Rubrica pentru incepatori – Finalurile de dama contra pion avansat pe penultima linie

Rubrica pentru incepatori

Finalurile de dama contra pion avansat pe penultima linie ( a 7-a sau a 2-a )
La cererea cititorilor care au solicitat si o rubrica pentru incepatori, pentru cei care nu inteleg intotdeauna multe din lucrurile mai complexe, care se intampla pe acest blog. Am considerat ca pentru inceput este bine sa creem o rubrica pentru amatorul de sah, care o sa aiba in componenta lucruri pe intelesul tuturor iubitorilor de sah. In mailul care mi-a sosit pe adresa sahcuceausescu@gmail.com, unde cititorul ma ruga sa il ajut la finalurile de dama contra pion cu pionul pe penultima linie. Si asta pentru ca, spune domnia sa, a “reusit” sa faca remiza, in 2 de  astfel de finaluri, putin cam pretentioase pentru a fi castigate. Vom vedea in rubrica de azi, care se doreste a fi saptamanala cu cate o tema si exemple si cateva diagrame tactice mai simple insa pline de invataminte si continut.

Ascultam si acum la festivitatea de inchidere a Olimpiadei de la Beijing, cum comentatorii incercau sa faca o analiza pertinenta a rezultatelor reprezentantilor Romaniei la aceasta Olimpiada. Fata de celelalte tari mult mai dezvoltate, sportul nu este la noi o prioritate, si nu intotdeauna este selectionat cel care merita, ci cel care poate sa aiba conditii pentru sport. Baza piramidei de selectie este din ce in ce mai mica, si se pare ca rezultatele de la aceasta Olimpiada nu vor mai putea fi atinse! Desi daca stam sa judecam ca la alte Olimpiade Romania castiga peste 20 de medalii de aur, ni se pare totusi ca vremurile care sunt considerate de trista amintire vor fi de placuta amintire. Pentru astazi am pregatit trei diagrame mai usoare in care complexitatea sa fie mai mica. Vor urma si alte surprize, si lucruri pe care voi vi le doriti sa le vedeti aici. Asta depinde de comentariile voastre si de ceea ce doriti sa aflati! Eu voi incerca sa fiu alaturi de toti cei care iubesc sahul si vor sa vina catre sah.

In aceasta diagrama avem o pozitie care in mod normal se termina cu remiza.

Dama impotriva pionului ajuns  pe penultima linie pe coloanele a sau h si c sau f fara sprijinul regelui este remiza!

Dama contra pionilor adversi aflati pe linia 7 de pe coloanele marginale a sau h, precum si de pe  coloanele c sau  f, se termina in mod normal remiza, fara ca partea in avantaj sa beneficieze de ajutorul regelui.

In diagrama 1 avem un caz de infruntare a damei albe cu regele si pionul de pe coloana h . Si asta fara ajutorul regelui partii care este in avantaj. Planul de joc al partii cu avantaj, este de a da sahuri si de a da sahuri in zig-zag si de a se apropia de pionul care se afla la transformare.

Diagrama 1 Diagrama 2

Pionul este pe coloana h Pionul este pe coloana f

Pozitia este remiza aici cu pionul pe coloana h Remiza cu pionul pe linia 2, coloana f

In diagrama 1, albul nu poate face progrese, pentru a incerca sa reuseasca un avantaj. Planul de aparare al partii care are dezavantaj material este simplu. Regele negru trebuie sa ramana langa pionul sau, care ii este singurul atuu, cautand ca sa ramana, in cazul diagramei 1, pe campurile g1, g2, h1. Atentie! Ideea de castig a albului este aici sa ocupe campul de la h1! Asadar remiza nu poate fi evitata.

In diagrama 2 , albul nu poate face mare lucru, avand in considerare faptul ca in afara de sahuri albul nu poate face nimic. In cazul in care ideea de castig a albului este de a apropia regele alb de pionul avansat pe penultima linie. In diagrama 3 se poate vedea cum a evoluat pozitia dupa sahurile date de dama si acesta este momentul critic al pozitiei, in care negrul trebuie sa accepte doua lucruri: 1) ori sa intre in pozitia normala de castig a albului, in care regele negru ajunge in fata pionului la transformare, iar regele alb se apropie catre pion, pe care dama pana la urma il va captura cu acest ajutor pretios; 2) sa retraga regele ca in diagrama 3, in colt la h, pentru ca in cazul in care dama captureaza pionul negru sa fie remiza printr-o pozitie de pat a regelui negru.

Diagrama 3                                                                         Diagrama 4

Remiza prin pat (daca dama captureaza la f2)           Albul castiga prin aducerea regelui catre pion

Dama impotriva pionului ajuns  pe penultima linie pe coloanele b sau g si d sau e  este castigata insa trebuie adus regele treptat pentru a captura pionul avansat!

In diagrama 4 avem cazurile pionilor aflati pe coloanele b, d, e si g, in care albul castiga de fiecare data prin planurile mai sus mentionate: 1) sahurile damei pentru a aduce regele negru in fata pionului propriu si prin aceasta a castiga un tempo; 2) aducerea regelui alb  in sprijinul damei, treptat , atunci cand regele negru se afla in fata pionului propriu ( diagrama 4). Colaborarea dintre dama si rege aduce usor in aceste pozitii castigul partii care are dama pe tabla, si dupa ce reuseste sa captureze pionul avansat.

Pozitia dupa cum am vazut este remiza in mod normal, pentru ca regele este mai departe de locul unde este nevoie de el. Insa aici nu este negrul la mutare ci albul care reuseste sa  gaseasca, inainte de ajungerea pionului negru pe linia 7, o cale de a reusi sa castige.

SI pentru ca sa vedem ce se intampla si in pozitiile practice, avem o diagrama care ilustreaza foarte bine tema noastra de astazi.

Orr – Vajda, 2002

Albul muta si castiga

 

5 Comentarii

 • nicu valahu

  1.Dd1+ Rg2 ( 1…Rh2 2.Df3 Rg1 3.D:h3)
  2.De2+ Rg3 ( 2…Rh1 2.Df3+ Rh2 3.Rc3 Rg1 4.D:h3)
  3.Df1 h2 ( 3…Rh2 4.Df3 Rg2 5.D:h3)
  4.Dh1 ,si albul iese in castig dupa cum scrie si in interesanta lectie de mai sus!
  Multumesc pentru lectie, si le astept pe urmatoarele.

  august 24, 2008 - 4:51 pm Raspunde
 • ceausescuiulian

  Nicu Valahu: Cred ca albul poate castiga si mai simplu, insa demonstratia ta de mai sus, arata ca stii bine lectia si principiile ei! Si asta nu are decat sa ma bucure si sa continui aceste lectii despre problemele care va intereseaza. Si cateva diagrame de antrenament nu ar strica se pare. Multumesc si eu pentru audienta acestei prime lectii.

  august 24, 2008 - 6:17 pm Raspunde
 • MathPlayer

  1.Df2!! h2 2.Df1#

  august 26, 2008 - 5:16 am Raspunde
 • ceausescuiulian

  MathPlayer: Bravo Bogdan! Asta este dezlegarea diagramei. Ideea este ca sahul nu este un joc static si exceptiile fac foarte spectaculoasa lupta de idei. De fapt, combinatia face diferenta intre un jucator amator si unul care a studiat teoria.

  august 26, 2008 - 2:54 pm Raspunde
 • nicu valahu

  Multumesc mult, si pentru aceasta continuare a lectiei.
  Sunt pe pozitie…

  august 26, 2008 - 6:31 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.