Probleme de logica la inceput de saptamana (36)Incerca sa reiau aceasta rubrica dupa o pauza destul de lunga.

Cred ca la inceput de saptamana cand nici iarba nu creste, un imbold primit din partea unor probleme de logica ar fi binevenit pentru “demarajul” mintal necesar unei noi saptamani. Sper sa fiti mai inspirati decat sunt eu lunea.

Problema 1

Doi caiacisti, care aveau aceleasi abilitati si forte de vaslire, au vaslit pe aceeasi distanta, numai ca primul a vaslit pe un rau, jumatate din distanta in aval, si jumatate in amonte, in timp ce al doilea a vaslit pe un lac unde nu existau curenti.

Care dintre ei a terminat primul?

Problema 2

Jack London a scris cum a participat la o cursa cu sanii trase de caini, intr-o sanie trasa de 5 caini husky. Timp de 24 de ore cainii au mers cu viteza maxima, dupa care doi dintre caini au fugit. London, rmas cu numai 3 caini, a fost incetinit proportional, asa ca a ajuns la finalul cursei cu 48 de ore mai tarziu decat planificase. Daca atelajul ar mai fi fost complet pentru inca 50 de mile, nota London, ar fi avut o intarziere de numai 24 de ore.

Pe ce distanta s-a desfasurat cursa?

Problema 3

Matematica antica de pe timpul romanilor avea scop practic. Iata o problema romana legata de mostenire:

Un roman care era pe moarte a lasat un testament in care a stipulat ca sotia sa gravida urma sa primeasca 1/3 din averea lui daca urma sa nasca un baiat (restul urmand sa-l primeasca acesta), si 2/3 din avere daca avea sa dea nastere unei fete (aceasta urmand sa primeasca restul). Curand dupa moartea acestuia vaduva a nascut 2 gemeni, un baiat si o fata.

Cum ar trebuie sa se faca impartirea averii, astfel incat termenii testamentului sa fie respectati cat mai exact posibil?

Problema 4

Intr-o zi, un tanar si un batran au plecat din sat spre oras, unul calare, iar celalalt cu masina. La un moment dat, daca batranul ar fi parcurs o distanta de 3 ori mai mare decat cea pe care o parcursese deja, ar mai fi avut de parcurs jumatate din distanta pe care acesta o mai avea de strabatut la acel moment, iar daca tanarul ar fi parcurs jumatate din distanta pe care o acoperise, ar mai fi avut de strabatut o distanta de de 3 ori mai mare decat cea pe care o avea la acel moment.

Cine a calarit?

Problema 5

Un contabil le-a cerut fiecaruia din cei 4 copii ai sai sa se gandeasca la un numar din patru cifre.

“Acum transferati prima cifra a numarului la sfarsit, adunati cele doua numere (de ex. 1234 + 2341=3575) si spuneti-mi rezultatul.

Andrei: 8612

Bogdan: 4322

Cristina: 9867

Daniela: 13859.”

Cu exceptia Cristinei, toti ati gresit! a spus contabilul. Cum si-a dat el seama de asta?

ALTE POSTARI RELEVANTE

3 Comentarii

 • Vlad Teodor

  Problema 1.
  Un calcul simplu arata ca primul a terminat cel care a vaslit pe lacul unde nu existau curenti.

  Problema 4.
  Daca distanta totala este “d”, din datele problemei rezulta ca batranul parcursese B=d/7 iar tanarul T=2*d/9. Cum T>B, daca viteza masinii este mai mare decat cea a calului, deducem ca batranul este cel care a mers calare.

  Problema 5.
  Orice numar “N” de patru cifre are forma
  N=1000*m+A,
  unde “A” este un numar format din trei cifre. Prin aplicarea algoritmului din problema rezulta numarul
  M=1001*m+11*A=11*(91*m+A),
  care este divizibil cu 11. Rezultatele lui Andrei, Bogdan si Daniela nu sunt divizibile cu 11 (iar al Cristinei este), deci cei trei au gresit undeva.

  aprilie 5, 2010 - 8:26 pm Raspunde
 • dan bujor

  Corecte raspunsurile.

  aprilie 6, 2010 - 6:47 pm Raspunde
 • Gabriela

  Problema 3,
  toată averea a primit-o văduva.

  aprilie 6, 2010 - 8:04 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.