Dincolo de eroare o noua diagrama si o analiza pana in zori

Eroarea ce a schimbat cursul studiului

Am revenit cu rezolvarea pozitiei ce a avut o evolutie interesanta, cu un scenariu de poveste, prin eroarea ce a fost descoperita de MI Gergely Szabo, si care a fost corectata punctual, acum urmand sa facem si tema pentru acasa. Ca sa va reamintiti pozitia corecta era urmatoarea:

Diagrama 1

Albul muta si castiga

Dupa mutarile: 1.Tc7+ Td7 2.Dc5+ Rd8 diagrama urmatoare ne arata alte valente ale pozitiei, practic imposibil de calculat si de intuit mai departe.

Diagrama 2

Pozitia critica a diagramei noastre, in care trebuie sa ne decidem ce vrem sa facem mai departe . In aceste puncte critice trebuie sa vezi, ce se poate schimba in bine si care este logica urmatoarei mutari in spiritul pozitiei. Sa observam linistit analizand mutarile posibile intai. turnul nu se poate muta pentru ca intra in joc dama neagra si impreuna cu turnul colaboreaza pentru mat.  Dama nu poate muta in alta parte pentru ca ar fi rau pentru alb. La 3.Df8+Rxc7 si negrul castiga. La orice alta mutare de dama care nu controleaza si campul f8 si turnul din c7 se pierde de catre alb ! Si atunci ramane regele de mutat, insa sperantele nu sunt prea mari daca a scapat regele negru de sub canonada alba. Nu este usor sa alegem o mutare buna de rege acum. Ne vine parca sa ne uitam cand la turn, cand la regina sa vedem inca o data daca nu putem sa schimbam ceva. 3.Rg6 sau Rf5 permite damei negre sa intre in joc pe diagonala b1-h7, dand sah la b1 decisiv. Se pare ca avem o mutare in care nu poate fi atins de atacul damei negre. 4.Rh5? si cade bomba 4…Td5+!. Dxd5 fortat, ( sacrificiul de turn musai sa fie acceptat , altfel se bate dama din c5 si negrul castiga). La 4.Rf6? avem Db2+si negrul castiga iarasi. La 4.Rf4 se leaga turnul si este capturat apoi. La 4.Rh4 avem egalitate insa dupa un frumos artificiu ce echilibreaza balanta. 4…Th7+! 5.Txh7 Dh2+si recupereaza turnul egaland.La 4.Rg4 urmeaza splendid 4…Td4+!. Daca albul nu captureaza , regele negru respira pe ultima linie si castiga imediat. Ce a mai ramas de vazut si de incercat, ramane singura mutare, dar ne este frica sa o incerca. 4.Rh6 se pare ca are mai multe puncte bune: Negrul nu mai poate folosi sacrificiul de la h7, pentru ca acum regele controleaza bine campul. Nu se mai poate sacrifica nici turnul pe d5 sau d4 cu sah, iar la d6 albul reia  cu dama dand sah si castiga. La 5…Da8 ? 6.Df8+ si captureaza la a8 dama. A ramas ceva ce nu am facut 4.Rh6!! ramane mutarea superba, de care eram vaduviti daca regele era la f5.

Pozitia interesanta care a rezultat cu regele la f5

Dupa ce am aflat de eroarea strecurata in aceasta pozitie, am incercat sa vad ce as putea sa scot din aceasta diagrama. Concluzia era ca albul castiga mult mai clar decat cu regele la g5, insa tot farmecul studiului, si “mutarea incantatoare si aproape imposibil de gasit din pozitia de start” ,dupa cum a spus MI Gergely Szabo, care analizase pozitia cu rege f5 si a sesizat  studiul nu mai are farmec asa si se pierde cheia studiului si esenta lui. Hai sa vedem ce am descoperit dupa cateva mutari, ceva cum rar se intalneste pe o tabla de sah: Dupa 1.Tc7+ Td7 urmeaza o varianta interesanta pentru ca la 2.Dc5+ Rd8 nu mai exista mutarea, fantastica putem spune, 3.Rh6!!. Asa ca am pierdut cateva ore pana in zorii acestei zile cu ceva analize si documentatie despre viitoare articole de sah. Acum putem insa continua cu 2.Dg5+! pentru a forta castigul, dupa cum se vede in diagrama:

Aici avem mai multe variante de refugiu ale regelui negru, ce sunt foarte interesante, spun eu, pentru ca nu vezi in fiecare zi un astfel de final. Vedem foarte curand despre ce este vorba. Variantele aici sunt: a)2…Rd6 3.Dg3+ Re7 (3… Rd5 4.De5#) 4.Dg7+cu captura turnului si mat imediat;                                   b)2…Re8 3.Dg8+ Re7 ( acelasi procedeu ca mai inainte )4.Dg7+ Re8 cu captura de turn si mat;           c)2…Rf8 3.Df6+ Rg8 4.Txd7 aici este varianta pe care am gasit-o salbatica si interesanta:

Ce joaca negrul cu un turn in minus, caci aici este momentul critic ? Avem notiunea cunoscuta de cei initiati de “turn turbat”. Adica turnul se sacrifica pentru a realiza patul in care se gaseste regele sau.  Aici avem putin schimbata notiunea in “dama turbata” desi procedeul nu reuseste, este de urmarit pentru aparare si atac. Asadar 4…Df4+! 5.Re6 Dc4+6.Re7 Dc5+ Dd6 8.Dg5+(Diagrama 1)

Diagrama1                                                             Diagrama2

8…De5+! dama se sacrifica din nou pentru a incerca remiza prin pat. 9.Rd8 ( Diagrama 2 ) Df6+! 10.Rc8 Dc3+ 11.Rb8 Tb7 si castiga . Sacrificiul damei a fost inutil, insa pentru toti cred ca este o expunere despre astfel de sacrificii tematice, cand se prevede pozitia de pat. Multumiri inca o data domnului MI Gergely Szabo, pentru ca mi-a dat ocazia sa gasesc sacrificiile de dama si pentru mine un prilej de a analiza un final foarte sugestiv si rar intalnit prin variatiile de combinatii.

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.