiran, dar Comitetul de Apel, apeland la fair-play, a decis rejucarea meciului.

MM Franco Matamoros in stanga un luptator si un favorit al Fortunei la…arbitraj

Va mai amintiti ceva asemanator?

Insa nu cu aceeasi decizie luata pentru Sabina noastra in meciul de la campionatul mondial feminin? Puteti sa revedeti sau sa vedeti dand click pe cuvintele subliniate. Se pare ca mai exista si fair play si arbitrii, totusi, de ce pot lua decizii diferite? Este un mister pe care va mai trece destul timp pentru al putea elucida, si asta trebuie sa vina de la cei care fac regulamentele asa cum le fac. Ar trebui sa se sesizeze sau sahistii de frunte sa aiba taria de a se unii pentru a face ceea ce Robert James Fischer a facut singur. Acum se vede valoarea a ceea ce nu acceptat el de la cei care stiu decat sa impuna niste reguli, care odata cu schimbarile majore din sah au devenit bizare, in neconcordanta cu ceea ce se intampla pe tabla de sah.

Trebuie mentionat faptul ca pozitia din primul meci se putea declara remiza, negrul neputand pierde in conditii normale. Dupa rejucarea meciului, jucatorul ecuadorian a castigat cu piesele negre, aducand medalia de aur tarii sale.

Aveti aici linkul catre cele 10 sectiuni la care s-a jucat sahul la aceasta competitie interesanta.

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.