Supriza zilei din teatru – Siciliana de Aurel Baranga

Citisem despre aceasta piesa de teatru, in primul almanah “Planeta sah” din 1984. Cateva fragmente despre aceasta savuroasa comedie, in care sahul isi are un rol bine determinat, le-am citit in acel articol. Am urmarit mult timp sa pot viziona piesa, citind insa doar cartea. Cred ca va fi o surpriza placuta pentru toti iubitorii sahului, spiritului si al comediei.

Siciliana_Aurel Baranga

Siciliana (Teatru TV )
Adaptare Tv a piesei lui Aurel Baranga
Regia: Olimpia Arghir
Distributia: Diana Lupescu………………Fifi George Mihăiţă………………Miki Horaţiu Mălăele………………Bebe Elena Sereda…………………Mama Tinca Marian Hudac………………..Tache Valsamache Matei Alexandru……………..Anton Androne Mircea Diaconu………………Tiberiu Cezar Sicosan Rodica Sanda Tutuianu…….D-na Valsamache

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=mMeFBQHEjVg]

Siciliana (Teatru radiofonic)

Siciliana_tradio

Siciliana (Teatru radiofonic) de Aurel Baranga
Distributie :
Mihai Fotino (Mişu Fortino)
Grigore Vasiliu Birlic
Rodica Tapalaga
Natasa Alexandra
Coca Andronescu
Dem Radulescu

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=azCxv1MNNdU]

5 Comentarii

 • Gabi

  Ca lumea, o sa am o seara de teatru la domiciliu. Planeta Sah 1984 a insemnat primul meu studiu sahist, dar aprofundat din scoarta-n scoarta, pana s-au rupt filele …. E adevarat ca urmatoarele Planete au fost si ultimele “studii” 🙂 Vorba ceea, “teoria ca teoria, practica ne omoara.”
  Nu stiu cine au fost realizatorii acestor superbe Planete, dar au din partea mea toata admiratia. Prin aceste carti am descoperit fantastica lume a sahului.

  martie 21, 2013 - 6:13 pm Raspunde
  • ceausescuiulian

   Gabi:Din cate stiu eu au lucrat foarte multi oameni pasionati la aceste “Planeta sah”, insa cred ca Uli Friedberg Valureanu a fost unul dintre principalii realizatori. Am vorbit cu ceva timp in urma cu Uli Valureanu, care este plecat in Israel, stiu ca vroia sa vanda toata biblioteca sa “en gross”, nu la bucata. A fost una din frumoasele initiative din lumea sahului, care vor razbate peste timp, anul viitor se implinesc 30 de ani de la prima “Planeta sah”. Daca nu ma insel, in 1985 au aparut doua numere, un numar estival fiind editat cu mult entuziasm, primite cu la fel de mare bucurie.

   martie 21, 2013 - 7:00 pm Raspunde
 • niki

  Ce vremuri! Existau computere cu calitati minime, cred si un program de sah pe care un candidat de maestru il spulbera. Presa scrisa era la putere, pt ca tv sau alte surse de informare erau politica de stat. Revista romana de sah era devorata. Pt ziarul Sportul trebuia sa fi devreme la chioscul de ziare, altfel prindeai doar Scanteia. Pana si Saptamana sau Flacara aveau cateva pagini extrem de interesante dupa ce treceai de prima parte a ziarului plina de osanale aduse regimului. Erau multe restrictii, insa imi aduc aminte cu placere de sutele de participanti la turneele open de la mare, la finalele capitalei care strangeau 2-300 de sahisti la start. Sahul era realmente un refugiu si o placere in acelasi timp pt multi.

  martie 21, 2013 - 7:36 pm Raspunde
 • Gabi

  Multumesc. Acele Planete sunt “mana” unor artisti. Aveau de toate, partide celebre, deschideri, probleme, istorioare, ilustratii, toate inlantuindu-se intr-un “ceva” iesit din comun. Mi se pare ca ultima Planeta a fost in ’88 sau poate ’89. Si da, ce vremuri, cand in parcuri se manca sah pe paine, Am ramas si eu cu nostalgia acelor timpuri, dar si cu parerea de rau ca nu am inceput sa joc sah organizat de atunci. Sahul si lectura erau intr-adevar un refugiu, acum savuram libertatea deplina a prostului gust si a hahaielii programate care, intr-un final, ne vor duce spre un mare nicaieri. Cat despre sahul cu calculatorul, am avut posibilitatea in ’89 de a juca cu un program incarcat pe o disketa, dar muta o data la 2 ore si cand il puneam in dificultate, se cam bloca, zicea “pas” 🙂 Cine ar fi crezut atunci ce va urma din punctul asta de vedere? M-am intins cu vorba si a batut deja gongul la piesa de teatru …

  martie 21, 2013 - 8:38 pm Raspunde
 • medeletgabriela

  Ultimul număr din Planeta Șah a apărut în anul 1990.

  martie 22, 2013 - 7:52 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.