Teoria deschiderilor – Caro Kann – varianta schimbului

de Adrian Stanca

Din capul locului trebuie sa lamurim unele aspecte. Subsemnatul nu este de fel specialist in teoria deschiderilor. Din motive pe care le voi explica la timpul potrivit ma numar printre aceia care evita caile batatorite ale teoriei, atras mai mult de variante mai putin jucate. Asadar nu voi prezenta aici nu stiu ce variante stufoase si superanalizate pana inspre mutarea 30 (s-a ajuns ca unele variante sa mearga cu analiza pana in finalul partidei, ba chiar si acela, finalul, e superanalizat!). Sunt cu totul de acord ca pentru a ajunge mare maestru e absolut necesara introducerea in repertoriu a unor asemenea deshideri ‘’la moda’’. Dar drumul pana acolo e lung si anevoios, si 99,99% dintre noi nu vor ajunge niciodata acolo.

De altfel, liniile de joc care urmeaza sunt simple idei, pe care le propun spre dezbatere. Ele sunt un exemplu despre cum fiecare jucator isi poate crea ‘propria teorie’, potrivita propriei personalitati, propriului stil de joc.

Departe de mine intentia de a sugera ca aceste variante sunt cele mai bune. Ele nu ofera albului decat egalitate, ca sa fiu cinstit. Dar pentru mine se potriveste de minune caci trec de deschidere fara batai de cap “Aaaa, ce se juca aici? Se joaca h3 acum sau la urmatoarea? In carte scria ceva de o compensatie pentru cei doi pioni sacrificati, dar ce naiba ar trebui sa joc aici? “. In plus, ajuns in jocul de mijloc, cunosc ideile principale, am cateva planuri de joc la indemana in functie de cum joaca adversarul . Si ma simt bine jucand pozitiile astea, le joc cu incredere. Se poate vedea si in exemplele de mai jos, cum am reusit sa fac fata in partide impotriva unor jucatori cu 2-3 clase peste mine (o clasa = 100 puncte Elo).Chiar m-as bucura daca s-ar gasi printre dvs cineva care sa ma ‘urecheze’, sa-mi arate unde gresesc, cu argumente.

Articolele “teoretice” pe care m-am apucat sa le scriu se adreseaza acelui tip de jucator de concurs care nu are timpul si rabdarea sa memoreze teorie. Acest jucator are nevoie doar de linie simpla de joc, sa memoreze cat mai putina teorie, dar in care sa cunoasca ideile de baza.

Asadar, primul articol se va referi la o idee personala din Varianta schimbului din Caro-Kann care incepe asa: 1.e4 c6 2.d4 d5 3.exd5 cxd5 4.Nd3. Ideea mea pe care o voi discuta acum este 1.e4 c6 2.d4 d5 3.exd5 cxd5 4.Ce2!? Chiar daca e aparent impotriva regulilor de baza, deoarece am mutat calul pe ruta nebunului si l-am blocat bla-bla-bla, pe de alta parte calul are la dispozitie alte rute mai interesante decat cele conventionale pe care le are din f3. Ma refer in principal la Ce2-f4-d3, manevra de baza pe care o folosesc.

O sa ma refer mai intai la ordinea de mutari, caci am descoperit si aici ceva interesat. La inceput jucam Ce2 la mutarea a 2-a ca sa ajung prin intervertire la aceeasi pozitie de la mutarea 4. Dar am observat ca dupa 1.e4 c6 2.Ce2!? negrul devine suspicios, si de multe ori muta altceva 2…e5, sau 2…g6 sau 2…d6 sau chiar d5 si ia cu dama la d5. Pe cand daca aman Ce2 pentru mutarea a 4-a, negrul continua sa mute repede si natural, asteptandu-se la la Atacul Panov (1.e4 c6 2.d4 d5 3.exd5 cxd5 4.c4) sau altceva din Caro-Kann. Din experienta mea, in 95% din cazuri in care am inceput cu 1.e4 c6, am ajuns sa joc varianta cu 4.Ce2. Foarte rar mi s-a intamplat sa intru in Scandinava: 1.e4 c6 2.d4 d5 3.exd5 Dxd5. Dar asta nu e o problema, un jucator de e4 trebuie sa fie pregatit sa joace din cand in cand si Scandinava. Repet, se intampla totusi foarte rar, deoarece un jucator care incepe cu 1…c6 se cheama ca doreste sa joace Caro-Kann, nu Scandinava, si nu va face trecerea in Scandinava fara motiv. Si de altfel, odata ce a inceput cu c6, negrul are sanse f. mici sa mai intre in Scandinava, ordinea de mutari de mai sus e doar o exceptie, albul poate juca 1.e4 c6 2.d4 d5 3.e5 si adio Scandinava.

Dar iata obiectivele si ideile prinicipale pe care le am atunci cand joc asa numita “Caro-Kann cu Ce2”:

  • Schimbarea nebunului de alb, de preferabil cu nebunul de alb al negrului ;
  • Amplasarea calului in d3 (Ce2-f4-d3);
  • Impiedicarea impingerii e6-e5 de catre negru (cu, calul in d3, e suficient Te1, si, eventual, schimbarea nebunului de negru advers, in caz ca negrul il paseaza pe diagonala b8-h2), si in general stabilizarea structurii de pioni, a nu da ocazia adversarului sa realizeze spargeri neasteptate;
  • Manevre pentru crearea de slabiciuni in lantul de pioni advers ( pe flancul damei de obicei subminez pionii a si b prin a4-a5, sau il schimb pe pionul b advers, si negrul ramane cu o slabiciune; pe flancul regelui e posibila impingerea f4-f5, si daca negrul ia la f5 ramane cu d5 slab, iar daca nu ia la f5, iau eu la e6 si negrul ramane cu e6 slab);
  • Cautarea unor avanposturi convenabile pentru figurile usoare (pentru cai, cele mai usor de obtinut sunt campurile c5 si e5, care sunt in general la discretia albului). Uneori am gasit si avanposturi pentru nebunul de negru; am jucat un cal pe c5 a urmat un schimb de cai, am luat cu un pion si mi-am amplasat un nebun pe d6)


Ma rog, sa nu va inchipuiti acum ca totul e atat de usor pt alb si negrul asista neputincios si bate pasul pe loc asteptand resemnat sa piarda! Observati ca structura de pioni e identica cu cea din gambitul damei, dar culorile sunt inversate. Pe mine m-a ajutat f. mult sa observ acest lucru, avand o bogata experienta in gambitul damei la negru. Numeroasele infrangeri pe care le-am suferit in adolescenta in gambitul damei m-au facut si invatamintele trase din ele (“Nu o sa mai joc gambitul damei niciodata!”) m-au facut sa-mi dau seama ca am de data asta, cu albele, o varianta mult imbunatatita. Fiind cu albele, beneficiez de minim un tempo in plus, si in general pot sa am initiativa. In plus daca negrul nu-si da seama de asemanarea de structura de pioni, nu va juca atat de exact, de robotic precum in gambitul damei, continuand sa piarda tempouri!

Asadar, ideile principale de joc ale negrului ar trebui sa fie, in mod logic, cele din gambitul damei la alb:

  • Executarea atacului minoritatii cu pionii a si b; e f dificil sa reuseasca, cand albul are un cal pe d3 impingerea b5 lasa un ‘gauroi’ pe campul c5;
  • Impingerea e6-e5; e f dificil de reusit odata ce albul s-a asezat ca la carte; practic nu am primit niciodata e5 in conditii optime pentru negru;
  • Specularea slabiciunilor pe campuri albe ale albului prin manevre de cai; acesta e intr-adevar un mic ‘bug’, principala concesie ce o face albul inca de la primele mutari cand schimba nebunul din d3. Dupa cum albul are la indemana campurile c5 si e5, si reciproca e valabila, campurile c4 si e4 sunt la indemana negrului. De aceea albul trebuie sa le tina sub control pe cat posibil (calul din b1 dezvoltat pe d2 ajuta de obicei), si sa le aiba in vedere cand isi impinge pionii (un f4-f5 nu poate fi bun daca negrul isi amplaseaza un cal pe e4)


Ca sa rezumam, toata varianta pe care am prezentat-o nu este o intrecere de memorare a mutarilor precum in variantele ‘hype’, ci o modesta lupta de idei si planuri de joc, in care sper ca dvs veti avea idei mai bune in urma acestui articol.

Iata mai jos cateva partide jucate de mine in aceasta varianta. Nu incerc sa ma laud acilea, chiar as prefera sa gasesc si sa dau exemple jucate la nivel de mare maestru, dar pur si simplu… nu am gasit. Am consultat Megabase2008, dar nu am gasit partide relevante in afara de cele jucate de mine. Am gasit 4 partide, dintre care doua erau jucate in campionate de under 14 feminin, una jucata intre doi tipi cu elo f. mic (ganditi-va la o partida jucata intre doi nene in parc), si una jucata intr-adevar la nivel de Elo 2200-2300. In aceasta singura partida albul a jucat insa imediat Ce2-g3 si desi partida e destul de buna… nu e relevanta.

(1) Stanca,Adrian (2110) – Mateuta Gabriel (2315) [B10]

Divizia A Baile Herculane (9), 13.10.1996

1.e4 c6 2.Ne2 d5 3.exd5 cxd5 4.d4 g6 5.Nf4 Bg7 6.c3 Nf6 7.Bd3 0-0 8.0-0 Nc6 Urmeaza o partida tensionata, cu greseli de ambele parti, tipica pentru o partida cu miza. Partida se juca in ultima runda intr-un meci pe echipe; in timp ce echipa mea isi apara saracia si nevoile si locul in Divizia A, echipa adversa avea nevoie de victorie pentru a intra in Superliga… 9.Re1 trebuie impiedicat e7-e5, daca e posibil 9…Bg4 10.f3 Bd7 11.Bf1 mi-as fi dorit sa-mi plasez un cal pe campul d3… 11…Bf5 12.Bd3 de aceea am pus nebunul la schimb. 12…Bd7 Mateuta si-a dat seama de intentiile mele, si nu schimba nebunul, in ciuda faptului ca nebunul din d3 e mai tare decat nebunul din d7. 13.Qb3?! m-am lansat intr-o actiune dubioasa, fara nici o perspectiva; trebuia sa-mi termin dezvoltarea cu Cal a3 si nebun din c1 undeva. Regretatul mare maestru Ghitescu spunea “cand nu stii ce sa mai muti, muta regele!”. Spusele dansului se verifica, caci iata, dupa 13.Qb3 Fritz arata =, pe cand dupa 13.Kh1 (un mod de a zice ”pas”), raman cu +/= 13…Na5 14.Qa3?! Re8 15.Bf1 b5 16.Nd3 Nc4 profitand de balbele mele, negrul preia initiativa 17.Qb3 Nh5 18.g4!? m-am slabit la rege, dar numai asa puteam impiedica e5. Nu puteam permite e5 inca, nu-mi terminasem dezvoltarea. 18…Nf6 19.Bf4 h5 20.h3 Nh7 negrul e consecvent planului de a impinge e5, si vrea sa o faca cat mai repede. Poate ar fi trebuit sa aiba rabdare, sa pregateasca impingerea mai temeinic, spre exemplu cu Bc6, Nd7 si f6 (schimb intermediar hxg4) 21.Qd1 e5? negrul deschide jocul imediat, cam pripit,  cu pretul uni pion. 22.dxe5 Qb6+ 23.Kh1 g5 24.Bg3 hxg4 25.hxg4 f5?! negrul complica pozitia la maxim, incercand sa profite de criza de timp a mea. 26.b3± Ne3? [26…Qh6+ 27.Kg1 Nb6 28.Nc5 f4 29.Bf2 Qc6 30.Na3 a6 31.Nd3± si negrul pastra sanse in continuare] 27.Rxe3!

14

27…f4 [27…Qxe3?? 28.Bf2+-] 28.Nxf4 gxf4 29.Bxf4 Rf8 [29…Bh6 30.Qxd5+ Kh8 31.g5 Bxg5 32.Bxg5 Nxg5 33.Qd4 Qh6+ 34.Kg1 Rg8± ..si in ciuda celor trei pioni in minus, negrul are amenintari f. periculoase] 30.Qxd5+ Kh8 31.Qxd7 Rxf4 32.Qd3 Rd8 33.Qe2 Bh6 34.Na3 Rff8 35.Re1 Bxe3 36.Qxe3 Qxe3 37.Rxe3 am scapat din clinciuri cu un mare avantaj material; restul nu mai necesita  comentarii. 37…Rd1 38.Kg2 a6 39.Nc2 Ng5 40.Nd4 b4 41.Nf5 bxc3 42.Rxc3 Rd2+ 43.Kg3 Re8 44.Re3 Rxa2 45.f4 Ne6 46.Bc4 a5 47.Nd6 Re7 48.f5 Nc7 49.Nf7+ Kh7 50.Kf4 Rh2 51.Rd3 Rf2+ 52.Kg5 Ne8 53.f6 Nu am jucat prea grozav; a fost prima data cand am incercat deschiderea; mai mult nu am reusit sa obtin initiativa; totusi, asezarea mea s-a dovedit ”casabila” si a rezistat la loviturile pe care a incercat sa le aplice adversarul. 1-0

Partea a 2-a a acestui articol saptamana viitoare.

Aici puteti viziona partida

Aici aveti partida in format pgn

Aici aveti partida in format ChessBasse

  • rodantero

    Excelent articolul…mai ales pentru cei care, de asemenea, nu au timp, chef, disponibilitate, sa invete deschideri, si din motivul asta nici nu mai ajung in jocul de mijloc 🙂 . Si eu am jucat de multe ori varianta schimbului in Caro-Kann, tocmai pentru a nu intra in variante necunoscute (de mine) si stiute de adversar, fara a avea insa un plan pus la punct in continuare. Astept continuarea pentru ca ma intereseaza foarte mult.
    P.S. Ai ceva pregatit si pentru “franceza”? 🙂 .

    ianuarie 13, 2009 - 8:24 pm Raspunde
  • Catalin

    Ti-aduci aminte de partida noastra jucata in 2005 ?Ai pierdut,e drept nu datorita deschiderii,totusi unele puncte slabe in argumentele tale ar fi:
    -nu vad de ce trebuie sa schimbi nebunul de alb,mai ales ca ai un pion in d4.Eu am observat(poate ma insel)ca in ultima vreme marii maestri evita schimbul acestui nebun.
    -nu ai primit niciodata e6 e5 pentru ca nici unui Caro-Kannist sanatos la cap nu i-ar trece prin minte sa joace asa ceva !
    In rest ce sa zic,e dificil sa sustii sau sa contrazici o varianta care se bazeaza pe planuri si nu pe mutari concrete,in orice caz,nici nu banuiam ce-ti trecea tie prin cap.Am vazut acum…
    Si in final,un jucator cu ceva experienta,isi da seama(poate asta si vrea)ca joaca un Karlsbad inversat.Eu asta voiam…

    ianuarie 13, 2009 - 9:42 pm Raspunde
  • Catalin

    Nu stiu cum sa fac sa postez partida.In orice caz,nu apare in Mega2008,o lipsa a celor de la Chessbase -)

    ianuarie 13, 2009 - 9:43 pm Raspunde
    • ceausescuiulian

      Catalin: Poti sa o copiezi la comentarii si o putem posta noi Catalin pe blog. Asta daca nu vrea si Adrian sa publice vreo partida castigata la tine…Si nu stiu cat sunt de solide contraargumentele tale pentru ca si eu sunt jucator de Caro-Kann si la alb si la negru. Depinde ce planuri de joc ai pentru jocul de mijloc si final ca sa pastrezi nebunul de alb, cand joci cu albul, iar sa stii ca am vazut destule partide “serioase” care au avut ca idee strategica a negrului, strapungerea e5…Sunt curios sa vad partida si o sa am grija sa il conving pe Adrian sa o publice intr-un articol viitor cu comentariile sale.

      ianuarie 13, 2009 - 9:54 pm Raspunde
  • Marius Ceteras

    Cand joci cu albul si negrul opteaza pentru o deschidere statica iti poti permite sa joci aproape orice la primele mutari. Nu cred ca 4.Ce2 e mai buna sau mai rea decat 4.Nd3, e doar o alta optiune, negrul trebuind sa se multumeasca in ambele cazuri cu o pozitie egala in deschidere.
    Mai greu e sa improvizezi cu negrul. 🙂

    ianuarie 13, 2009 - 10:02 pm Raspunde
  • serbanoiu marian

    nu pot sa-bla- inteleg o chestie?legat de articolul “bla bla Cd2”-teoria deschiderilor de strong chess player Stanca Adrian -de ce ne explici ceva ce toata lumea stie ? principiile de strategie clasice pe care toti le cunoastem!sunt scoase de colosii sahului modial in decursul timpului. fiecare din noi avem cate o prtida buna la un numar de n partide in negura anonimatului, asa ca stimabile strateg noi “muritori de rand”ai sahului care nu vom atinge teluri mari in sah pentru ca nu avem talentul daruit de mana natura nu ptr faptul ca eu imi zic in gand:” ce mut aici? ce fac aici? dar ce urmeaza?” totul se datoreaza potentialului meu care a atins apogeul si din pacate trebuie sa recunosc ca nu pot fi jianu ,chirila ,lupulescu, mateuta g,dar cate o remiza mai scoatem si noi cu ei ori chiar ii batem din neatentia si substimarea adversarului, da asta e cuvantul subestimarea adversarului intelgi?
    tu de fapt ai vrut sa ne arati cat de mult a crezut mateuta ca te va bate fara probleme nu? dupa analiza mea reiese: mateuta nu a calculat nimic si tu esti costient ca te intalnesti rar cu accidente in genul cum am remizat si eu cu chirila 2470 dupa 50 mutari la braila anul trecut si am reusit chiar sa inving un m e drept cu elo de aprope 2200 in 25 de mutari tot pe strategie e drept era la activ dar sa revin ma invins arghirescu marius 1940 si jega parca si ma pus acolo unde imi e locul la jumatatea clasamentului(uneori chiar mai jos) adica in pluton!in concluzie nu toti putem fi maradona ,tyson,nadia ,capablanca ori inegalabilul fischer care stim cu toti ca a rasturnat toata scoala de sah sovietica, a spulberat sahul mondial prin usurinta daruita de talaentul oferit de divinitate ! distinse autor de strategii noi care avem deja o varsta suntem precum pescarul amator care merge la balta are scule dar nu prinde decat carasei si uneori da lovitura cu crapul 5 kg!stimabile eu am 34 de ani si iti multumesc atat eu cat si colegi de genaratie ca sa nu mai spunem ca si cei care sunt cu mult mai inaintati in varsta ca iti multumim ptr articolul daruit noua care e demn de noi pescarii amatori! nu stiu in ce categorie esti ori in paradisul sahului? ori in al pescarilor amatori?tu alegi acum habitatul e la dispozitia dv. un lucru e clar strategia si calculul fara teoria deschiderilor =pescar amator te asteptam sa revii printre noi muritori care luam tot ce ne arunca zeii pe jos si ne rugam sa prindem pestele mare macar o singura data in viata !cand iti revii te asteptam …si te rog man nu fii suparat dar in romania toti fac teorie practica ne omoara asa incat inceraca sa te obisnuiesti cu ideea:”soarta e soarta iar viata nu e decat o parere ” e din shogun si tare nu? mai stiu una tare : “treci zi treci noapte apropie-te moarte”

    ianuarie 13, 2009 - 10:07 pm Raspunde
    • ceausescuiulian

      serbanoiu marian: Nu stiu de unde atata vehementa pentru un articol pe care eu il consider interesant si foarte bun. Din ce punct de vedere il consider asa? Ma gandeam ca vor aparea imediat destule voci impotriva unuia sau altuia care scrie articole teoretice in Romania. Cate articole teoretice ati mai citit in ultimul timp si unde? Sunt foarte curios sa vad cine imi raspunde tot in romana, caci articolele teoretice in limba romana infloresc sunt inaltatoare dar lipsesc cu desavarsire. Aseara discutam cu Adrian si ma intreba cum mi se pare articolul. L-am citit si am descoperit ca el atinge destule lucruri noi si originale, care nu se prea gasesc pe nicaieri. Nu suntem mari maestrii si scriem si noi dupa puterile noastre. Mai ales ca in Romania exista atata lipsa de teorie, incat inclinam sa cred ca vor fi destul de bine primite articolele “personale”. Eu ma gandeam ca sa si traducem teorie, dar parca este mai bine sa mai scriem si noi putin istoria. Cel putin aici pe blogul asta. Nu sunt contra criticilor argumentate si stiu ca si tu ai sistemele tale la ambele culori in care crezi si pe care le-ai testat suficient de bine cu jucatori tari in concursuri.Astazi, daca ai vazut Arescenko a pierdut la un jucator sub 2200. Cum sa invingi un mare maestru mai usor? In apele teritoriale ale lui sau in apele in care tu creezi propriul curent? Dupa parerea mea este un succes inceputul articolelor de teorie, deoarece nici tu si nici Catalin nu ati dat nici un argument despre sah evident, cu care ati fi demontat varianta lui Adrian. Mi se pare ca seamana cu varianta lui Dieter din Siciliana Ce2 asta? La fel i se dadusera si lui destule peste nas ca joaca precum amatorii. A tacut si a inghitit in sec si a cules destule scalpuri cu varianta care ar putea sa poarte numele sau cred eu. Eu nu zic sa nu criticam dar cu ceva argumente mai aproape de sah. Mai ales ca cei care pot si vor sa scrie despre ceva, trebuie sa o faca mai departe din ce in ce mai bine. Dupa cate stiu eu, Adrian are cateva partide in care a invins si mari maestrii, si cativa maestrii internationali, asa ca a prins destui pesti mari ca sa poata sa scrie despre experienta lui si sa invatam cu totii cate ceva. Nu este obligatoriu sa facem ce spune el, dar macar sa citim sau sa ignoram daca nu ne intereseaza.

      ianuarie 13, 2009 - 10:33 pm Raspunde
  • Catalin

    Adrian n-are cum sa publice vreo partida castigata la mine pentru simplul motiv ca n-am jucat decat o singura data-Caro-Kannul mai sus amintit.
    Sa copiez partida ? Dumnezeule,la cat sunt eu de lenes,plus ca a durat 75 de mutari !!!
    Eu as vrea sa o trimit in format chessbase,dar nu stiu cum !

    ianuarie 13, 2009 - 10:24 pm Raspunde
  • hritcucos

    mie personal imi prind bine aceste articole, nu am avut privilegiul sa calc intr-un club de sah niciodata, de studiat nu prea am timp, asa ca daca mai prind si cate un articol de strategie ma bucur din tot sufletul. multumesc autorului, cine stie aceste lucruri nu are decat sa nu le citeasca, sunt suficiente articole pe blog pentru toate gusturile, eu personal as dori cat mai multe articole despre strategie si despre cum trebuie jucate deschiderile chiar daca sunt pareri personale si subiective

    ianuarie 13, 2009 - 10:27 pm Raspunde
  • costinbeiu

    d-lui Marian Serbanoiu: In primul rand multi ani inainte. Articolul cu pricina este scris si pentru palmasi care vor sa afle si ei asa cum sta treaba cu deschiderile astea… Uite ca intamplator mai sunt si persoane care nu au studiat asa intens treaba asta…Si Adi a hotarat sa ma ajute sa descoper “balta” … dar constat ca nu am momeala. Apropo cu ce se da la biban?

    ianuarie 13, 2009 - 10:30 pm Raspunde
  • Catalin

    Am mai avut adversari care mi-au jucat Ce2,dar o faceau ca sa evite legarea calului din f3,daca acum Ng4,atunci f3 cum s-a intamplat si in partida mentionata.Dar dupa aceea continuau cu Nf4-e sustinut de calul din e2,pentru a incerca sa ocupe pretioasa diagonala h2-b8.Si in partida respectiva,pana la urma negrul a pus nebunul in f4,dar cateva mutari mai tarziu,ceea ce mi-a usurat jocul.
    In fine,repet,soarta partidei s-a decis mult mai tarziu,la mutarea 41 am facut o gafa oribila,Adrian a avut o combinatie simpla in 2 mutari,noroc ca nu a vazut-o,iar mai tarziu s-a batut singur,in final.Sustin sus si tare ca sunt cel mai bun jucator de finaluri din Ploiesti-e drept ca sunt contestat cu inversunare de majoritatea sahistilor ploiesteni(oameni invidiosi)-)-)-)

    ianuarie 13, 2009 - 10:36 pm Raspunde
  • Adrian Stanca

    Catalin: Imi amintesc desigur partida jucata cu dvs, dle Catalin Dobrin. Si daca dint-o omisiune regretabila ea nu apare in Megabase, ea va aparea desigur in partea a 2-a a articolului. Am pregatit o mica baza de date exclusiva cu partide jucate in varianta asta, si in ea va apare
    negresit Stanca A – Dobrin C 0-1, Open Bucuresti, 2005.
    Cat despre nebunul din d3, imi dau seama ca e un ajutor dat negrului faptul ca-i schimb nebunul, dar am nevoie de campul d3 pentru cal, si nu prea-i gasesc alta diagonala buna (in partida cu Mateuta a ramas mult timp pe f1)

    ianuarie 13, 2009 - 10:39 pm Raspunde
  • Adrian Stanca

    Multumesc mult pt feedback. Atat timp cat ideile mele vor fi utile macar unei persoane, voi continua.

    ianuarie 13, 2009 - 10:45 pm Raspunde
  • Catalin

    Facut,trimis spune-mi daca ai primit.Am trimis in CB7,am CB10 dar m-am obisnuit sa lucrez in 7.

    ianuarie 13, 2009 - 10:49 pm Raspunde
    • ceausescuiulian

      Am primit partida, caci am net-mobile aici in Italia si in seara asta merge cam greut. Multumesc mult pentru incredere.

      ianuarie 13, 2009 - 11:02 pm Raspunde
  • rodantero

    Mie articolul mi s-a parut la obiect, (desi eu ma pricep la pescuit chiar mai putin decat la sah, probabil asa se “caleste” rabdarea?) , si cred ca a fost dedicat mai mult “amatorilor” si patzerilor (ca mine). Asa ca eu unul astept urmatoarele articole.

    ianuarie 13, 2009 - 10:51 pm Raspunde
  • Catalin

    Am citit-de abia acum-articolele tale despre turneul de la Benidorm.Ai talent la scris,de ce nu o faci mai des ?

    ianuarie 13, 2009 - 10:53 pm Raspunde
  • Fat Frumos cu Palosu Gros

    bai Adriane sa mor daca nu e beton. pentru super jucatori precum Jet Li asta al baltilor poate e floare la ureche…Ce sa-i faci mancati-as daca a citit Almanahele de pe vremea lu prea tarziu impuscatu cand la gradinita se facea teoria deschiderilor, spaga lor… Da pe straulesti aci la noi la tara il invatam noi cum e treaba cu pescuitu , il asteptam cu unditele intinse pe stimabilu…da sa vina si cu tabla de sah..poate facem o “Dama” ceva …. ca sah nu are sens..e prea bun…zici ca bagi si partea 2-a?

    ianuarie 13, 2009 - 11:15 pm Raspunde
  • Catalin

    Si apropo de …e5,da,se joaca,daca albul nu te lasa sa scoti nebunul din c8,jucand de exemplu h3 o varianta ar fi :1.e4 c6 2.d4 d5 3.exd5 cxd5 4.Nd3 Cc6 5.c3 Dc7(Stiai ca la mutarea asta, Anand,intr-un comentariu mai vechi,punea semnul exclamarii ?) si acum 6.h3.Aici am citit pe undeva ca un raspuns bun ar fi 6…e5 dar s-ar putea sa ma insel,vad ca in Mega 2008,doar 2 jucatori de peste 2350 au jucat asa.

    ianuarie 13, 2009 - 11:18 pm Raspunde
  • nicu valahu

    Este realmente o incantare sa citesti asemenea articole, dar mai ales sa asisti la o discutie dupa care tanjeam de atata vreme. Va multumesc.Si imi doresc sa nu va dezamagesc,pentru ca sunteti Adevarati!

    ianuarie 13, 2009 - 11:23 pm Raspunde
  • Adrian Stanca

    chiar aveam de gand Sa vb mai pe larg deSpre e5 in articolul 2…evident ca negrul nu poate fi impiedicat daca vrea e5 IMEDIAT… 1.e4 c6 2.d4 d5 3.exd cxd 4.Ce2 Cc6 5. Cf4 Nf5 6. c3 e6 7.Nd3 Nxd3 8.Cxd3 Nd6 9.0-0 dar acum negrul cand va impinge e5 peSte vreo 2 mutari Se mai Schimba inca o pereche de figuri uSoare, cu izolan pe tabla…

    ianuarie 13, 2009 - 11:25 pm Raspunde
  • Catalin

    Nu-mi amintesc daca si unde am citit de e5,dar fiara(adica Rybka 3)care nu are(6.h3)in book,vad ca pune e5 pe primele 3 locuri ca raspuns,in functie de cat timp o lasi sa analizeze.Am insistat putin pe chestia asta,deoarece,la inceput,nu prea stiam cum sa combat varianta si Caro-Kann,e una din deschiderile mele de baza.

    ianuarie 13, 2009 - 11:31 pm Raspunde
  • rdan

    1.cand joci cu albul trebuie sa te lupti pt avantaj, daca negrul reuseste sa te egaleze..inseamna ca n-ai obtinut nimic in deschidere…4.Ce2 mi se pare mutare slabuta…

    2.in varianta schimbului din caro kann…eu am cele mai mari probleme in panovul cu c5…in rest reusesc sa egalez pozitia destul de usor…

    3.are dreptate Marian…fiecare isi are limitele lui…eu chiar daca la blitz am batut multi jucatori buni..CM , M , MF…imi dau seama ca la partida lunga e altceva si de aia am elo-ul asta de gasca..1899…chiar daca poate joc mai bine…

    4.in ziua de azi si un jucator de 1700-1800 stie sa-ti recite 15-20 mutari din teorie….cu finalurile stau multi mai rau…

    ianuarie 13, 2009 - 11:36 pm Raspunde
  • rdan

    Luna trecuta am iesit pe 2 la Finala Iasului cu victorii la MI Danilov si MF Ungureanu , insa asta a fost doar o INTAMPLARE…. Iulian chiar m-a rugat sa scriu un articol despre asta…insa am refuzat…nu are sens sa-mi fac publicitate ieftina….ii las pe altii s-o faca…

    ianuarie 14, 2009 - 12:27 am Raspunde
    • ceausescuiulian

      Rdan: Nu cred ca era o lauda sa scrii un articol Daniel. Eu cred ca pur si simplu vedeai prin ochii tai Finala Iasului, asta era ideea. Si vad ca deja ti-ai facut publicitate aici spunand locul pe care ai iesit!:) Si eu stiu ca acceptasesi sa scrii, nu ai spus ca nu o sa scrii. Nu cred ca este o lauda sa scrii despre un turneu la care ai participat. Si mai ales ca nu a mai scris nimeni despre asta, era important pentru sahisti sa cunoasca amanunte de acolo. Restul era constatarea ca tu ai inceput sa joci din ce in ce mai bine…Apoi a urmat nebunia cu George Paval si nu ai mai fost de gasit. Ne-am impacat de curand din fericire pentru sah, a avut si el motivele lui si pe viitor nu mai avem surprize de la el, decat din cele placute. Cei care nu stiti George Paval s-a casatorit de curand si pe aceasta cale ii urez din nou casa de piatra si multa fericire si multi sahisti pitici in casa, sa il traga de urechi!

      ianuarie 14, 2009 - 12:36 am Raspunde
  • Gergely Szabo

    @ Adrian: felicitari pentru articol! Ai perfecta dreptate, mutarea 4.Ce2 e jucabila, atata timp cat esti constient ca pozitia care rezulta e egala, si vrei sa joci pozitia la intelegere superioara adversarului (cunosti mai bine ideile, ai jucat de mai multe ori pozitia etc). E o alegere buna impotriva “laptocarilor”, car stiu liniile cu 3.Cc3 sau 3.e5 pana la mutarea 25 (evident, ei n-ar gasi mutarile acelea niciodata, dar nici nu trebuie, le-au gasit alti mari maestri pentru ei, sau mai nou, Rybka). De altfel, acum 10-12 ani, jucam cu mare succes linia (considerata inofensiva de teorie) 4.Nd3. Cred ca n-am pierdut nici o partida in varianta asta, ba mai mult, am batut cap-coada un MI maghiar (la momentul respectiv, cu 250 de puncte peste mine) si destul de multi jucatori de 2100-2200. Ceea ce demonstreaza ca poti juca (aproape) orice, cu conditia sa stii planurile cele mai bune in pozitie. Linia cu 4.Ce2, pe langa faptul ca e cvasi-necunoscuta, are marele avantaj ca anuleaza orice fel de pregatire cu Rybka (fiind o pozitie tipica anti-computer). Deci…cine considera ca isi poate depasi adversarul la joc, cu un minim de pregatire, ii pot recomanda calduros aceasta varianta!
    P.S. Citesc cu mare placere articolele tale, la cat mai multe din acestea(amuzante, pline de continut)!

    ianuarie 14, 2009 - 2:51 pm Raspunde
  • Adrian Stanca

    Rodantero: Contra francezei eu ma asez in structura de Indiana Regelui la Alb, sau KIA, ex 1.e4 e6 2.d3 d5 3.Cd2 Cf6 4.Cgf3 c5 5.g3 Cc6 6.Ng2 Ne7 7.0-0 samd; asadar nimic special. KIA e de asemenea o deschidere de genul celei de mai sus, dar mult mai cunoscuta. Desi nu prea da avantaj albului, KIA poate fi o solutie contra multor raspunsuri ale negrului. O consider o buna deschidere ”de rezerva”, cand spre exemplu am probleme in deschiderea principala pe care o joc impotriva unui anumit adversar. Prin analogie cu Caro-Kann, e relativ simplu de invatat si jucat varianta schimbului din franceza; e genul de deschidere cu care iti poti impune forta de joc fara sa-ti asumi riscuri impotriva unor jucatori cu o clasa-doua sub tine. Altfel, multumesc pentru aprecieri.

    ianuarie 15, 2009 - 9:25 am Raspunde
  • Adrian Stanca

    Gergely Szabo: multumesc frumos pentru aprecieri, ma onoreaza. Altfel, in doar cateva randuri ai sintetizat f. bine motivul pentru care ar dori cineva sa joace linia cu 4.Ce2. Eu nu am reusit sa subliniez la fel de bine acest aspect, cel mai important de fapt cand cineva joaca deschideri de genul asta.

    ianuarie 15, 2009 - 10:29 am Raspunde
  • vasim

    Cred ca multa lume care ar vrea sa scrie articole teoretice, nu scriu de frica unor comentarii gen serbanoiu marian.
    Felicitari pentru articol Adrian si la mai multe de genul acesta.
    Mi-ar fi placut daca domnul serbanoiu marian si-ar fi dat cu parerea concret despre pozitia respectiva si nu despre cine are voie sa scrie asemenea articole si cine nu.
    Pana la urma este un forum in care lumea isi da cu parerea iar cititorii la final trag concluziile.
    Sunt de acord cu vorba lui Iulian, daca stai sa cauti articole de sah teoretice nu gasesti nimic in limba romana.
    Deci avem nevoie de cat de multe.
    Timpul si cititorii o sa le sorteze automat 🙂
    Vorba lui Kasparov in orice pozitie in sah jucatorul obisnuit poate sa creeze o mutare noua care nu a mai fost jucata pana atunci doar ca sa isi surprinda adversarul.
    Se poate chiar sa ii ofere doar egalitate, daca el stie foarte bine continuarile si pe deasupra pozitia ii da initiativa, punand presiune pe adversar, atunci este o decizie buna.
    Adversarul o sa aiba probleme cu timpul fiind in situatia sa calculeze totul de la zero, pe deasupra daca pozitia are si multe probleme de rezolvat atunci este ideal.
    Indiferent cat de bun e adversarul acesta are sanse mari sa nu rezolve toate problemele de pe tabla si sa piarda partida daca joaca pozitia pentru prima data!

    ianuarie 15, 2009 - 4:34 pm Raspunde
  • serbanoiu marian

    domnilor ma simt nevoit sa-mi cer scuze public atat fata de domnul adrian stanca cat si mai ales fata de iulian ,as vrea sa mai cer public scuze fata de cititorii acestui site intrucat am fost incorect in comentariile legate de articolele de teorie facute de domnul adrian stanca ,sincer am facut un deserviciu spunand multe chestii care acum imi pare rau deoarece doar am facut o simpla “executie” punand la zid munca unui om ,am crezut ca acel articol de teorie e doar ceva care sa scoata in evidenta alte lucruri ascunse am gresit am mers prea mult cu imaginatia !omul acesta chiar merita ascultat intrucat in limba romana nu exista partide comentate , am comis o grava eroare instigand la rautate fara sa vreau as vrea sa repar daca as putea face asta …

    februarie 17, 2009 - 8:20 pm Raspunde
  • adrianstanca2009

    dl Serbanoiu Marian: Scuzele sunt suficiente din partea mea; altfel sunt constient ca ceea ce incerc(am) sa facem e de multe ori de un nivel modest. E doar o etapa de tranzitie, dupa cum am mai zis. Daca blogul nostru va ajunge unde ne dorim, vor comenta permanent jucatori adevarati precum cei care au inceput deja sa publice periodic aici: Vlad Jianu, Ardeleanu Catalin, Marin, Lupulescu etc. Acolo vrem sa ajungem, moment in care vom continua sa lucram mai mult in backgroundul blogului la multe alte aspecte, dar partidele comentate si altele vor fi asigurate intr-o proportie cat mai mare de ”greii” sahului nostru, asa cum ne dorim cu totii.
    Altfel mi-au placut multe din partidele tale de la Colosseum, avem destule in comun ca stil de joc, cred.

    februarie 17, 2009 - 8:44 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.