Egalitate cu marele maestru? Cititorii au cuvantul

De la un joc de blitz  intre un amator si marele maestru polonez Macieja, a ramas urmatoarea pozitie.

NN-Macieja Bartolomej, 2599

Albul nu a stat mult pe ganduri si a batut cu turnul pionul din b7, sperand ca a reusit remiza , si a propus remiza marelui maestru polonez. El s-a bazat pe faptul ca finalurile de turn contra turn si cal sunt remiza teoretica.

Si mai ales ca el mai are inca un pion, si-a frecat mainile, sperand ca va intra in “istorie” cu asa performanta! Pentru un amator este o mare performanta, chiar la blitz sa smulgi o jumatate de punct unui corifeu al sahului ca Macieja.  Dumneavoastra ce credeti, a reusit? Raspunsul il aflati in seara aceasta la intrebarea zilei de sambata!

Solutie: Maxima sahista spune ca “pe un jucator puternic  nu esti sigur ca l-ai batut pana ce ti-a intins mana si a semnat fisele”! Asa a fost si in cazul nostru cand amatorul a crezut ca a fost ziua lui norocoasa si va intra in istorie. Adevarul este ca a intrat, pentru ca diagrama a ramas pentru posteritate dar el a ramas vesnicul anonim necunoscut NN! Asadar dupa ce a batut la b7 a urmat imediat sah si tura, cu adevarat o strasnica lovitura! Calul trebuie capturat iar dupa a urmat ceea ce omisese la inceputul calcului sau superficial albul. 2… 0-0-0! Si totul se termina pentru ca albul ataca si turnul din b7 cu sah .

Un sah cu atac asupra turnului cu totul admirabil si foarte rar intalnit intr-o partida. Negrul a devenit erou insa…negativ. Este bine pentru istoria sahului pentru ca bogatia sa, s-a marit, iar acum avem un exemplu in plus pentru a evita astfel de incidente ce ne pot distruge linistea pentru  o perioada de timp, din cauza unei rocade mari!

3 Comentarii

 • Roxana

  SuperCursa!!!Se vede clasa marilor maestrii. De, daaca ai carte ai parte! Felicitari pentru blog este tare de tot si il actualizati!Si mai ales penttru articolele diverse. sa stiiti ca va citesc cu interes. Succes in continuare si sunt curioasa ce mai scrieti azi?!:)

  iunie 30, 2008 - 7:50 am Raspunde
 • ceausescuiulian

  Multumim Roxana!O sa incercam sa fim alaturi de cei care citesc despre sah si ma bucur ca ne citeste lumea sahista. Incercam sa avem o paleta cat mai diversa despre cat mai multe subiecte ce ni se par interesante. Multumesc din suflet si tie si celor care intra si ne citesc.

  iunie 30, 2008 - 8:56 am Raspunde
 • vasilica de la iasi

  bravo serif!
  si mie imi plac aceste curiozitati sahistice.
  tine-o tot asa si bafta multa in continuare.
  nu te descuraja. nu uita: ca sa devii campion mondial la sah este mai usor decat sa ai rabdarea si tenacitatea unui antrenor de sah.
  SUCCES !!

  iulie 15, 2008 - 6:32 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.