Dezlegati misterul si spuneti-va parerea despre care din cei 13 campioni mondiali este vorba?
Incerc sa va aduc lucruri interesante si indedite in fata dumneavoastra. Aveti mai jos 2 diagrame in care albul muta si castiga. Albele sunt conduse aici de un viitor campion mondial. Sper sa va retin atentia si sa va spuneti parerea dupa ce rezolvati frumoasele combinatii de mai jos. Cand am descoperit partida si am pus-o pe tabla am simtit ca ceva nu este in regula. Dupa ce am analizat ce se intampla si cat de profunde sunt aceste frumoase mutari, un zambet mi-a spus si mi-a redat pofta de a analiza pozitiile de final cu o mai mare atentie. Nu de alta, dar riscam sa pierdem niste mutari din vedere, pe care le gasim noi sau altii la analiza cine stie cand. Cel mai greu este sa le gasesti la tabla cu presiunea timpului si a concursului. Sincer sa fiu , la momentul respectiv nu am vazut decat una din combinatiile magnifice de mai jos. Culmea este ca nici adversarul sau nu a intrat in aceste superbe demonstratii de virtuozie de sah, ci partida a fost comentata chiar de misteriosul campion mondial si acolo el spune ca gasise la tabla teribilele lovituri de traznet pentru negru. Maine o sa va dezvalui si misterul acestor pozitii, pe care le-a creat in imaginatia sa un mare campion al lumii. Haideti ca nu este greu caci sunt numai 13! Sper sa va poarte noroc acest numar si sa intuiti cumva stilul marelui campion .
P.S. Maestrul International Szabo Gergely , a avut trei incercari pe care le-a irosit! Asadar sa aveti grija ca partida nu este publicata sau in bazele de date.
Diagrama 1
Albul muta si castiga
Diagrama 2
Albul muta si castiga
2 Comentarii
Partida 1
1.Ce6+! Re7 (la fxe6 urmeaza mat in 2 mutari) 2.Cxd8 Txd8 ( dar nu stiu daca e suficient pentru victorie avand in vedere pionul liber si nebunul in schimbul turnului)
Partida 2
iulie 20, 2008 - 10:25 am1.Cd7! Txd7 2.Tfh1 si negrul pierde cel putin calitatea (daca incearca sa calveze turnul din a8 e mat). Interesant e ca nu vad ce ar putea juca negrul (in afara de a batea calul); de exemplu 1…f6 2.g6! si albul va dubla turnurile la urmatoarea mutare
Se pare ca am reusit 🙂 cumva sa intuiesc rezolvarile…ulterior am vazut partida si cele 2 variante (care nu au ajuns sa fie jucate)
iulie 20, 2008 - 10:48 am