Karpov – Kasparov, file de istorie despre bataliile epice dintre cei doi mari K (4)

Episoadele anterioare din aceasta serie s-a bazat pe comentariile facute de catre Kasparov in cartea lui despre meci (KK3-1986). In fiecare din cele trei carti ale sale despre meciurile Kasparov-Karpov (KK2-1985, KK3-1986 si KK5-1990), Kasparov a facut comentarii specifice despre pregatirea teoretica pentru acel meci. El a vorbit si despre celelalte meciuri (KK1-1984 si KK4-1987) in seriile sale “Predecesorii Mei”.

http://www.rookhouse.com/blog/wp-content/uploads/2008/08/kasparov-karpov1.jpg

Comentariile lui Kasparov despre pregatirea celui de-al 5-lea meci (KK5-1990, ‘Kasparov v Karpov 1990’ de Kasparov, Pergamon, 1991) au fost mai detaliate decat in celelalte carti ale meciurilor si au acoperit o mare varietate de subiecte legate de pregatire. Iata un fragment (pagina 1).

INTREBARE: Este bine stiut ca baza succeselor dumneavoastra este pregatirea adanca si amanuntita pentru fiecare eveniment important. Pentru aceasta noua intalnire cu adversarul dumneavoastra ‘perpetuu’ probabil ca ati inceput pregatirile cu mult timp inainte de meci.

RASPUNS: Intrucat era deja al 5-lea meci al nostru, era de asteptat ca munca de pregatire efectuata de catre ambii jucatori sa fie de cea mai inalta calitate. In plus, acest meci a fost diferit de cele anterioare prin faptul ca a existat un interval normal de 3 ani. In sfarsit am avut timp suficient de odihna dupa cursa care a acompaniat cele 4 meciuri anterioare. Totusi, experienta anterioara a fost luata in calcul si, multiplicata cu un asemenea interval, ar fi trebuit sa aduca rezultate bune. Ar trebui sa spun imediat ca Karpov s-a pregatit pentru acest meci mult mai bine decat s-a pregatit vreodata. Acest lucru este important de spus, deoarece pentru prima data in experienta mea a trebuit sa ma intalnesc cu un adversar mai bine pregatit decat mine.

http://www.purplepawn.com/wp-content/uploads/2009/07/Kasparov-karpov.jpg

De ce a reusit Karpov sa se pregateasca mai bine? Deoarece inainte de meci el insusi a trebuit sa treaca printr-un proces sever de selectie. Sa joci 3 meciuri ale Candidatilor este o forma buna de antrenament. Asta da un avantaj indubitabil, dupa cum stiu din propria experienta. Castigarea meciurilor te aduce in forma si iti da incredere. Victoriile asupra unor adversari puternici ofera inspiratie. Ai o echipa stabilizata, care lucreaza impreuna timp de un an si jumatate in acelasi ritm, cu setupuri antrenate, planuri bine luate in considerare munca bine organizata.

(SURSA: PREPARATION AND THE PATH OF THE CHALLANGER)

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.