Incepand de astazi vom avea cativa colaboratori care vor posta articole periodic si vor propune cititorilor diferite subiecte despre sah. Tin sa le multumesc pe aceasta cale, celor care mi-au scris si cu care am discutat despre aceasta posibilitate de a fi colaboratori pe acesta blog dedicat sahului. Oricine vrea si poate sa scrie despre sah poate sa ma contacteze pentru o colaborare. Cu cat vom fi mai multi cei care scriem, cu atat mai multi cititori si iubitori ai sahului se vor apropia de acest sport minunat, de sportul mintii.
Probleme de sah celebre si frumoase
de Iulian Costel Hritcu
Am intalnit 2 probleme de sah care m-au impresionat. Sunt culese din almanahul Planeta Sah.
Ideea de sacrificiu in sah
Prima problema ilustreaza perfect ideea sacrificiului in sah. Este o probleme veche, dar deosebit de spectaculoasa.
K. BAYER – 1856
Albul muta si da mat in 9 mutari.
Solutia se desfasoara fortat, dar pozitia finala este neasteptata.
1.Tb7 Dxb7 2.Nxg6+ Rxg6 3.Dg8+ Rxf5 4.Dg4+ Re5 5.Dh5+ Tf5 6.f4+ Nxf4 7.Dxe2+ Nxe2 8.Te4+ dxe4 9.d4#
Dupa ce a sacrificat sase piese, albul da mat cu singurul pion ce i-a mai ramas, in mijlocul tablei.
Paradoxul tempoului
A doua problema este mult mai saraca in numar de piese. Din acesta problema se poate trage concluzia ca in sah poti sa alergi dupa doi iepuri si sa prinzi unul dintre ei.
R. RETI – 1921
Albul muta si face remiza.
La prima vedere situatia albului pare disperata. Pionul propriu pare condamnat iar pionul advers este departe. Si totusi…
1.Rg7 pare o mutare neutra, resemnata. 1…h4 2.Rf6! Aici albul incepe sa spere 2…Rb6! Negrul pastreaza un tempo avans (2…h3? 3.Re6(d7) h2 4.c7 Rb7 5.Rd7=) 3.Re5!!=
Din acesta pozitie, remiza este evidenta. Daca continua cursa de transformare a pionului sau, albul isi va proteja si el pionul (3…h3 4.Rd6 h2 5.c7 Rb7 6.Rd7=), iar daca negrul captureaza pionul atunci realizeaza ceea ce parea incredibil la inceput, adica capturarea pionului alb (3…Rxc6 4.Rf4 h3 5.Rg3=)
De ce este impresionant acest studiu? Probabil din cauza iluziei de paradox al tempoului care face ca aparent timpul sa se scurga diferit pentru alb fata de negru. Explicatia este ca miscarile regilor pe tabla de sah se fac dupa o geometrie speciala, in care diagonala patratului este egala cu latura. De aceea regele alb poate merge pe diagonala, pastrand aceeasi distanta fata de pionul advers si sa se apropie in acelasi timp de pionul sau.
Am atasat aceste studii si in format pgn. Problema 1 si Problema 2
Daca nu aveti cu ce viziona partidele, descarcati aici gratuit Chessbase light
2 Comentarii
Diagramele de la problema 2 sunt un pic gresite. Descarcati problema in format PGN. Scuze.
august 25, 2008 - 4:20 pmScuze pentru eroare! Era aproape 5 dimineata si cred ca am facut din memorie diagramele, cum mai fac de obicei. Acum am reparat. Mi-am schimbat si eu viteza la calculator si sper de la 8-10 ore de munca la blog sa reduc la 6-7 si este bine. Astept si urmatoarele articole, Costel.
august 26, 2008 - 12:10 am